Hurma Nasıl Bir Meyvedir? Özellikleri, Yetişmesi, Faydaları, Kullanımı

0
Advertisement

Hurma nasıl bir meyvedir? Nerede yetişir, özellikleri, kullanımı ve faydaları nelerdir? Hurma ağacı ve meyveleri hakkında bilgi.

Hurma

Bir çeşit palmiyenin ve meyvasının adıdır. Kuzey Afrika’da, Güneybatı Asya’da yetişir. Hurmalar familyasının örnek bitkisidir, ağacı 30 metreye kadar boy atar.

hurma

Kaynak: pixabay.com

«Kuran» da, «İncil» de adı geçen hurma, insanların çok eski zamanlardan beri faydalandığı bir besindir. Mezopotamya’da ele geçirilen 5.000 yıl öncesine ait tabletlerde hurma yetiştirme hakkında bilgiler bulunduğu görülmüştür.

Hurma ağacı, Hindistan cevizinden sonra, palmiyelerin en faydalısıdır. Hurma ağacı dikildikten 6-10 yıl sonra meyva vermeye başlar. Her ağaç 50 – 300 kilo arasında hurma verir. Hurma ağacı sıcak, kurak iklimi sever. Kumlu topraklarda iyi yetişirse de, büyük ölçüde sulamak ister. Bu bakımdan, hurma yetiştiriciler ağaçları sık sık sularlar. Öte yandan, yaz yağmurları meyvaya zararlıdır, olgunlaşmaktan alıkoyar. Hurmanın erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda bulunur. Çok eskiden beri tatbik edilen bir usule göre polen tozları elle, dişi çiçeğe götürülerek döllenme sağlanır.

Hurma meyvaları ağaçtayken altın sarısıdır. Kuruyunca kahverengine çalar. Hurma, daha çok, kurutulmuş olarak yenir. Çok besleyicidir. Bundan dolayı, bugün Birleşik Amerika’da üretilmesine büyük önem verilmekte, Arizona, Texas, Nevada ve Kaliforniya’da yetiştirilmektedir. Çin, İspanya, Fransa ve İtalya’da da yetiştirilir.

hurma

Kaynak: pixabay.com

Hindistan cevizi gibi hurma ağacının da hemen her şeyinden faydalanılır. Meyvesi çiğ olarak yenir, pastacılıkta kullanılır, ayrıca şaraba benzeyen bir içki yapmaya yarar. Ağacı iyi bir yakıt olduğu gibi basit yapı işlerinde de kullanılır. Yapraklarından sepet vs., tellerinden ip yapılır, tomurcukları sebze olarak yenir. Hurma çekirdeği kavrularak kahve yerine kullanıldığı gibi ezilerek yağı da çıkarılır. Yağı alınan çekirdekler hayvanlara yedirilir.

Advertisement

Hurmanın Faydaları

Hurma, Afrika gibi sıcak ülkelerde yetişir.

  • *Hurma ağacı 25-30 metre kadar boy salar. Taze iken hurma koruğu da denir. Yalnız hazmı güçtür. Göğüste ve akciğerde ağrılara sebep olur.
  • *Çokça yenirse cüzzamı tedavi eder.
  • *Rahim akıntılarını ve basur kanını keser.
  • *Mideyi düzeltir ve diş etlerini de kuvvetlendirir.
  • *Yakısı cerahatli yaraları temizler.
  • *Kansere karşı koruyucudur.
  • *Aç karnına yenmeye devam edilirse öksürüğü keser, balgamı kurutur.
  • *Hurma ağacının çiçekleri yakılıp göze sürme gibi çekilirse, gözleri kuvvetlendirir, gözün kaşıntılarını alır, kirpikleri güçlendirir.
  • *Hurma bademle yenilirse meniyi çoğaltır, cinsel gücü arttırır.
  • *Kadının sütünü çoğaltır.
  • *Kemik veremine karşı şifalıdır.


Leave A Reply