Hüthüt Kuşu (İbibik, Çavuşkuşu) Özellikleri, Hakkında Gerçekler, Bilgiler

0
Advertisement

İbibik ve Çavuşkuşu olarak da bilinen Hüthüt kuşunun özellikleri nelerdir? Hüthüt kuşunun beslenmesi, yaşam koşulları, hakkında ilginç gerçekler.

Hüthüt Kuşu

Hüthüt Kuşu Hakkında Bilgi

Çavuşkuşları familyasının örnek kuşudur, Türkiye’de, Asya’nın güney kesimleriyle Afrika’nın bazı bölgelerinde yaşar.

Hüthütlerin vücudu turuncuya çalar kahverengi, kanat ve kuyrukları enine siyah-beyaz çizgilidir. Siyahımtırak gagası uzun ve kıvrıktır. Daha çok bağlarda, çam ormanlarında, meyve bahçelerinde bulunurlar.

Hüthüt kuşu yakaladığı böcekleri önce yere çarparak öldürür, sonra havaya atarak boşlukta yakalar, yutar.

Hüthütün dili pek küçük olduğundan besinini başka kuşlar gibi yutamaz. Buna karşılık, yakaladığı kurtçukları, kınkanatlıları önce yere çarparak öldürür, sonra havaya atar, ağzını açarak yutar. Koyun ve sığır gübreleri arasındaki böcek larvalarını aradığından hayvan yetiştirilen yerlerde sık sık rastlanır.

Advertisement

Çavuşkuşu

Çavuşkuşu (Lat. Upupa epops). Çavuşkuşugiller familyasından kuş türü; hüthüt de denir. Avrupa, Afrika ve Asya’nın kuzeydoğusunda yaşar. Yaz kuşudur. Uzunluğu 28 cm’dir. Tüyleri üstte ve altta turuncu kahverengimsidir. Kuyruğu geniş siyah çizgili, tepe tüyleri canlı turuncu ve siyah uçludur. Orman kenarı, çayır, tarla, meyve bahçeleri ve parkları yaşam alanı olarak seçer. Yuvasını ağaç oyuklarına yapar. Yılda bir kez mayıs ayında 5-7 yumurtasına kuluçkaya yatar. Böcek, kurtçuk ve sineklerle beslenir. Türkiye’nin değişik yerlerinde hüthüt, kızlar çavuşu, taraklı, tarakçın, ipek kuşu, ibibik olarak da adlandırılır.

Çavuşkuşugiller: Latincesi Upupidae. Gökkuzgunlar alt takımından familyadır. Bir cinsi, bir türü ve birçok coğrafi ırkı vardır. Avrupa, Asya, Afrika ve Madagaskar’da yaşarlar. Gagaları uzun ve yay biçiminde, kanatları kısadır. Bir koku bezleri vardır. Çavuşkuşu iyi bilinen türüdür.

ibibik

Kaynak: pixabay.com

İbibik Hakkında İlginç Gerçekler

  • İbibik, 9,8 ila 12,6 inç arasında uzunluğa ve 1,6 ila 3,1 ons arasında ağırlığa ulaşabilen orta boy bir kuştur. 17.3 ila 19 inç kanat açıklığına sahiptir.
  • İbibik, renkli tüyleri nedeniyle kolayca tanınır. Kuş, tarçından kestane renginde, kanatlarında ve kuyruğunda beyaz ve siyah çizgili. Başında belirgin, dik bir tepe vardır.
  • İbibik uzun ve güçlü siyah gagaya sahiptir. Kavislidir ve yerde beslenmeye uyarlanmıştır.
  • İbibik farklı türde böcekler, küçük sürüngenler, salyangozlar, kurbağalar, tohumlar, meyveler ve diğer bitki materyallerini yer.
  • İbibik, kuş yiyecek ararken yere saplandığında açılabilen çok kaslı gagaya sahiptir.
  • İbibik güneşte ve tozda banyo yapmaktan hoşlanır. Güneşlenirken ibibik belirli bir pozisyon alır: başını arkaya yaslar ve kanatlarını ve kuyruğunu yerden yukarıya yayar.
  • Ilıman iklimde yaşayan ibibik alt türleri, göçmen türler grubuna aittir. Uzun uçuşlar için gerekli olan büyük ve kaslı kanatları vardır.
  • İbibik, dalgalı uçuş ile karakterizedir. Kanatlarının hareketi, bir kelebeğin kanatlarının hareketine benzer.
  • İbibik bölgesel bir hayvandır. Bölge genellikle tek bir çiftleşme çiftiyle doldurulur. Erkek, bölgesini savunmak için davetsiz misafirlerle kolayca savaşacaktır. Kavgalar çok şiddetli olabilir ve körlüğe yol açabilecek ciddi göz yaralanmalarıyla sonuçlanabilir.
  • İbibik üreme için daha serin iklim gerektirir. Yuvalar ağaçların ve taşların oyuklarına inşa edilmiştir. Avcıların girmesini önleyen dar bir girişe sahiptirler.
  • Dişi, yumurtadan çıkana kadar yuvadan ve yumurtalardan sorumludur. Erkek bu dönemde dişiyi besler.
  • Dişi, üropigal bezden kötü kokulu bir madde salgılar. Bu sıvı çürük et gibi kokuyor. Hoş olmayan koku nedeniyle çoğu yırtıcı yuvadan uzak durur. Öte yandan, böcekler (ibibik yemeği) çekilecektir.
  • Yumurta sayısı iklime bağlıdır. Sezon başına 7 ila 12 yumurta arasında değişebilir. Yumurtalar sütlü beyaz renktedir. 15 ila 18 günlük kuluçka döneminden sonra yumurtadan çıkarlar.
  • Vahşi doğada ibibiklerin ortalama ömrü 10 yıldır.


Leave A Reply