Tommaso Campanella Kimdir? İtalyan Filozof ve Şairin Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Tommaso Campanella kimdir? Tommaso Campanella biyografisi, hayat hikayesi, eserleri, felsefesi ve şiirleri hakkında bilgiler.

Tommaso Campanella; (1568-1639), İtalyan filozof ve şair. O derinden dindardı, ancak çağdaşları Giordano Bruno ve Galileo gibi, doğal felsefenin vahyedilmiş teolojiden bağımsızlığını kurmaya çalıştı. Ütopyacı bir toplum için yaptığı plan, Platon ve Sir Thomas More‘u yansıtır ve metafiziği Descartes‘ı önceden tahmin eder.

Tommaso Campanella

Kaynak : wikipedia.org

Hayatı:

Giovanni Domenico Campanella, 5 Eylül 1568’de Stilo, Calabria, İtalya’da fakir bir ailede dünyaya geldi. Hayatının başlarında, Tommaso adını alarak Dominiklilere katıldı. Aristoteles felsefesini reddederek astrolojiye ilgi duymaya başladı ve Bernardino Telesio’nun mekanik teorilerini savundu. Bu görüşleri nedeniyle 1591’de manastır yetkilileri tarafından hapsedildi. Serbest bırakıldıktan sonra, Campanella Roma, Floransa ve Padua’da ders verdi ve yazdı, ancak 1593’te tekrar hapsedildi. Roma’daki Engizisyon önünde sapkınlıktan vazgeçerek 1595’te serbest bırakıldı ve Calabria’ya geri dönmek zorunda kaldı ve burada devrilmek için bir komplo kurdu. İspanyol yöneticileri. 1599’da vatana ihanet ve sapkınlık nedeniyle ölüme mahkum edildi, ancak cezası, deli numarası yaparak Napoli’de ömür boyu hapse çevrildi.

Yaklaşık 30 yıl hapiste kaldığı süre boyunca, zaman zaman işkenceye maruz kalan Campanella yazmaya devam etti. 1628’de Papa Urban VIII tarafından serbest bırakıldı, ancak düşmanları tarafından başka bir yargılanma korkusu nedeniyle 1634’te Fransa’ya kaçmasına neden oldu. 21 Mayıs 1639’da Paris’te öldü.

Çalışmaları

Campanella en çok, bir filozof-rahibin yönetimindeki Ütopik, komünist, totaliter bir toplumu betimleyen Citta del sole (1623; Güneş Şehri) ile tanınır. Diğer birçok incelemesi ve şiirleri, evrenin dini ve hümanist şemasını yansıtır.

Descartes‘ı öngören Campanella, gerçek bilginin duyulardan değil, zihnin kendi farkındalığından geldiğine inanıyordu. Akıl aynı zamanda, Tanrı’nın nitelikleri olan çeşitli derecelerde güç, bilgelik ve sevgi ile panteist bir şekilde aşılanmış daha büyük bir bütünün parçası olduğunun da farkındadır. Campanella evrende ölüm görmedi, sadece “varlığın mutasyonu” gördü ve bireye kötü görünen şey, ilahi bir kozmik tasarımla kuşatıldı. Tüm doğanın Tanrı’ya yönelik doğuştan gelen hareketine (religio indita), lütuf tarafından desteklenen insan zekası, doğal dinin bir çelişkisinden ziyade bir yerine getirilmesi olan Hıristiyanlığın olumlu içeriğini (religio addita) ekler.

Advertisement

Leave A Reply