İç Anadolu Bölgesinin bölümleri ve özellikleri nelerdir? Konya, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak Bölgesi hakkında bilgi.
İç Anadolu Bölgesinin Bölümleri ve Özellikleri
KONYA BÖLÜMÜ
Bölgenin ortasında geniş bir kapalı havzadır. Burada büyük ovalar, plato düzlükleri, Tuz Gölü, Akşehir ve Eber gölleri ile Karacadağ ve Karadağ volkanik dağları bulunur. Türkiye’nin en kurak bölümüdür. Nüfus bakımından bölgenin en tenha bölümüdür. Halk tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Ülkemizin en önemli tahıl alanlarından birisidir. Konya, Aksaray ve Karaman bölümde yer alan illerdir.
YUKARI SAKARYA BÖLÜMÜ
Bölgenin kuzeybatı kısımını meydana getirir. Orta Kızılırmak boylarından iç Batı Anadolu’ya kadar uzanır. Yerşekilleri daha engebeli, iklimi biraz daha nemlidir.
Yıllık yağışlar 400 mm civarındadır. İklim ve ulaşım koşullarınının elverişli olması nedeniyle, bölgenin en yoğun nüfuslu bölümüdür. Bölge nüfusunun yarıya yakını bu bölümdedir.
Batı Anadolu’yu iç bölgelere bağlayan yolların geçtiği önemli bir yerdedir. Bölümde Eskişehir ve Ankara illeri yer alır.
ORTA KIZILIRMAK BÖLÜMÜ
İç Anadolu’nun Çankırı’dan Toroslar’a kadar uzanan, içine Kızılırmak yayını alan kısmıdır. Alan bakımından bölgenin en büyük bölümüdür. Kuzey kesimi daha engebelidir. Güney kesiminde plato ve ova düzlükleri yaygındır. Ortada ise geniş Kızılırmak platosu bulunur. Erciyes volkanik dağı bu bölümde yer alır.
Tarım alanlarının oranı verimli volkanik topraklarla kaplı güney kesimden daha yüksektir. İç Anadolu’da kırsal nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölümdür. Kayseri, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Kırklareli bölüm içinde yer alan illerdir.
YUKARI KIZILIRMAK BÖLÜMÜ
Bu bölüm Kızılırmak’ın, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu arasına sokulan yukarı çığrını kaplar. İç Anadolu’nun en küçük en engebeli bölümüdür.
Dağlarla kuşatılmış bir havza görünümündedir. Engebeli olduğu için tarım alanlarının oranı daha düşüktür. Nüfusu seyrek, kentleşme oranı düşüktür. Bölgenin en soğuk bölümü burasıdır. Bölümde Sivas ili bulunmaktadır.