Sineğin Yaşam Döngüsü Nasıldır? (Yumurta, Larva, Pupa, Erişkin)

0
Advertisement

Bir sineğin yaşam döngüsü nasıldır? Yumurta, larva, pupa ve ergin sineklerin evreleri, anatomisi ve özellikleri. Yetişkin sineklerin duyuları ve davranışları.

Sineğin Yaşam Döngüsü

Kaynak : uwlax.edu

Bir Sineğin Yaşam Döngüsü

Sinekler tam bir metamorfoz geçirir; yani yaşam döngüleri dört aşamadan oluşur: yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Yılda birkaç nesil olabilir ve böcek kışı yumurta, larva, pupa veya yetişkin olarak geçirebilir.

Yumurta.

Tüm yetişkin dişi sinekler, çeçe sinekleri gibi birkaç tanesi yumurtalarını dişinin vücudunda açsalar da yumurta üretirler ve larvaları tamamen büyüyene kadar bir tür rahimde tutarlar. Genel olarak, sinek yumurtaları küçük ve beyazımsıdır ve birçok yerde biriktirilirler. Yere düşebilir, bitkilerdeki veya çürüyen ahşaptaki yarıklara sokulabilir veya inek gübresi gibi çürüyen materyallere itilebilirler. Sivrisineklerin ve suda yaşayan larvalara sahip diğer sineklerin yumurtaları, tek tek veya kümeler halinde yüzdükleri suda birikebilir.

Larva.

Sineğin yaşam döngüsünün larva aşaması birkaç gün, birkaç ay veya bazen bir yıldan fazla olabilir. Bu zamanın çoğu beslenmeyle geçer. Çoğu larva çürüyen bitki veya hayvan maddesiyle beslenir. Bazıları, diğer böcekler de dahil olmak üzere hayvanlarla beslenen avcılardır. Larvalar büyüdükçe periyodik olarak tüy dökerler veya dış örtülerini dökerler. Daha ilkel ailelerde beş ya da altı tüy vardır ve daha gelişmiş ailelerde genellikle üç tüy vardır.

Daha ilkel aileler, larvaların görünümünde daha gelişmiş ailelerden de farklıdır. Daha ilkel ailelerden olanlar, iyi biçimli bir kafaya sahiptir ve genellikle psödopodlar veya “sahte bacaklar” taşırlar. Daha gelişmiş ailelerin larvaları ya sivri bir baş ucuna ve küt bir arka uca (“kurtçuklar”) sahiptir ya da şişman ve etlidir, önleri sivri değildir (“kurtlar”). Sinek larvalarının çoğu, havayı almak için küçük açıklıklar olan spiracles’e sahiptir. Kurtçuklarda arka spiracles çok dikkat çekicidir ve çeşitli ailelerin üyelerini tanımlamanın bir yolu olarak kullanılır.

Pupa.

Sinek larvası tamamen büyüdükten sonra, larva özelliklerinin emildiği ve ergin özelliklerinin oluştuğu bir dinlenme evresi olan pupa dönemine girer. İlkel ailelerin pupaları dıştan kafa, kanatlar, bacaklar ve diğer yetişkin özelliklerini gösterir. Bazen ipekten yapılmış bir koza içine alınırlar ve genellikle kum veya toprak parçacıklarıyla kaplanırlar. Kurtçuk larvası olan türlerde, pupa son larva eriyiğinin derisinin içinde gerçekleşir ve deriye puparium denir.

Advertisement

Sivrisineklerin suda yaşayan pupaları yüzebilse de, diğer sineklerin pupaları genellikle hareketsizdir. Tek hareketleri, yetişkinlerin açık havaya çıkabilmeleri için topraktan veya enkazdan dışarı çıkmalarını sağlayan kıvrılma hareketleridir. Hırsız sineklerin ve arı sineklerinin pupaları, başlarında güçlü dikenler ve vücutta kavisli dikenlerle donatılmıştır.

Kurtçukların pupaları, yetişkinlerin ortaya çıkmasına kadar oldukça hareketsiz kalır. İçinde geliştikleri puparyum serttir ve kahverengi bir tohuma benzer. Daha ilkel sineklerin pupalarından farklı olarak, bu pupalar yetişkinin açık havaya çıkmasını sağlamaz ve yetişkinin dışarı çıkmak zorunda kalması gerekir. Ev sineği ve üfleme sineği kurtçukları genellikle yarıklarda ve diğer erişilemeyen yerlerde pupa olurlar, bu nedenle yetişkinler ortaya çıktıklarında bazen dışarı çıkamazlar.

sinek

Kaynak: pixabay.com

Yetişkin.

Pupa dönemi tamamlandığında ve yetişkin yapıları tam olarak oluştuğunda, yetişkin kozasından veya puparyumundan çıkar. Gövdesi ve kanatları genişleyip sertleştikten sonra böcek uçmaya hazırdır. Isırmayan tatarcıklar gibi bazı türlerde, yetişkinlik dönemi çok kısadır ve yalnızca birkaç saat sürer. Çoğu sinek türünde yetişkinlik dönemi birkaç hafta sürer.

Erişkinlerin çiftleşme alışkanlıkları büyük farklılıklar gösterir ancak genellikle iki gruba ayrılır. Erkek ve dişiler aynı anda ortaya çıkarlarsa, tamamen sertleştikleri anda çiftleşirler. Çiftleşmeden sonra erkekler ve dişiler ayrılır. Diğer türlerde, erkekler ve dişiler farklı zamanlarda ortaya çıkar ve iki cinsiyet birbirini arar, çoğu zaman bir çiftleşme uçuşu yoluyla birbirlerini bulur. Çiftleşme uçuşunda erkekler tek tek veya sürüler halinde havada dans eder ve dişiler onları arar.


Leave A Reply