Çevresel ve Sosyal Sürdürülebilirlik Nedir? Çevresel Sürdürülebilirlik Örnekleri

0
Advertisement

Sürdürülebilirlik kavramının kökleri yirminci yüzyılın 80’li yıllarına dayanmaktadır ve aynı eylemlerin, yapılanlarda çevre ve kaynakların yok edilmesini gerektirmemesi için insan eylemlerinin alması gereken yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır.

Başka bir deyişle, resmi organizmalar, insan eylemlerinin çevre üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunun gerçekten farkına varmaya başladıkları ve aynı hızda ve aynı etkiyle gelişmeye devam ederlerse, gerçekleştikleri ortamların ve ekosistemlerin yok edilmesi.

Sürdürülebilirlik, insan faaliyetlerinin doğal ortamlar üzerinde kötüye kullanılmasına bir yanıt olarak ortaya çıkan gerekli bir sonuçtur. Ancak, kısa sürede, sürdürülebilirlik kavramının çevrenin ötesinde, gerçekleşen herhangi bir alan veya faaliyete uygulanabileceği sonucuna varılır. Bu şekilde, çevresel sürdürülebilirlik bu kavramın ana siperi olmasına rağmen, insan yaşamının diğer alanlarına da uygulanabilir, örneğin:

  • Sosyal sürdürülebilirlik
  • Ekonomik sürdürülebilirlik.
  • Enerji sürdürülebilirliği
Çevresel ve Sosyal Sürdürülebilirlik

Kaynak : pixabay.com

Çevresel sürdürülebilirlik nedir?

Çevresel sürdürülebilirlik dediğimizde, çevre ile kurulan ilişkilerin çevrenin tahribatına yol açmadığından, bu ilişkilerin “sürdürülebilir” veya uzun vadeli olmasından bahsediyoruz. Bu şekilde, bir faaliyetin çevresel açıdan sürdürülebilir olduğunu teyit etmek, söz konusu faaliyetin çevre üzerinde yeterince küçük bir etkiye sahip olduğunu söylemekle aynı şeydir, böylece ister su tasarrufuna odaklanmış olsun, doğal kaynaklar perspektifinden, onun bozulmasını ima etmeyecek şekilde, toprak kalitesi, hayvan ve bitki zenginliği ve çeşitliliği vb.

Çevresel sürdürülebilirlik örnekleri

Ekolojik turizm veya ekoturizmde çevresel sürdürülebilirliğin iyi bir örneği bulunur. Bu tür turizm, turizm faaliyetinden vazgeçmez. Ancak, yapılma şekli, faaliyetin kendisinin çevreyi bozmamasına özen gösterir. Bu şekilde, faaliyetin gerçekleştiği ve aynı faaliyetin gerçekleştirilmesine esas teşkil eden çevre, faaliyetin kendisi tarafından değişmeden kalacağından, faaliyetin uzun vadede gerçekleştirilebilmesi sağlanır.

Bu şekilde insan faaliyetleri (örneğin ekolojik turizm) ile çevre arasında simbiyotik bir ilişki kurulur. Aslında, insan faaliyetinin uzun vadede devam etmesi için çevrenin iyi durumuna ihtiyacı vardır. Aynı şekilde çevre, insan faaliyetinin onu yok etmemesi için sürdürülebilir bir faaliyetle sınırlandırılmasını gerektirir, böylece her iki taraf da insan faaliyetlerini “sürdürerek” güçlenmiş olarak ortaya çıkar.

Advertisement

Sosyal sürdürülebilirlik nedir?

Sosyal sürdürülebilirlik hakkında konuşurken, sürdürülebilir yaklaşım belirli bir sosyal grubun yaşam tarzına sokulmaktadır. Bu tür bir sürdürülebilirlik, diğerlerine göre savunmasız veya dezavantajlı durumda olan insanlar ve sosyal sektörler söz konusu olduğunda özellikle önemlidir. Temel amacı, insan faaliyetlerinin etkilediği insan topluluklarını yok etmeyecek, uzun vadeli yaşam tarzlarını ve yaşam tarzlarını garanti altına alacak şekilde geliştirilebilmesini sağlamaktır.

Tarım dünyası ve el sanatları buna iyi bir örnek olabilir. Her iki durumda da bunlar, kırsal topluluklarla bağlantılı olan ve büyük sosyal değere sahip maddi olmayan bir zenginlik oluşturan insan faaliyetleridir. Bu topluluklarla bir ilişki kurulduğunda, bunu sosyal sürdürülebilirlik perspektifinden yapmak doğru olacaktır. Bu şekilde, bu tür eserler ve aynı zamanda onunla ilişkili insan toplulukları korunabilir.

Sağlığı Etkileyen Çevresel Etmenler

Kaynak : pixabay.com

Büyük ölçekte sürdürülebilirlik

Ancak sürdürülebilirlik, tartışılan duruma göre farklı sektörler için geçerli olsa da gerçek şu ki, bunlar su geçirmez kompartmanlar oluşturmazlar. Yani çevresel, sosyal veya başka herhangi bir tür sürdürülebilirlik kapalı ve izole bir dünya olarak anlaşılmamalıdır. Aslında sürdürülebilirlikten bahsetmek ilişkilerden bahsetmektir ve bu tür ilişkiler birbiriyle derinden bağlantılı ilişkilerdir ve XXI. yüzyıl ilerledikçe her şey bu karşılıklı bağlantılar ağının giderek daha yüksek olacağını düşündürmektedir.

Bu, sürdürülebilir faaliyetlerin ait oldukları kategoriden bağımsız olarak kendilerini beslediği anlamına gelir. Sürdürülebilirlik, uzun vadede kalıcı ilişkiler kuran bir değer ve modeldir. Son yıllarda hakim olan ve feci tahribatlara yol açan “kullan ve at” felsefesinin yerini almaya gelen yeni bir paradigmadır. Aslında sürdürülebilirlik, yalnızca uygulandığı her alan veya kürenin hayatta kalmasını değil, daha geniş bir perspektifte, insanın kendi hayatta kalmasını da içeren Dünya üzerindeki yaşamın hayatta kalmasını sağlamanın tek yoludur.


Leave A Reply