Hif Nedir? Hiflerin Özellikleri, Fonksiyonları, Yapısı ve Türleri Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Hif nedir? Hiflerin yapısı ve fonksiyonları nasıldır? Hif türleri nelerdir? Hiflerin özelliklerinin anlatımının da yer aldığı sayfamız.

Hifler , çok hücreli mantarların gövdesini oluşturan ipliksi silindirik yapılardır. Chitinous bir hücre duvarı ile çevrili bir dizi uzun hücreden oluşurlar. Onu oluşturan hücreler, enine hücre duvarı (septum) ile birbirinden ayrılabilir veya ayrılmayabilir.

Filamentli mantarların miselleri, apekslerinde büyüyen ve subapik olarak dallanan birbirine bağlı hiflerden oluşur. Apikal büyüme 1 µm/s’den daha yüksek hızlara ulaşabilir.

Hyphae, büyüme, beslenme ve üreme ile ilgili birçok fonksiyona sahiptir. Bazı yazarlara göre, mantarların karasal ekosistemleri kolonize etme başarısı, hif ve misel oluşturma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır.

Hif

Kaynak : wikipedia.org

Hiflerin Özellikleri ve Yapısı

– Hifler genellikle boru veya fusiform bir şekle sahiptir, basit veya dallı olabilirler. Septatlarsa, septum, bölümler arası ve hifler arası sitoplazmik karıştırmaya izin veren 50-500 nm’lik bir merkezi gözenek içerir.

– Aynı hifanın bitişik hücreleri arasında klemplerde veya fibulalarda bağlantılar geliştirebilir veya geliştirmeyebilirler. Hücre duvarları, müsilaj veya jelatinize edilmiş malzemelerden oluşan bir matris içine gömülebilen, değişen kalınlıkta, doğası gereği kitinlidir.

Advertisement

– Çok çekirdekli (cenositik) veya uni, bi, poly veya çekirdeksiz hücreler tarafından oluşturulabilirler. İki çekirdekli hücrelere sahip hifler, tek çekirdekli hücrelerden (dikaryon) hiflerin füzyonu veya merkezi gözenek yoluyla komşu hücreler arasında çekirdeklerin göçü ile ortaya çıkabilir. İkinci nedenden dolayı, hücreler ayrıca polinükleer olabilir veya bir çekirdekten yoksun olabilir.

– Hiflerin büyümesi apikaldir. Apikal gövde (Spitzenkörper) olarak adlandırılan hifanın distal bölgesi küre şeklindedir, hifin geri kalanından bir zar ile ayrılmaz, ancak bir organel görevi görür.

– Apikal gövde veziküller, mikrotübüller, mikrofilamentler ve mikroveziküllerden oluşur. İkincisi esas olarak Golgi aygıtından gelir. Bu yapı kümesi çok yoğun ve karanlık bir alan oluşturur. Apikal gövde, hücre duvarının sentezinde yer alır.

Hiflerin Fonksiyonları

Hiflerin modüler organizasyon modeli, farklılaşmalarına katkıda bulunur. Bunlarda, apikal hücreler genellikle besin alımında yer alır ve yerel ortamın tespiti için hassas kapasiteye sahiptir. Alt apikal hücreler, yan dallar yoluyla yeni hiflerin üretilmesinden sorumludur. Ortaya çıkan hif ağına miselyum denir.

Hifal dallanmanın iki genel işlevi var gibi görünmektedir. Bir yandan, mantarın besinlerin asimilasyonunu arttırmasına yardımcı olan koloninin yüzeyini arttırmaya hizmet eder. Öte yandan, yan dallar, aynı kolonideki farklı hifler arasında besin ve sinyal alışverişinde önemli görünen hif füzyon olaylarına katılır.

Genel olarak hifler, her bir mantar türünün özel gereksinimlerine bağlı olarak birçok farklı işlevle ilişkilendirilir. Bu işlevler arasında şunlar bulunur:

Advertisement

Besin Emilimi

Parazitik mantarlar, hiflerinin uçlarında haustoria adı verilen özel yapılara sahiptir. Bu yapılar konak dokuya nüfuz eder, ancak hücre zarına nüfuz etmez. Haustoria, hücre duvarını parçalayan ve organik maddenin konakçıdan mantara hareketine izin veren enzimleri serbest bırakarak hareket eder.

Arbusküler mikorizal mantarlar, konukçu bitkilerin kortikal hücrelerinin içindeki hiflerin uçlarında arbusküller ve veziküller adı verilen yapılar oluştururlar . Mantarların besin alımı için kullandıkları bu yapılar, başta fosfor olmak üzere besin alımında bitki köküne tamamlayıcı görevi görür. Ayrıca abiyotik stres koşullarına karşı konak toleransını ve moleküler nitrojen fiksasyonunu arttırırlar.

Saprofit mantarlar, daha yüksek bitkilerin köklerine eşdeğer olan besinlerin emilmesi için rizoid adı verilen yapılara sahiptir.

Besin Taşıma

Birkaç mantar türü, misel kordonları adı verilen yapılardan oluşan hifler sergiler. Bu miselyum ipleri, mantarlar tarafından besinleri uzun mesafelere taşımak için kullanılır.

Nematod Yakalama

En az 150 mantar türü, nematodların avcıları olarak tanımlanmıştır. Bu mantarlar, avlarını yakalamak için hiflerinde farklı tipte yapılar geliştirdiler.

Bu yapılar pasif (yapışkan) veya aktif tuzaklar olarak işlev görür. Pasif tuzaklar arasında düğmeler, dallar ve yapışkan ağlar bulunur. Aktif tuzaklar arasında daraltıcı halkalar bulunur.

Üreme

Üretken hifler üreme yapıları geliştirebilir. Ek olarak, bazı haploid hifler çiftler halinde birleşerek dikaryo adı verilen haploid iki çekirdekli hifler oluşturabilirler, bu çekirdekler daha sonra diploid çekirdekler haline gelmek için karyogamiye dönüşecektir.

Hif Türleri

hücre bölünmesine göre

Septat : Hücreler, septa (septa ile) adı verilen tamamlanmamış septa ile birbirinden ayrılır.
Aseptat veya koenositik : septa veya enine hücre duvarları olmayan çok çekirdekli yapılar.
Pseudohyphae : Tek hücreli ve misel faz arasındaki bir ara durumdur. Bu, mayalara özgü bir durumdur ve tomurcuklanmadan oluşur. Tomurcuklar ana hücreden ayrılmazlar ve daha sonra uzarlar ve gerçek hifa benzer bir yapıya yol açarlar. Görünüşü esas olarak besin eksikliğinden veya başka herhangi bir nedenden dolayı çevresel stres olduğunda ortaya çıkar.

Hücre duvarına ve genel şekline göre

Meyve veren cisimleri oluşturan hifler, üretici, iskelet veya birleşim hifleri olarak tanımlanabilir.

Üretken : nispeten farklılaşmamış. Üreme yapıları geliştirebilirler. Hücre duvarı ince veya biraz kalınlaşmıştır. Genellikle septattırlar. Fibulaları olabilir veya olmayabilir. Müsilaj veya jelatinize edilmiş materyallere gömülebilirler.
İskelet : Uzatılmış veya tipik ve fusiform olmak üzere iki temel formdadırlar. Klasik iskelet hifi kalın duvarlı, uzun, dalsız. Birkaç septaya sahiptir ve fibula içermez. İğ şeklindeki iskelet hifleri merkezi olarak şişkindir ve genellikle aşırı geniştir.
Zarflama veya birleşme : Septaları yoktur, kalın duvarlıdır, çok dallıdır ve keskin uçları vardır.
hif sistemleri

Meyve veren cisimleri oluşturan üç tip hif, bir türde bulunabilecek üç tip sisteme yol açar:

Monomitik sistemler : sadece üretici hifler sunar.
Dimitik : mevcut üretici hifler ve iskeletsel veya saran hifler, ancak ikisi birden değil.
Trimitik : aynı anda üç tip hif sunarlar (üretken, iskelet ve zarflama).

Advertisement


Leave A Reply