Leishmaniasis (Şark Çıbanı ve Kala Azar) Nedir? Türleri Nelerdir? Teşhis ve Tedavi

0
Advertisement

Leishmaniasis nedir? Şark Çıbanı ya da Kala-Azar olarak da bilinen Leishmaniasis türleri nelerdir? Leishmaniasis tanı ve tedavisi hakkında bilgiler.

Leishmaniasis; Leishmania cinsinin protozoaları ile herhangi bir enfeksiyondur. Bu cinste tanınan üç tür vardır ve mikroskop altında benzer görünseler de biyolojik olarak farklıdırlar ve en az üç farklı hastalık türü üretirler.

Türler:

Leishmaniasis’in en sık görülen formuna L. tropica organizması neden olur. Afrika ve Asya’nın birçok yerinde, Güney Avrupa’da ve Orta ve Güney Amerika’da görülür ve cilt veya dermal, leishmaniasis, oryantal skor, Halep düğmesi, Delhi çıban veya çiklero ülseri olarak bilinir. Farklı boyutlarda bir veya daha fazla cilt şişmesi ile karakterizedir. Sonunda şişlikler, iyileştikten sonra iz bırakan açık yaralara (ülserler) dönüşür. Kuru buz veya X ışınları ile lokal tedavi, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve çok sayıda yara varsa, antimon bileşikleri veya sikloguanil pamoat enjeksiyonları kullanılabilir.

İkinci, daha ciddi bir leishmaniasis türü, L. brasiliensis’ten kaynaklanır ve yalnızca Orta ve Güney Amerika’nın kırsal sanatlarında görülür. Brezilya’da espundia ve Peru’da uta gibi farklı yerel isimlerle bilinir. Bu hastalıkta, dermal leishmaniasis’tekine benzer cilt lezyonları vardır, ancak sıklıkla burun ve ağız zarında da yaralar vardır. Bu yaralar çok derin olabilir ve hastalık ölümcül olabilir. Hastalık genellikle pentamidin veya amfoterisin B enjeksiyonları ile kontrol edilebilir.

Kemik iliği aspirat yayması: visseral leishmaniasis

Kemik iliği aspirat yayması: visseral leishmaniasis (Kaynak : wikipedia.org)

Leishmaniasis’in üçüncü formu olan kala-azar, L. donovani’den kaynaklanır. Bu hastalık başta karaciğer, dalak, kemik iliği ve bazen de lenf düğümleri olmak üzere iç organları etkiler. İlk olarak Hindistan’da tanındı, ancak Asya’nın diğer bölgelerinde, Afrika’da, güney Avrupa’da ve bazen Güney Amerika’da da ortaya çıktı. Ateş, karaciğer, dalak ve bazen lenf düğümlerinin büyümesi, düşük beyaz ahşap hücre sayısı ve hastalığın sonraki aşamalarında cildin koyulaşması ile karakterizedir.

Kala-azar, sodyum antimon glukonat veya pentamidin gibi antimon bileşiklerinin enjeksiyonları ile tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse, genellikle aylar sonra ölümcül olur, ölüm genellikle hastanın azalmış beyaz kan hücresi sayısının neden olduğu düşük direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır.

Advertisement

Teşhis:

Leishmaniasis tanısı, etkilenen organlardan alınan materyalde neden olan protozoanın bulunmasına dayanır. Doku mikroskop altında incelendiğinde, hücrelerin içinde iki ila üç mikron çapında olan protozoalar görülür.

Hastalığın Yayılması:

Leishmania’nın tüm türleri, Phlebotomus cinsinin kum sineklerinin ısırması yoluyla bulaşır. Bu kan emici sinekler, protozoayı enfekte insanlardan alabilir ve sağlıklı olanlara bulaştırabilir. Köpekler ayrıca organizmaları barındırabilir ve hem L. brasiliensis hem de L. tropica ayrıca kemirgenleri enfekte edebilir. Böylece bu hayvanlar, hastalıkların insanlara bulaşabileceği bir rezervuar oluşturur.

***Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Doktor uyarısı veya tavsiyesi değildir.


Leave A Reply