Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü (23 Nisan) Nedir? Amacı ve Açıklaması

0
Advertisement

Her yıl tüm dünyada 23 Nisan tarihinde çeşitli etkinliklere sahne olan Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü hakkında bilgiler. Neden 23 Nisan, amacı ve etkinlikler.

23 Nisan, Miguel de Cervantes, Saavedra, Mauricio Druon, Inca Garcilaso de la Vega, Haldor Kiljan Laxness, Manuel Mejía Vallejo, Vladimir Nabokov, Josep Pla ve William Shakespeare dahil olmak üzere birçok tanınmış yazarın doğum veya ölüm yıldönümüdür. Bu nedenle, UNESCO Genel Konferansı kitaplara, onları yazan yazarlara ve onları koruyan telif hakkı yasalarına saygı göstermek için bu tarihi seçti.

İnsanlar ne yapar?

Kitap okumayı ve kitapların kültürel yönünü teşvik etmek için dünya çapında çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Bunların çoğu, ülkeler arasındaki uluslararası işbirliğini veya dostlukları vurgular. Etkinlikler şunları içerir: kitapların ve oyunların yayın okumaları; işaretleyici dağılımı; edebi yarışmaların kazananlarının duyurulması; ve telif hakkı yasalarının anlaşılmasını ve yazarların fikri mülkiyetinin korunmasını teşvik eden eylemler.

kitap ile ilgili sozler

Bazı yıllarda çocuk ve gençlik edebiyatı hoşgörünün hizmetinde ödüllendirilir. Bu, hoşgörü, barış, karşılıklı anlayış ve diğer halklara ve kültürlere saygıyı teşvik eden romanlar, kısa öykü koleksiyonları veya resimli kitaplar için verilen bir ödüldür. İki kategori vardır: biri 12 yaşına kadar olan çocuklara yönelik kitaplar için; ve 13 ila 18 yaş arası gençleri hedefleyenler için.

Günün Amacı

Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü, kitaplara ve yazarlara küresel bir saygı duruşunda bulunmak ve insanları okuma zevkini keşfetmeye teşvik etmek için bir fırsattır. Bunun, sosyal ve kültürel ilerlemeye yeri doldurulamaz katkılarda bulunanlara yeniden saygı gösterilmesine yol açması bekleniyor. Bazı yıllarda, UNESCO Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü, Hoşgörü Hizmetine verilir. Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü’nün ayrıca telif hakkı yasalarına ve fikri telif haklarını korumaya yönelik diğer önlemlere yönelik anlayışı ve bunlara uyumu artırması bekleniyor.

Advertisement

Alt kısım

1995 yılı Birleşmiş Milletler Hoşgörü Yılı seçildi ve Paris’te düzenlenen UNESCO Genel Konferansı bu temaya odaklandı. Delegeler, hoşgörü mesajını geleceğe taşımak için kitapları, yazarları ve onları koruyan yasaları kutlamak için bir gün şeklinde yıllık bir fırsat oluşturmak için oy kullandılar. Tarih, 23 Nisan’ın uluslararası üne sahip bir dizi yazarın doğum veya ölüm yıldönümü olması ve bu günü çevreleyen Katalan gelenekleri nedeniyle seçildi. İspanya’nın bir bölgesi olan Katalonya’da 23 Nisan, La Diada de Sant Jordi (Aziz George Günü) olarak bilinir ve gelin ve damadın kitap ve gül alışverişi yapması gelenekseldir. Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü, 1995 yılından bu yana her yıl kutlanmaktadır.

kitap okuyan kiz

Kaynak: pixabay.com

Semboller

Her yıl bir afiş tasarlanır ve dünya çapında dağıtılır. İnsanları, özellikle çocukları kitap okumaya ve edebiyatı takdir etmeye teşvik etmek için tasarlanmış görsellere sahiptir. Ayrıca Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü için bir logo var. Dünyayı temsil eden bir daire ve biri açık olan iki kitaptan oluşmaktadır.


Leave A Reply