İdrar Yolu Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri Nedenleri ve Alınacak Önlemler

0
Advertisement

İdrar Yolunda, mesanede görülen idrar yolu hastalıkları nelerdir? İdrar yolu hastalıklarının belirtileri, nedenleri ve tedavileri.

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrarı işleyen ve vücuttan atan sistem olan mesaneyi ve idrar yolunun diğer kısımlarını çok sayıda koşul etkileyebilir. Bu koşullardan bazıları erkeklere, diğerleri kadınlara özeldir ve bazıları her iki cinsiyeti de etkiler. Erkekler veya kadınlar mesane veya idrar yolu ile ilgili bir sağlık sorunu olduğundan şüphelendiklerinde, bir doktora danışmalıdırlar. Tedavi edilmeden bırakıldığında, bu koşullar sağlığı etkileyebilir ve potansiyel olarak çok ciddi olabilecek böbrek hasarına neden olabilir.

idrara çıkma

Kaynak: pixabay.com

Mesane enfeksiyonu / İdrar Yolu Enfeksiyonu İYE

Mesane enfeksiyonları, kadınlarda en yaygın idrar yolu enfeksiyonu (İYE) türüdür, ancak enfeksiyon, idrar yolunun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Çoğu İYE, derhal tedavi edildiği sürece uzun vadeli hasara neden olmaz. Ama acı verici olabilirler.

Her tür İYE, normalde dışkıda bulunan bakteri bir şekilde üretraya girdiğinde ortaya çıkar. Bu bakteriler, mesane enfeksiyonu oluşturmak için üretradan mesaneye kadar gidebilir veya böbrek enfeksiyonuna neden olmak için vücuda daha da ilerleyebilir.

Bazı kadınlarda tekrarlayan İYE’ler vardır ve doktorlar bu hastalara önleyici antibiyotikler yazabilir. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu olduğunda, prostatit veya iyi huylu prostat hiperplazisi semptomu olabilirler.

İdrar yolu enfeksiyonu olan kişiler genellikle idrar yaparken ağrı veya yanma hissederler ve sık sık idrara çıkma isteği duyarlar (çok az idrar yapsalar bile). Böbrek enfeksiyonlarının ateş ve yan ağrısı gibi daha fazla semptomu olabilir. Bu semptomlar için bir doktora görünmek önemlidir, böylece enfeksiyon kaynağı tedavi edilebilir. Çoğu İYE’nin antibiyotiklerle tedavisi kolaydır.

Advertisement

İdrar yolu enfeksiyonu hakkında daha fazla bilgi

İnterstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu)

İnterstisyel sistit, mesane duvarlarının iltihaplandığı ve sık veya ağrılı idrara çıkma, mesane basıncı, mesane bölgesinde ağrı ve bazen pelvik ağrıya neden olabilen bir durumdur.

İnterstisyel sistit, kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Şiddetli interstisyel sistiti olan kişiler, günde 60 defa idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirler. Diğer semptomlar kronik bir İYE’ye benzer olabilir, ancak idrar tahlili bir İYE’de bulunan bakterileri ortaya çıkarmayabilir. Durum, önemli rahatsızlığa neden olabilir ve yaşam kalitesine müdahale edebilir.

Doktorlar, interstisyel sistitin spesifik nedeninden emin değiller. Teşhis için, doktorlar pelvik muayene (kadınlar için), sistoskopi veya mesane hassasiyeti testi yapabilirler. Tedaviler şunları içerir:

  • Fizik Tedavi
  • İlaç tedavisi
  • Sinir stimülasyon teknikleri
  • Mesane şişkinliği
  • Cerrahi (nadiren).

Sık veya ağrılı idrara çıkma

Sık veya ağrılı idrara çıkma, idrar yolunu etkileyen çeşitli sorunların bir belirtisi olabilir. Çoğu insan günde dört ila sekiz kez idrara çıkar ve gece idrara çıkma ihtiyacı duymaz. Doktorlar, bir kişi çok daha sık idrara çıkarsa, idrara çıkmak için uyanırsa veya idrar yaparken ağrı çekerse (dizüri denir) bunu endişe verici bir semptom olarak görürler.

Nörojenik mesane

Nörojenik mesane, bir kişinin işlevini yönlendirmek için vücudun mesaneye gönderdiği mesajları kesintiye uğratan omurilik yaralanması veya başka nörolojik bozukluk (spina bifida, Parkinson hastalığı veya multipl skleroz gibi) olduğunda ortaya çıkar. Sonuç, inkontinans, aşırı aktif mesane, sık idrara çıkma, İYE’ler veya mesanenin tamamen boşaltılamaması olabilir.

Advertisement

Nörojenik mesane yönetimi için artık çeşitli seçenekler mevcuttur. Tedavinin amacı, bir kişinin semptomlarını kontrol etmek ve böbreklere zarar gelmesini önlemektir. Tedavi yaklaşımı kişinin durumuna, semptomlarına ve sorunun nedenine bağlıdır. Tedaviler arasında ilaçlar, kateter drenajı (ihtiyaç duyulduğunda veya sürekli olarak) ve cerrahi müdahale yer alır.

İdrar retansiyonu

İdrar retansiyonu, bir kişinin mesaneyi tamamen boşaltamadığı tıbbi terimdir. Üriner retansiyon, akut veya kronik olarak sınıflandırılır.

Akut idrar retansiyonu, kişinin mesanesi dolu olmasına rağmen hiç idrar yapamayacağı anlamına gelir. Bu aniden gelir ama uzun sürmez. Bu durum çok acı verici olabilir ve yaşamı tehdit eden bir durum haline gelmekten kaçınmak için acil tıbbi bakım gerektirir.

Uzun süredir devam eden bir durum olan kronik idrar retansiyonu ile insanlar bazılarını (tipik olarak normalden daha sık) idrara çıkarabilir ancak mesanelerini tamamen boşaltamazlar. Bazen insanlar, idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma veya mesane taşları gibi başka bir idrar problemi geliştirene kadar bu duruma sahip olduklarını bilmezler.

Üriner retansiyon erkeklerde kadınlardan biraz daha yaygındır. Bu kısmen prostat sorunlarının ne kadar yaygın olmasından kaynaklanmaktadır. Böbrek hasarını önlemek için üriner retansiyonun tedavi seçenekleri hakkında bir doktorla konuşmak önemlidir.

İdrar retansiyonunun nedenleri:

Üretra yoluyla idrar akışını engelleyen bir şey (erkeklerde prostat rahatsızlıklarına bağlı olarak)

  • Üretral darlık
  • Böbrek taşı
  • Mesane taşları
  • Tümörler
  • Kanser
  • Kabızlık
  • Mesanenin vajinaya doğru şişmesi
  • Sinir sorunları
  • İlaçlar
  • Zayıflamış mesane kasları (yaşlanmaya bağlı olarak).

Üretral kanser

Üretral kanser, üretrada anormal hücreler büyüdüğünde ortaya çıkan nadir bir kanserdir. En çok yaşlı kadınlarda ve daha önce mesane kanseri geçirmiş kişilerde görülür. Aynı zamanda insan papilloma virüsüne (HPV) veya önceki cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara sahip olmakla ilgili olabilir. Üretral kanser genellikle diğer birçok idrar yolu durumuna benzer semptomlar oluşturur.

Üretral darlık

Üretral darlık, idrarı vücuttan dışarı taşıyan tüp olan üretrayı daraltan bir yara izidir. Üretra darlığı, idrarın mesaneden serbestçe akmasını önleyebilir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Rahatsızlık
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Böbrek taşı
  • İltihap
  • İdrarda kan
  • Azalmış idrar akışı
  • Alt karın veya pelviste ağrı.

Üretral darlıklar, üretra ve pelvis yaralanması, klamidya veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan  kaynaklanan iltihaplanma veya üretral enstrümantasyondan kaynaklanan yaralanma nedeniyle oluşabilir. Bazen daha önce hipospadias ameliyatı geçirmiş erkeklerde ve erkek çocuklarda da görülür.

Mesane taşları

En çok 30 yaş ve üstü erkeklerde görülen mesane taşları, idrar konsantre hale geldiğinde mesanede oluşan sert mineral kütleleridir. Çoğu zaman bunun nedeni, bir kişinin mesaneyi tamamen boşaltamamasıdır. Bu hastalık sırasında, sinir sistemi hasarından sonra veya iyi huylu prostat hiperplazisi nedeniyle olabilir. Mesane taşları böbrek taşları ile aynı şey değildir, ancak böbrek taşları mesaneye taşınarak mesane taşı oluşturabilirler.

Advertisement

Bazen vücut tıbbi yardım almadan küçük mesane taşlarını atabilir. Bu işlem, taş üretra tahriş ettiğinden idrarda şiddetli ağrı ve / veya kana neden olabilir. Bu semptomları olan bir kişi tedavi için bir doktora görünmelidir.

Daha büyük taşlar sorunlara neden olabilir. Bu taşların cerrahi olarak kırılması veya çıkarılması gerekebilir. Çoğu zaman doktorlar, hasta lokal veya genel anestezi altındayken mesane içindeki taşı görüntülemek için bir sistoskop (ucunda kamera bulunan küçük bir tüp) kullanabilir. Bir ürolog taşı kırar ve mesaneden atar.


Leave A Reply