İdrarda Bulunan Kristaller Nelerdir? Kristallerin Çeşitleri ve Özellikleri

0
Advertisement

İdrarda bulunan kristaller nelerdir? İdrardaki kristal çeşitleri, bu kristallerin özellikleri ve yapıları nelerdir, hakkında bilgi.

İdrardaki Kristaller

Ürik asit kristalleri, genellikle idrar pH’si <5.5 olan, asidik idrarda oluşur. Ürik asit alkali idrarda eriyebilir ve ürat kristallerinin çökelmesini önler. Ürik asitin idrar pH> 7.0’da kristalleşememesi, akut ürik asit nefropatisi riski olan hastalarda üriner alkalileştirmenin mantığıdır. Ürik asit kristalüri, hematüri, glikozüri veya proteinüri ile ilişkili değildir.

Kristaller, böbrek taşı hastalığı veya akut kristal nefropati gibi bazı klinik senaryolarda görülebilmesine rağmen, mikroskop altında kristallerin görselleştirilmesi, kristallerin idrar sisteminde mevcut olduğunu garanti etmez. Kristaller, miksiyondan sonra oluşmaya devam edebilir. İşeme sonrasındaki kristal çökelmesi, idrarın oda sıcaklığında veya bir buzdolabında veya idrar pH’sında, üre-ayırıcı organizmalara bağlı enfeksiyon varlığında ortaya çıkabileceği durumlarda meydana gelebileceği gibi, sıcaklık değişimlerinden de kaynaklanır.

Uret kristalleri

Ürik asit kristalleri, hem boyut hem de şekil bakımından farklılık gösterebilir. Varil, rozet, rhomboid, iğneler veya altıgen plakalara benzeyebilirler. Bunlar, bireysel kristalin boyutuna veya şekline bakılmaksızın, genellikle sarı renklidirler. Bununla birlikte, ürat kristalleri, idrarda bulunan herhangi bir pigmentin (bilirubin veya ilaç piridin gibi) rengini alabilir. Urat kristalleri bazen sağlıklı kimselerde görülebilir, ancak ürat nefrolitiazisi veya akut ürat nefropatisi olan hastalarda çok daha yaygındır.

Sistin Kristalleri

Polimorfik ürat kristallerinin aksine, sistin kristalleri, benzen halkalarına benzeyen monomorfik, renksiz altıgen plakalardır. Sistin kristalleri izole edilebilir veya birbiri üzerine öbeklenebilir. Renal sistin transportunda genetik bir defekt olan sistinüri hastalarının tortusunda görülürler. Asidik idrarda, tipik olarak idrar pH <6.0 ile bulunurlar.

Advertisement

Üçlü fosfat veya struvit

Üçlü fosfat veya struvit, kristaller “tabut kapaklı” şekilli bir görünüşe sahip olarak tarif edilir. Yukarıda çeşitli struvit kristalleri gösterilmiştir. Struvit kristalleri magnezyum amonyum fosfattan oluşur. Tipik olarak idrar pH> 7.0 ile alkali idrarda görülürler. Üçlü fosfat kristalleri, Proteus mirabilis gibi üre-ayırıcı bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonları olan hastalarda görülür ve sıklıkla enfekte kalkerli (struvit taşları) hastaların idrarında bulunur. Üçlü fosfat kristallerine ek olarak, bu idrar yolu enfeksiyonları olan hastalarda mikroskopi önemli lökosit (sağda oklar) ve bakteriüri gösterebilir.

Kalsiyum oksalat kristalleri

Kalsiyum oksalat kristalleri genellikle asidik idrarda bulunur. Ya hidratlı veya monohidlenmiş kalsiyum oksalat olarak oluşabilirler. Kalsiyum oksalat bihidrat kristalleri çeşitli boyutlarda renksiz bipiramidler olarak görünürler (sol üstte “zarf formu”). Kalsiyum oksalat monohidrat kristalleri renksizdir ve ovoidler, biconcave diskler, çubuklar ve dambıl (sağda, sarı oklar) dahil olmak üzere birçok şekil alabilir. Bunlar, nefrolitiazisli hastalarda ve etilen glikol alımına bağlı akut böbrek yetmezliği olan hastalarda yüksek diyet oksalat alımıyla normal kişilerde görülebilir.

Kalsiyum karbonat kristalleri

Kalsiyum karbonat kristalleri, radyal çizgilere sahip geniş sferoidler olarak sıklıkla görülen çeşitli büyüklükteki kristallerdir. Yuvarlakdan oval şekillere sahip daha küçük kristaller olarak da görülebilirler. sarı-kahverengidirler ve yüksek sayılarda ortaya çıktıklarında idrarda kahverengimsi bir renk katabilirler. Bunlar genellikle büyük kristallerdir ve düşük büyütmede kolayca görülebilirler (ancak, kristal kimliğinin doğrulanması her zaman yüksek büyütme altında yapılmalı ve sadece düşük büyütme kullanıldığında daha küçük kalsiyum karbonat çeşitleri gözden kaçırılabilir). Bu kristaller normal atların, tavşanların, kobayların ve keçilerin idrarında yaygındır. Köpeklerde veya kedi idrarında gözlenmemiştir.

“Amorf” kristaller

“Amorf” kristaller, ışık mikroskobik seviyesinde herhangi bir tanımlama şekli olmaksızın ince tanecikli malzemenin agregatları olarak görünür. Bunlar uratlar, fosfatlar veya ksantinlerden oluşabilir. Bunlar genellikle sadece yüksek büyütmede (büyük miktarlarda olmadıkça) gözlemlenen küçük kristallerdir, yani bakterileri taklit ederler.

Amorf üratlar (Na, K, Mg veya Ca tuzları) asidik idrarda oluşma eğilimi gösterirler ve sarı veya sarı-kahverengi bir renge sahip olabilirler. Amorf fosfatlar genel görünümde benzerdir, ancak alkali idrarda ve renk eksikliğinde ve Tabut kapak şeklindedirler. Ksantin kristalleri genellikle “amorf” kristaller biçimindedir. Genel olarak, amorf kristallerin bulunmasına dayanan spesifik bir klinik yorum yapılamaz. Küçük amorf kristaller bazı durumlarda bakteriyel koklarla karışabilir, ancak gram boyama ile ayırt edilebilir. Dejenere olan kristaller veya hücreler “amorf” kristallere de benzeyebilir.

Advertisement

Amonyum birat

Amonyum ürat (veya biurata) kristaller genellikle düzensiz çıkıntılara sahip kahverengi veya sarı-kahverengi küresel gövdeler şeklinde görünürler (“dikenli elmalar”). Bazı idrar örneklerinde, düzensiz çıkıntılara sahip değildirler, fakat düzgün sınırlara sahiptirler ve kalsiyum karbonatlara benzeyebilirler (ancak bunlar köpeklerin ve kedilerin idrarında meydana gelmez). Bu kristaller, özellikle çok sayıda görüldüğünde, düşük büyütme altında gözlemlenebilir, ancak düşük sayılar sadece daha yüksek büyütmede görülebilir. Potansiyel patolojik ilgileri nedeniyle, kristal tanımlama, yüksek büyütmede inceleme ile doğrulanmalıdır. Herhangi bir pH’ın idrarında mümkün olsa da, nötral alkali idrarda oluşumu tercih edilir. Genellikle amorf uratlarla görülürler. Bu kristaller, eşzamanlı veya edinilmiş portal vasküler anomalileri olan ve eşzamanlı amonyum ürat ürolitleri olan veya olmayan köpekler ve kedilerde oldukça yaygındır. Her ikisi de Dalmaçyalı ve Buldogların idrarda görülebilirler. Nadiren, normal kedilerden veya diğer cins köpeklerden idrarda görülürler ve büyük hayvanlarda bildirilmemiştir.

Bilirubin kristalleri

Bilirubin kristalleri konjuge bilirubinden (suda çözünür) oluşur ve renkli sarı olan iğne benzeri granüler kristallerdir. İdrardaki diğer şekillendirilmiş elemanlar üzerinde çökelme eğilimi gösterirler. Üst resimde, altta yatan bir hücre üzerinde ince iğne benzeri kristaller oluştu. Bu bilirubin kristallerinin en yaygın görünümüdür. Alt iki resimdeki silindirik bilirubin kristalleri, yağ damlacıkları ile birlikte oluşmuş ve “el feneri” görünümü ile sonuçlanmıştır. Bu form daha az görülür. Genellikle genellikle sadece yüksek büyütmede gözlemlenen küçük kristallerdir (kristallerin büyük agregatları olmadıkça). Bilirubin kristalleri, özellikle yüksek konsantrasyonlu örneklerde köpek idrarında en sık görülür. Diğer türlerin idrarında daha az yaygındır. Köpeklerde, genellikle hiçbir klinik öneme sahip değildirler (sağlıklı köpeklerin idrarda düşük, ancak saptanabilir, bilirubin seviyeleri olabilir). Bilirubin kristalleri (veya idrar çubuğu üzerinde pozitif kimyasal reaksiyon), kedigiller, atlar, sığırlar ve deve idrarında anormal bir bulgudur ve hayvanın altta yatan kolestatik bir süreç için araştırılması gerekir.


Leave A Reply