İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

18
Advertisement

İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır atasözünde ne anlatılmaktadır? Atasözünün anlamı ve örneklerle açıklaması, kompozisyon.

İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır

İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır:

ANAFİKİR : Başkasına bir kötülük yapmadan önce benzerinin bizde bırakacağı etkiyi düşünmeliyiz.

iyi insan başkalarının kötülüğünü düşünmeyen insandır. Ancak karşılaştığımız kimi olaylardan sonra, kızgınlık ve öfkeyle başkalarına kötülük yapmayı düşünebiliriz. Böyle bir davranış kendi arzularımızı tatmin etmekten öteye gitmez. Bu gibi durumlar karşısında, tasarladığımız kötülüğün benzerinin hattâ daha hafifinin bize yapıldığını düşünürsek, kötülük yapmaktan vazgeçebiliriz. Çünkü kötülük yapan karşılığında mutlaka kötülük bulacaktır. Bizim başkasına çektireceğimiz kötülüğün acısını, bize kötülük yapılınca biz de duyacağız. Bunu göz önünde bulundurursak, hiç kimseye kötülük etmez, huzur içinde yaşar gideriz.

ELEŞTİRİ

Hoşlanılmayan bir davranışı başkalarından önce kendinde denemek gerekir. İncitecek, zarar verecek bir davranışın kendimize yapıldığında etkisinin ne olacağını düşünmeli, daha sonra bu davranışın ağırını başkalarına uygulamanın doğru olup olmayacağına karar vermeliyiz.

Atasözünün Açıklaması

Temel Düşünce : Başkalarına karşı fena bir harekete girişmeden önce bunu sanki kendimize yapılıyormuş gibi düşünmeliyiz.

Advertisement

Ünlü Çin filozofu Konfüçyüs’e göre ahlakın temel ilkesi: «Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapmamak» dır. Ahlâklı bir kimse kendisini başkalarından ayrı tutmaz; başkalarına yapılan kötülükler karşısında: «Neme lâzım, bana yapılmadı ya» diyerek kayıtsız bir tavır takı namaz. Bir an, bu kötülüğün kendisine yapıldığını düşünür, ona göre bir sorumluluk duyar ve engelleyici bir tavır takınır.

Kötülüğe kötülükle karşılık vermek de bir çeşit acizliktir. Eğer herhangi bir sebeple birisine kötülük yaparak ona ders vermek istiyorsak, bunun yerinde ve geçerli bir çözüm olmadığını unutmayalım, insanlığın ve ahlâkın oluşturulması yolunda hepimize düşen sorumluluklar vardır. Bunların başında insanları sevmek, onlara hoşgörülü olmak, onları da en az kendimiz kadar kayırmak gelir.

İnsanların fütursuzca yaptıkları eleştirileri eleştiren bundan daha güzel bir atasözü bulmak zordur. Başkalarının kusurlarını görmek, onlar hakkında konuşmak gayet kolaydır. Ancak kişinin kendi kusurlarını görmesi ve kendisini eleştirmesi ise bir o kadar zordur. Kendisine başkalarına olduğu kadar acımasız olmaya gerek kalmadan yani onları çuvaldız batırırken kendisine çuvaldızın çok daha küçüğü iğneyi batırması istenmiştir. Böylelikle az bir miktarını da olsa başkalarına yaptıklarının nasıl bir şey olduğunun farkına varabilirler.


18 yorum

  1. Burayı çok beğendim.Çok işime yarıyor.Sık sık kullanıyorum.Bu sitenin kurucusuna da ayrıca selamım var.

Leave A Reply