İgorotlar Kimlerdir?

0
Advertisement

İgorotlar kimlerdir, nerede yaşarlar? İgorotların özellikleri, kültürleri, yaşam koşulları hakkında bilgi.

İgorotlar

İgorotlar (Tagalog dilinde igorot: “dağlı”), Filipinler’de, Luzon Adasının kuzeyindeki dağlarda yaşayan çeşitli etnik grupların ortak adıdır. Bazıları dağ eteklerindeki tropik ormanlarda, büyük çoğunluk ise yüksek kesimlerdeki otlaklarda ve çam ormanlarında yaşamaktadır. 1990’ların başlarında toplam nüfusları 500 bin dolayındadır. Filipin dillerinin Kuzey Luzon altöbeğine bağlı diller konuşurlar.

Avustronezya kökenli olan İgorotlar, savaşçı topluluklardır; eskiden kafa avcısı oldukları ama İspanyol ve ABD egemenliği döneminde bu geleneği bıraktıkları öne sürülür. Bununla birlikte kendi dinlerini ve kültürlerini bugün de büyük ölçüde korumaktadırlar.

Etnologlar, İgorotlar arasında, her birinin kendi lehçesi ve kültürel özellikleri olan 10 kadar temel etnik grup saptamıştır. Kültürel ve coğrafi açıdansa daha geniş iki gruba ayrılabilirler: Yüksek kesimlerde yaşayan ve yamaçlardaki step benzeri sekilerde kurdukları sulama sistemleriyle pirinç yetiştiren daha kalabalık grup ile alçak kesimlerdeki muson ormanlarında, dönüşümlü olarak kullandıkları tarlalarda gene pirinç tarımıyla uğraşan grup. Birinci grubu oluşturan Nabaloiler (İbaloiler), Kankanailer, Lepantolar (Kuzey Kankanaileri), Bontoklar, Güney Kalingaları ve Tinggianların hemen hemen tümü kalabalık köylerde toplanmıştır; yalnızca İfugaolar, pirinç sekileri boyunca yayılmış, akraba gruplarından oluşan küçük köylerde yaşar. Gaddanglar, Kuzey Kalingaları ve İsneglerden (Apayaolar) oluşan ikinci grupta ise yerleşim, seyrek nüfuslu küçük köyler ya da çiftlikler biçiminde örgütlenmiştir; bunların çevresinde, toprak işlendikçe yeni bahçeler açılır. Gaddangların bir bölümü de ağaçların tepesine kurulmuş evlerde yaşar.

Demir ve pirinç işlemeciliği, dokumacılık ve hayvan kurban etme İgorotların ortak kültür öğeleridir. Ruhlara ve ata ruhlarına inanış yaygındır. Ruhları yatıştırmak için son derece ayrıntılı ayinler düzenlenir. Klan ya da kabile yoktur ve siyasal örgütlenme genellikle köylerle sınırlıdır. Akrabalık, hem baba, hem ana yanlıdır.

Advertisement

Leave A Reply