İletkenlerin Günlük Hayatta Kullanım Alanları, Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

İletken malzemeler günlük hayatımızda nerelerde kullanılır? İletkenlerin kullanım alanları ve çeşitleri nelerdir, hakkında bilgi.

İletkenler ısıyı hızlı bir şekilde ileten ve buzdolabının arkasındaki tel bobin gibi şeyleri hızlı bir şekilde soğutabilen elementlerdir. Buzdolabının ısısını buzdolabının etrafındaki havaya iletme işlevi vardır.

Günlük yaşamda iletkenlerin başka kullanımları aşağıdaki gibidir:

Pişirme Ekipmanları için

Mutfakta pişirme ekipmanı kullanırken dikkatli olmazsak, bir güvenlik aleti veya izolatör kombinasyonu kullanmazsak elimiz yanar. Pişirme için, kaynağından ısıyı alarak iletecek iletken bir tencere gereklidir. Tencere, tava, fritöz gibi pişirme ekipmanları iletken yapılır. Tava genellikle alüminyumdan yapılır. Alüminyum, diğer metallere kıyasla hafif metaldir.

pantolon ütüleme

Ütüde

Ütü, elektrik akışından üretilen ısı enerjisi yardımıyla kırışık giysilerin düzeltilmesi için kullanılan bir ev aletidir. Metal iletken malzeme, giysiyle doğrudan temas halinde ütünün altına yerleştirilir. Rahat kullanımı ve kullanıcının elinin yanmaması için ütünün üstünde yalıtkan malzeme kullanır.

Lehimleme

Lehim elektronik bileşenleri birleştirmek için kullanılan bir araçtır. Genellikle atölyelerde veya elektronik cihazların tamirinde kullanılır. Diğer aletler gibi, lehim yapılacak aletle temas eden parça iletken malzemeden, elimizin temas edeceği yüzey ise yalıtkan malzemeden yapılır.

Advertisement

Bakır

Elektrik Kablosu için Bakır İletken

Bakır, yaklaşık 57 S yüksek elektrik iletkenliğine sahip saf bir metaldir ve elektrik kablolarında iletken olarak kullanılır. Bakırın kablo dolgusu olarak kullanılmasının nedenlerinden biri, yüksek iletkenliğin yanı sıra, çelikten daha yüksek sıcaklıklara ve nemli havaya da direnç göstermesidir. Kaynama noktası artışı 2595ºC’ye ulaşır. Malzeme güçlü, sert, elastiktir ve gevşeyebilir veya genişleyebilir.

Izgara ve Fırınlar için

İletken malzemelerden yapılmış pişirme araçları ekmek kızartma makinesi ve fırındır. Her ikisi de yiyecekleri pişirmek için ateşten gelen ısıyı kullanır. Ayrıca mangal ve ızgaralarda da iletken malzemeler kullanılır. Izgara için ısı akışı sadece alt kısımdadır ve ısı kaynağının üstünde kızartma teli gereklidir. Fırının ısısı, yiyeceğe her yöne eşit olarak dağıtılır.

altın konnektör

Altın Kullanımı

Altın, serbest klor ile kimyasal olarak reaksiyona girer ancak, diğer ortamlarda ve oksidasyon ve korozyona karşı genel direnç (klorlanmamış asitlere direnç dahil) göstererek, elektronikte elektrik konnektörlerinin üstünde iletken olarak ince bir tabaka şeklinde kullanılır.

Gümüş Kullanımı

Otomobil parçaları endüstrisinde, gümüş bujilerin imalatında kullanılır. Araçtaki bujiler, motorun ısınmasını mükemmel bir şekilde desteklemede önemli bir rol oynar. Bu durumda, motorlu taşıtlar için en iyi bujiler gümüşten yapılmış bujilerdir.

Advertisement

Gümüş, makinede optimum yanma elde etmek için küçük bir dirence sahiptir. Sonuç olarak, motorlu taşıt çok iyi çalışacaktır. Bu özellik aynı zamanda gümüşün kablo yapım malzemesi olarak kullanılmasının nedenidir. Bakır telin iletkenlik özellikleri gümüş tel kadar iyi değildir. Tabii ki bu fiyat ile doğru orantılıdır. Gümüş tel, bakır telden daha yüksek fiyatlıdır.

Gümüş tel çeşitli elektronik cihazlar için kablo olarak kullanılır. Güç kablosundan, ses bağlantı kablosundan, hatta yüksek kaliteli hoparlörler için kullanılan kablodan başlayarak. Gümüş kablo, piyasada oldukça yüksek bir fiyatla en kaliteli elektronik ürünlerde bulunabilir.

iletken

İletken Malzeme Çeşitleri

Günlük yaşamda ısı ve elektrik iletme özelliklerine sahip iletken kullanımı çok önemlidir. Ayrıca, ihtiyaçlarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmek için kullanılan en iyi iletkenleri de dikkate almalıyız.

  • Alüminyum (Al), 2792 ° K (2519 ° C, 4566 ° F) kaynama noktasına sahip en bol ve daha hafif metaldir. Malzeme diğerlerinden daha hafiftir, böylece genellikle tencere için temel bir bileşen olarak kullanılır.
  • Bakır (Cu) iyi bir ısı iletkendir ancak yüksek korozyon oranına sahiptir. Rengi kırmızımsı turuncu ve 2835 ° K (2562 ° C, 4643 ° F) kaynama noktasına sahip yumuşak bir karaktere sahiptir. Bu nedenle yalıtılmış iletken şeklinde elektrik iletkeni için kullanılır. Kurşunla karıştırılırsa bronz üretir. Bakır genellikle madalya için kullanılır. Yüksek konsantrasyonlardaki bakır iyonları zehirlidir, ancak insanlar ve bitkiler tarafından önemli bir besin maddesi olarak az miktarda gereklidir.
  • Demir (Fe), 3134 ° K (2861 ° C, 5182 ° F) kaynama noktasına sahiptir. Günlük insan yaşamı için sıklıkla kullanılan yüksek bir ekonomik değere sahiptir. Demir, çitler, temeller ve sütunların üretiminde kullanılır.
  • Çinko (Zn), 1180 ° K (907 ° C, 1665 ° F) kaynama noktasına sahip ve yer kabuğunda bol bir elementtir ve 5 kararlı izotopa sahiptir. Bazı insanlar bunu çatı için kullanıyor.
  • Platin (Pt), 4098 ° K (3825 ° C, 6917 ° F) kaynama noktasına sahip ağır, değerli beyaz ve gri dayanıklı bir metaldir. Platin takı, laboratuvar ekipmanları, otomobil emisyon kontrol ekipmanları olarak kullanılır.


Leave A Reply