Mumya Nedir? Mumyalama ve Mumyaların Özellikleri Nelerdir? Mumyalama Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Mumya nedir? Mumyaların özellikleri nelerdir? Mumyalama işi ve mumyalama teknikleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Mumyalar , ölümlerinden sonra korunmak için vücutları doğal veya yapay ortamlara maruz bırakılan kişi veya hayvanlardır . Bu ortamların koşulları çok aşırıdır ve vücudun susuz kalmasına ve ayrışmasını önlemesine izin verir, bu da uzun yıllar korunmasını sağlar. Dünyanın farklı yerlerinde, Guanajuato şehrinin mumyaları gibi doğal olarak mumyalanmış bedenler ve Mısır uygarlığının mumyaları gibi yapay olanlar elde edilmiştir.

Mumyalama

Mumya nedir

Mumya, uygarlığa göre değişen farklı kurutma teknikleri kullanılarak, aşırı sıcaklık ve nem koşullarına dayanacak şekilde ölümden sonra vücudu ve organları korunan bir kişi veya hayvandır. Terimi, Mısır uygarlığı tarafından cesetleri mumyalamak için kullanılan organik bir madde olan bitüm anlamına gelen Arapça mūmiyā kelimesinden gelir. Bu kelime de Farsça mum anlamına gelen mum kelimesinden türemiştir.

Mumyaların Hikayesi

Eskiden mumya terimi, yalnızca Mısır uygarlığı tarafından gerçekleştirilen ve ölüleri onurlandırmak ve onu öbür dünyaya geçmeye hazırlamak için uygulanan mumyalama tekniğiyle ilişkilendiriliyordu. Ancak bedenlerin mumyalanması , ya aşırı çevre koşulları nedeniyle doğal olarak ya da yapay tekniklerle meydana geldiği için farklı kıtalardaki çeşitli uygarlıklarda gözlemlenmiştir. Sokushinbutsu olarak bilinen , işlemin keşiş hala hayattayken başladığı ve ruhu arındırmak için yapıldığı Budist mumyalarında durum böyledir.

Bilinen ilk mumyalar 16. yüzyılda Mısır’da bulundu , ancak bunlar çeşitli ülkelerden koleksiyonerler tarafından satıldı ve derlemelerinin bir parçası olarak sergilendi. Yüzyıllar sonra, 1860’ta, bugün DB320 olarak bilinen mezar, içindeki nesneleri kaçakçılığı yapan Mısırlı bir aile tarafından keşfedildi, ancak yetkililer bunu öğrendi, yeri devraldı ve daha sonra aralarında 50 mumyanın keşfini yaptı. Ramses II idi.

Advertisement

1910’da Mısır’ın Nubia kentinde yapılan arkeolojik araştırma sırasında, yapay mumyalama işlemine sahip yaklaşık 6.000 ceset bulundu. On yıl sonra, 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter ve ekibi , 18. hanedanın son firavunu olan Tutankhamun’un bugüne kadarki en iyi korunmuş ve eksiksiz mumyalarından birini keşfetti. Ayrıca Carter’ın ekibinin bir üyesi olan Mısırlı kimyager Alfred Lucas , mumyalama süreçlerinde kullanılan bir dizi malzemeyi analiz etti. Bugüne kadar, farklı kıtalarda mumyalar bulunmaya devam ederken, dünyanın dört bir yanındaki kazılar ve araştırmalar devam ediyor.

Mumyalama İşlemi

Mumyalama işlemi doğal veya yapay olabilir. Doğal , bölgenin koşullarına bağlıdır, tuzluluk, asitlik veya kuraklığın bir arada olduğu kuru veya oldukça soğuk ortamlar, örneğin tuzluluğun yüksek olduğu kuzey Avrupa bataklıkları ve Demir çağı mumyaları bulunmuştur.

Mumyalama, cilt gibi doğrudan çevreye maruz kalan vücut kısımlarının ardından vücudun hacminin azalmasına, sertleşmesine ve kırılgan hale gelmesine neden olan sıvıların kaybıyla başlar . Bu süreç yaklaşık 12 ay sürer. Öte yandan, en eksiksiz yapay süreçlerden biri, aşağıdakilerden oluşan Mısır’dı:

  1. Vücut, yeniden doğuşu temsil ettiği için arınmak için Nil Nehri’nden gelen suyla yıkandı .
  2. Ölen kişi mumyalama evi olan Per-Nefer’e nakledildi ve süreç başlamaya hazırlandı.
  3. Bir keski yardımıyla beyin burun içinden çıkarıldı.
  4. Obsidiyen bir bıçak kullanılarak karaciğer, mide, akciğerler ve bağırsakları çıkarmak için vücutta küçük kesikler yapıldı. Bu organlar yıkanır, reçine ile kaplanır, ketene sarılır ve özel vazolara konur . Kalp, zekanın merkezi olduğuna inanıldığından çıkarılmadı.
  5. Vücut bitkiler ve baharatlarla doluydu . Özel bir kaba yerleştirildi ve tamamen kuruması için bir sodyum bileşikleri karışımı olan Natron ile kaplandı.
  6. Bandajdan önce vücut dolgusu, şeklini kaybetmemesi için keten ve talaşla değiştirildi” ve kesiler dikildi.
  7. Bandajlama işlemi parçalar halinde gerçekleştirildi ve tüm vücudun son bir kez sarılması ile sonuçlandı. Üzeri örtülürken büyüler okunur , tılsımlar konur, hayvan ya da tanrı şeklinde küçük parçalar bulunurdu.
  8. Son olarak cenaze maskesi takılmış ve ceset lahdin içine yerleştirilmiştir.

Mumya Örnekleri

Bu yönüyle dünya çapında bilinen bazı mumyaların bazı detaylarına değinilmiştir .

Guanajuato mumyaları

Tarihi, Guanajuato şehrinin bir kolera salgınından etkilendiği ve bugün Santa Paula Pantheon olarak bilinen alanlara birçok insanın gömüldüğü 1833 yılına kadar uzanır . Otuz yıl sonra, 1860’lı yıllarda mezarlık maksimum kapasitesine ulaşmış ve cesetler çıkarılmaya başlanmış, burada toprağın doğal koşulları sonucunda mumyalandığı anlaşılmıştır. İlk bulunan mumya Dr. Remigio Leroy’unkiydi ve daha sonra yüzlercesi bulundu, bu yüzden mumyalar müzesi kuruldu.

Bu müzede farklı derecelerde mumyalanmış yüz ceset var, ancak en büyük ilgi çekici yerlerden biri Guanajuato’dan hala kıyafetleri olan 5 bebek mumyası .

Advertisement

Mısır mumyaları

16. yüzyıldan beri Mısır mumyalarının buluntuları hakkında bilgi var. 1922’de İngiliz arkeolog Carter , Mısır firavunu Tutankhamun‘un o tarihe kadar en iyi korunmuş ve eksiksiz mumyasını keşfetti ve bu uygarlık araştırmalarında önemli ilerlemeler sağladı. Bugüne kadar bulunan Mısır cesetlerinin çoğu yapay olarak mumyalanmıştır. Bunun nedeni, uygarlıklarının ölümden sonraki hayata çok dikkat etmesidir .

İnançlarına göre, bir kişinin ikinci hayata geçebilmesi için onu oluşturan üç ruhun, Ka, Ba ve Ak1h’nin mevcut olması gerekiyordu. Bu yüzden bedeni yeryüzünde korumak gerekliydi, çünkü Ka ruhu onu temsil eder, o zaman beden yok edilirse ruh da yok olur ve Öteye geçişi engeller.

Kabayan Mumyaları, Filipinler

Kabayan Mumyaları, Filipinler

Popüler Kültürde Mumyalar

Dini bir sembol olmanın ötesinde , 1903’te Bram Stoker tarafından yazılan 7 Yıldızın Mücevherleri adlı romanın yayınlanmasından sonra doğaüstü kötü adamlar olarak film kültürünün bir parçası haline geldiler . 1932’de yayınlanan Mumya filminde aktör Boris Karloff’du.

Yıllar sonra, 1999’da, gişe başarısı olan ve The Mummy Returns adlı bir devam filmi için izin verilen filmin yeni bir versiyonu yayınlandı . Bu filmografinin mumya oyuncuları Brendan Fraser, Rachel Weisz, Arnold Vosloo ve John Hannah idi. Açıçası bu film serisi şimdiye kadar çekilmiş en iyi Mısır temalı film serisi olarak sinema tarihine geçmiştir.

Mumya kostümleri , Cadılar Bayramı festivali gibi korku partileri düzenlendiğinde en çok kullanılanlardan biridir.

Mumya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mumyalar nasıl mumyalanırdı?
Önce vücut saflaştırıldı ve organlar çıkarıldı, ikincisi vücudun tamamen Natron tuzu ile kaplanmasına izin veren bir yüzeye yerleştirilip 40 gün bekletildi. Daha sonra vücut, şeklini kaybetmemesi için talaş ve keten ile dolduruldu ve bandajlarla sarıldı.

İlk mumya kimdi?
İlk mumya, Mısır’ın On Sekizinci Hanedanlığının Firavunu veya 23 Kasım 1922’de Mısır’ın Krallar Vadisi’ndeki KV62 mezarında bulunan Tutankhamun’un mumyası olarak bilinir.

Mumyalar neden yapılır?
Mısır uygarlığında mumyalama, ölümden sonra yaşama inandıkları için yapılırdı ve ona ulaşmak için vücudun sağlam olması gerekiyordu.

Mumyalar ne zaman keşfedildi?
İlk mumyalar 16. yüzyılda keşfedildi, ancak bilim için önemleri 20. yüzyılın başlarındaydı.

Mısır mumyalarına ne oldu?
Bugüne kadar yeni mumya mezarları keşfedilmeye devam ediyor ve bazıları yeni Kahire müzesinde sergileniyor.


Kaynak – 2

Çok eski çağlarda, birtakım kokulu maddeler kullanarak bozulmadan kalabilecek duruma getirilmiş cesetlere mumya denir. Bunlar en çok Mısır’da meydana çıkarılmıştır.

Advertisement

Eski Mısırlılar bir kimsenin öldükten sonra günün birinde dirileceğine, dirilince de gömüldüğü andaki görünüşünü yeniden alacağına inanırlardı. Bu inanç yüzünden o çağlarda Mısır’daki mumyacılık, bugünkü uzmanları bile şaşırtacak derecede ilerlemişti. Tarihî kazılarda bugüne kadar, Mısır mumyacılığının mükemmelliğine erişebilmiş başka bir çeşit mumyacılığa rastlanmamıştır. Mısır mezarlarında yapılan kazılarda arkeologlar, çağımıza kadar olduğu gibi kalabilmiş birçok eski ceset ortaya çıkarmışlardır. Bunlar dünyanın birçok yerlerindeki müzelerde, sanat galerilerinde teşhir edilir. Mısır mumyalarından en ünlüleri, eski Mısır firavunlarından II. Ramses’le Tutankamun’un mumyalarıdır.

Çağımızda bilginler henüz, eski Mısır mumyacılarının usullerini, kullanmış oldukları maddeleri tam olarak keşfedememişlerdir. Ancak, tarihî incelemelerden elde edilen bilgiye göre, Mısırlılar fakir ölülerle zengin ölüler için ayrı ayrı mumyalama usulleri kullanırlardı. Zenginlerin mumyalanması çok daha büyük bir özenle, incelikle yapılıyordu. Fakir bir insan ölünce Mısırlılar onun vücudunu önce ya tuzla, ya da sodyum karbonatla kuruturlar, sonra kalın kumaşlarla sıkı sıkı sararlardı. Zengin bir kimsenin ise, önce bağırsakları, beyni çıkarılır, bunlar ayrı saklanırdı. Vücudun geri kalan kısmına önce bazı çok önemli işlemler yaparlardı. Bu işlemlerin hangi maddelerle yapıldığını, nasıl meydana getirildiğini açıklamak şimdilik mümkün olamamaktadır ancak bu konuda çalışmaların sürekliliği mevcuttur.

mumyalama

Yalnız, bunlar tamamlandıktan sonra, cesedin yetmiş gün sodyum karbonat içinde bırakıldığı, ondan sonra yıkandığı, ince bezlerle sımsıkı sarıldığı biliniyor. Zenginlerin mumyalanmasında vücut, bütün olarak değil, kollar, bacaklar ayrı ayrı sargılanırdı. Başı da başka bir usulle mumyalanırdı: Önce bezler ince ince kesilir, kat kat saracak şekilde başa tutkallanır, sonra bezlerin üzerine ölen kimsenin yüz hatları çizilirdi.

Mısır mumyalarından başka, iklimin çok kurak olduğu bazı bölgelerde, bu mumyalar kadar mükemmel bir şekilde zamanımıza kadar bozulmadan kalabilmiş cesetlere de rastlanmıştır. Mumyalanmadığı halde bu cesetlerin çürümeden kalmış olmasında hava şartlarının, toprak özelliklerinin etkisi olmuştur. Peru’da, Meksika’da meydana çıkarılan bu cesetlere de «mumya» denir.


Leave A Reply