İnci Nedir? Sözlük Anlamı, İnci İle İlgili Deyimler ve Anlamları Açıklamaları

0
Advertisement

İnci ne anlama gelir? İnci kelimesinin terimler sözlüklerindeki anlamı, inci ile ilgili deyimler, anlamları ve açıklamaları.

inci

İnci Anlamı

1. İstiridye gibi bazı kavkılı deniz hayvanlarının içerisinde oluşan, değerli, küçük, sert, sedef renginde süs tanesi
2. Bu tanelerden yapılmış
3. Bu tanelerden oluşan takı
“Yalıdaki ev, Dürnev Hanım’ın halılarını, incilerini gözden çıkarmasıyla kurtuldu.” – N. Cumalı
4. Yanlışlığı sebebiyle gülünç olan söz veya cümle

“inci balığı “
Sazangillerden, pullarından inci yapılan küçük bir balık (Alburnus alburnus) İnci balığı hakkında bilgi için tıklayın

“inci çiçeği “
Zambakgillerden, temren biçimindeki yaprakları arasında, ince bir sap üzerinde küçük çan biçiminde beyaz çiçekler açan bir süs bitkisi, müge (Convallaria majalis)
“Ayşegül takunyalarını sürterek kadife ve inci çiçeklerinin arasında kaybolurken arkasından baktım.” – R. H. Karay

“inci taşı
Feldspat cinsinden, suyu az ve eridiği zaman inciye benzeyen taneleri olan, grinin tonlarından siyaha kadar değişik renklerde volkanik bir kaya, perlit

Advertisement

İnci İle İlgili Deyimler ve Anlamları

  • “ağzından inci saçmak”
    birbirinden güzel sözler söylemek.
  • “inci gibi”
    küçük, temiz, güzel ve düzgün: Pekâlâ elinde inci gibi yazısı var, daha ziyade okuyup da ne olacak? -M. Ş. Esendal.
  • “inci (inciler) döktürmek”
    bir konuda önemli, anlamlı ve güzel söz söylemek

İnci Hakkında Ansiklopedik Bilgi

İnci, istiridye cinsi bazı su hayvanlarının içinden çıkan, sedef renginde, toparlak, sert taneciktir. Süs olarak kullanılır. Sedef denen bir salgı hayvanın nazik vücudunu kabuğun sertliğine karşı korur, ilk salgılandığı zaman süt gibidir. Sedef gittikçe üst üste binen şeffaf, ince tabakalar halinde gelişir, katılaştıktan sonra açıklı koyulu çeşitli renkler alır. Ufak bir kum tanesi veya benzeri gibi bir madde kabukların arasından içeri girer de onun örselenmesine yol açarsa, istiridye kendini örseleyen bu yabancı cismi zararsız hale getirmek için sedef salgılar. Böylece o yabancı maddenin etrafı sedefle örtülür ve inci meydana gelir.

İnci veren istiridyeler denizin 15-45 metre derinliğinde yaşarlar. Bunları dalgıçlar toplar. Toplanan istiridyeler dikkatle yıkanır, temizlenir, özel çekiç ve cımbızlar kullanılarak içleri açılır, incileri çıkartılır. İncilerin çıkarılmasında röntgen ışınlarından da yararlanılır. Eğer istiridyenin içinde inci görünmüyorsa, istiridyenin açılmasından vazgeçilir. Suni olarak inci yetiştirmeyi ilk defa 13. yüzyılda Çinliler yapmıştır. Fakat bu işi Japonlar, 1912’Den beri en iyi şekilde yapmaktadırlar. Ayrıca bugün çeşitli maddelerden de sahte inci yapılmakta ve gayet ucuza mal edilmektedir.


Leave A Reply