İncir İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları Açıklamaları, İncir Geçen

0
Advertisement

İçinde incir kelimesi geçen atasözleri, deyimler nelerdir, bu atasözü ve deyimlerin anlamları, açıklamaları. İncir hakkında atasözleri, deyimler ve anlamları.

İncir İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları

İncir İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları

ATASÖZLERİ

  • ***darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz
    kötü gereçle iyi iş görülemez.
  • ***incir babadan, zeytin dededen
    bağ, bir kuşak geçecek kadar yaşlandıktan sonra bol ürün verir, zeytinin bol ürün verebilmesi için en azından iki kuşaklık bir zaman geçmelidir.
Darı Unundan Baklava İncir Ağacından Oklava Olmaz

Baklava, ince ince açılmış yufkadan olur. Darı (mısır) ununun yufkası iyi olmadığından, bundan yapılacak baklava da iyi olmaz. İncir ağacından düzgün oklava yapılmaz. Oklava düzgün olmayınca yufka açılmaz!

Görülüyor ki, bir işte başarılı olmak için, o işle ilgili araç ve gereçleri iyi seçmeliyiz. Bu da yetmez. İş yaptırılacak kişi de yetenekli olmalıdır. Çünkü işin gerektirdiği bilgi ve becerilerden yoksun kişilerden başarı beklenemez.

Yapılacak işin doğru, güzel ve başarılı olması için işi yapacak kişinin yetenek, bilgi gibi özelliklerinin yanı sıra kullandığı malzemeler de son derece önemlidir. Örneğin şemsiyeyi sünger benzeri bir malzemeyle yapmak hiç akıllıca değildir. Şemsiye yapmak için su geçirmez kumaş kullanmak gerekir ki, yağmur suyunu emmesin. İşi yapan ne kadar hünerli olsa da kumaşını seçerken yanlış, o işe uygun olmayan malzeme seçmesi, işi başarısızlıkla sonuçlandırır.

DEYİMLER

  • ***bir çuval inciri berbat etmek
    düzelmekte olan bir durumu yersiz, yanlış davranışlarla bozmak: “Bir çuval inciri berbat etmişlerin süklüm püklümlüğüyle müfettişin yanına çıktı.” -O. Kemal.
  • ***(birinin) ocağına incir (darı) dikmek (ekmek)
    birinin evini barkını dağıtmak: “İhmal bütün ocaklara incir diker.” -Ö. Seyfettin.
  • ***incir çekirdeği doldurmamak
    çok az veya çok önemsiz olmak: “İncir çekirdeği doldurmayan konularda bir araba lakırtı söylerler.” -N. Uygur.

İncir Hakkında Bilgi

İncir; (Lat. Ficus) İkiçenekliler sınıfının Dutgiller familyasından bir bitkidir. Bu cinse ait bitkilerin meyveleri de aynı adla anılır. İncir, yumuşak odunlu, çoğu her dem yeşil, çok azı da kışın yaprağını döken, genellikle sütlü, bazıları tırmanıcı ağaç ya da ağaççıklardır. Yaprakları geniş dilimli, enli, saplı ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri tek eşeylidir. Yuvarlak bir torba biçimindeki çiçekliğin iç yüzüne dizilmişlerdir. Çiçekler döllendikten sonra çiçeklik gelişip etlenir. İncirin yenen bölümü bu etli çiçek tablasıdır. Çekirdek diye adlandırılan sert oluşumların her biri aslında ayrı birer meyvedir. Tropikal ve suptropik bölgelerde yetişen incirin 750 kadar türü vardır. Bazılarından kauçuk elde edilir, bir bölümü lezzetli meyveleri için yetiştirilir. Çelikle ve daldırmayla üretilen incirin en bilinen türü adi incirdir. Taşlı, kurak topraklarda iyi gelişen incir, güneşli açık alanları sever. Türkiye’de yetiştirilen incirlerin en önemlileri olan sarı lop, lop incir, kasaba ve bardacık incirleri, İzmir incirinin çeşitleridir. Türkiye dünyada kuru incir üretimi alanında önde gelen ülkelerden biridir.

Advertisement

Leave A Reply