İncir Nasıl Bir Meyvedir? İncir Çeşitleri Nelerdir ve Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İncir nasıl bir meyvedir? İncir nerelerde ve nasıl yetiştirilir? İncir çeşitleri nelerdir ve incir çeşitleri hakkında detaylı bilgiler.

incir ağacı

Kaynak: pixabay.com

Geniş yapraklı bir ağacın ve meyvesinin adıdır. Dutgiller den olan incir ağaçlarının boyu 5-6 metreyi bulur. Yaprakları dilimlidir. İncirin anayurdu Akdeniz bölgesidir. Bugün de en çok Akdeniz ülkelerinde yetişir. A.B.D’nin güney ve batı kesimlerin de bilhasşa Kaliforniya’da da yetiştirilmektedir.

İncirin meyvesi armut biçimindedir. Deri gibi olan kabuğunun içinde çiçekler bulunur. Bu çiçekler olgunlaşarak tohum olur yani asıl meyveyi meydana getirirler. Meyvenin tepesindeki bir açıklık böceklerin içeri süzülerek çiçekleri polenlemesini sağlar.

İncir, sonbaharda kesilen dallarının, sürgünlerinin dikilmesiyle üretilir. Dikilen ağaçlar birkaç yıl meyve vermez. Taze olarak yendiği gibi kurutularak da saklanması inciri değerli bir besin maddesi haline getirmiştir. Kuru incir hemen hemen hurma kadar besleyicidir. Hafif ateşte pişirilerek yenirse daha da lezzetli ve besleyici olur.

İzmir İncirleri

En lezzetli incir çeşidi İzmir inciridir. Meyvesi çiçekten yetişmez, çiçekler meyvenin kabuğu içindedir. Bu çiçekleri ya incir arıları ya da başka böcekler polenlendirir. Dişi incir arıları yumurtalarını “baba incir” (yabani incir) in çiçeklerinin dibine bırakır. Baba incirin bir dalı İzmir incirine asılırsa dişi arılar yumurtalarını bırakmak için incirlerin arasında dolaşıp dururlar. Böylece erkek polenler, İzmir incirinin dişi çiçeklerine taşınmış olur. Öte yandan arılar İzmir incirinin çiçeklerine yumurtlamaz, sonunda yumurtlamak için gene baba incirine dönerler.

İncir Çeşitleri

Yurdumuzdaki incir ağaçlarının sayısı oldukça fazladır. En çok İzmir-Aydın yöresinde yetişir. Yılda 75 – 120.000 ton kadar ürün alınır. İncirin kurutulan çeşitlerinin başında “sarı lop” ve “gök lop” gelir. Sarı lop daha ince kabuklu, daha tatlıdır. Gök lobun rengi yeşile çalar, kabuğu da daha kalındır.

Advertisement
Siyah İncir

Kaynak: pixabay.com

Taze olarak kullanılan başlıca incir çeşitleri kara yaprak, bardacık, şeker inciri, mor incir, yediveren inciri, patlıcan inciri; kavak ve Sultan selim inciridir.

Sultanselim ve kavak inciri İstanbul’a has bir çeşittir. Sultan selim inciri açık yeşil renkli, iri ve bol etli olur. Kavak inciri mordur, meyvesi de küçüktür. İstanbul ve yakınlarına mahsus incir çeşitlerinden biri de “patlıcan inciri”‘dir. Tatlı ve mor renklidir.

Karayaprak inciri, güzel kokulu olmakla beraber, kokusu piyasada makbul tutulmaz. “Bardacık” denilen çeşit küçük bardaklara benzediği için bu adla anılır.

İncir satılırken de çeşitli adlarla anılır. İri, lekesiz ve beyaz incirlere “süzme incir”, aynı özellikte olup da daha küçük olanlara “fileme incir”, daha küçük esmer renklilerine de “bezirgan inciri” denir. Kurutulan incirlere paketlenirken aldığı şekle göre de ayrı adlar verilir. İncir işlenirken bir yelpaze şekline sokulursa buna “layör”, sap kısmı yana yatırılacak kurutulursa “lokum”, hurma biçimi verilirse “kolon” adını alır.

İncir değerli bir ihraç malımızdır. Başlıca alıcılarımız İngiltere, İsveç, Brezilya, Amerika, İsviçre, Almanya, Mısır, Küba, Yeni Zelanda ve Belçika’dır.

Advertisement


Leave A Reply