Gilles Personne de Roberval Kimdir? Fransız Matematikçi ve Tartışmalı Figürün Hayatı

0
Advertisement

Gilles Personne de Roberval’ın hayatını ve katkılarını keşfedin. Fransız matematikçi, Roberval, quadrature, teğetler ve René Descartes ile olan tartışmalı ilişkisiyle tanınır. Önemli eserlerini ve çeşitli entelektüel ilgi alanlarını öğrenin.

Gilles Personne de Roberval

Gilles Personne de Roberval (10 Ağustos 1602 – 27 Ekim 1675), Fransız matematikçi olarak, 10 Ağustos 1602’de Fransa’nın Beauvais yakınlarındaki Roberval’da doğmuştur. Başlangıçta Gilles Personne veya Gilles Personier olarak adlandırılan Roberval, doğum yeri olan Roberval’dan soyadını almıştır.

Biyografi

Roberval’ın erken yılları tarihi olaylarla kesişmiştir; o da René Descartes gibi 1627’deki La Rochelle kuşatmasında bulunmuştur. Aynı yıl Paris’e giderek 1631’de Gervais Koleji’nde felsefe kürsüsünü üstlenmiş, 1633’te ise Fransa Kraliyet Koleji’nde matematik kürsüsüne atanmıştır. Bu pozisyonun benzersiz bir şartı vardı, ki bu durumda Roberval, matematiksel soruları çözümlemek için öneride bulunacak ve eğer birisi ondan daha iyi çözerse istifa edecekti. Bu koşula rağmen, Roberval ölümüne kadar bu kürsüde kalmıştır.

Roberval, infinitesimal kalkülün ortaya çıkmasından hemen önce, kalkül tarafından daha sonra ele alınan sınırlar veya infinitesimal içeren çözümler gerektiren sorunlara odaklanan matematikçilerden birine aitti. Çalışmaları yüzeylerin karelerini ve cisimlerin kübiklerini hesaplama üzerine odaklandı; bu konuda, basit vakalarda, “Bölünemezler Yöntemi” olarak adlandırdığı orijinal bir yöntemle başarı elde etti. Ancak bu keşfi için aldığı övgü, yöntemini özel tuttuğu için biraz azaldı; çünkü Bonaventura Cavalieri benzer bir yaklaşımı bağımsız olarak yayınladı.

Roberval’ın diğer önemli katkılarından biri, hareketi birkaç daha basit hareketin sonucu olan bir nokta tarafından tanımlanan bir eğriyi kavramsallaştırarak çizginin doğrultularını çekmek için geniş bir yöntem geliştirmesiydi. Ayrıca, bir eğriyi diğerinden türetmek için bir yöntem geliştirdi; bu, belirli eğriler arasındaki ve bunların asimtotları arasındaki bölgelere eşit olan sonlu alanları hesaplamak için kullanılan bir teknikti. Evangelista Torricelli daha sonra bu eğrileri “Robervallian çizgileri” olarak adlandırdı ve bazı karelerde de kullanıldı.

Advertisement

Ancak, Roberval’ın kariyerinin dikkate değer bir yönü, René Descartes ile olan çekişmeli ilişkisiydi. Roberval, Descartes’ın geometriye getirdiği analitik yöntemlere yönelik eleştiriler ve Pierre de Fermat’ın yöntemlerine karşı bir kıskançlık nedeniyle Descartes’a karşı bir antipati besledi. Bu düşmanlık, Roberval’ın bu dönemde geometriye sunduğu analitik yöntemleri eleştirmesine ve karşı çıkmasına neden oldu.

Saf matematik alanındaki katkılarının ötesinde, Roberval aynı zamanda diğer bilimsel alanlara da girdi. Güneş merkezli bir sistemi destekleyen ve tüm madde parçacıkları arasında karşılıklı bir çekim öneren evrenin sistemi üzerine bir çalışma kaleme aldı. Ayrıca, Roberval Terazisi olarak bilinen özel bir denge türünü de icat etti.

Eserler

Roberval’ın önemli eserleri şunlardır:

  • Traité de Mécanique des Poids Soutenus par des Puissances sur des Plans Inclinés à l’Horizontale (1636).
  • Le Système du Monde d’après Aristarque de Samos (1644).
  • Divers Ouvrages de M. de Roberval (1693).

Bu eserlerde, mekanik, Aristarchus of Samos’a göre dünyanın sistemi ve entelektüel ilgi alanlarının genişliğini gösteren çeşitli konular ele alınmıştır.


Leave A Reply