İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar? Görev Sorumlulukları ve Çalışma Ortamı

0
Advertisement

İnşaat Mühendisi nedir ve nasıl olunur? İnşaat Mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

İnşaat Mühendisi

İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

İnşaat mühendisleri; su temini ve kanalizasyon arıtımı için yollar, binalar, havaalanları, tüneller, barajlar, köprüler ve sistemler de dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemleri tasarlar, inşa eder, denetler, işletir ve bakımını yapar. Birçok inşaat mühendisi tasarım, inşaat, araştırma ve eğitim alanlarında çalışmaktadır.

Ne İş Yapar?

İnşaat mühendisleri tipik olarak aşağıdakileri yapar:

  • ***Projeleri planlamak için anket raporlarını, haritaları ve diğer verileri analiz eder
  • ***İnşaat maliyetlerini, hükümet düzenlemelerini, olası çevresel tehlikeleri ve planlama aşamalarındaki ve risk analizindeki diğer faktörleri göz önünde bulundurur
  • ***Projelerin çeşitli düzenlemelere uygun olduğunu doğrulayan yerel kurumlardan izin başvuruları derler ve gönderir
  • ***Belirli projelerde kullanım için beton, asfalt veya çelik gibi inşaat malzemelerini test eder
  • ***Bir projenin ekonomik fizibilitesini belirlemek için malzeme, ekipman veya işçilik için maliyet tahminleri sağlar
  • ***Endüstri ve devlet standartlarına uygun ulaştırma sistemleri, hidrolik sistemler ve yapılar planlar ve tasarlar
  • ***İhale önerileri, çevresel etki bildirimleri veya mülk açıklamaları gibi konularda bulgularını halka sunar
  • ***Kamu ve özel altyapının onarım, bakım ve değişimini yönetir

Bir çok inşaat mühendisi şantiye amirinden şehir mühendisine kadar denetleyici veya idari pozisyonlarda bulunur. Diğerleri tasarım, inşaat, araştırma ve öğretimde çalışır. İnşaat mühendisleri başkalarıyla projeler üzerinde çalışırlar ve inşaat teknisyenleri tarafından desteklenebilirler.

İnşaat mühendisleri karmaşık projeler üzerinde çalışırlar, bu yüzden genellikle birkaç alanda uzmanlaşırlar.

Advertisement

İnşaat mühendisleri, inşaat projelerini planlar ve spesifikasyonlara uygun olarak planlanmış ve inşa edilmiş olmalarını sağlayarak yönetir. Genellikle inşaat sırasında kullanılan geçici yapıların tasarım ve güvenliğinden sorumludurlar.

Geoteknik mühendisleri, temellerin sağlam olduğundan emin olmak için çalışır. Binalar ve tüneller gibi inşaat mühendisleri tarafından yapılan yapıların (toprak ve kaya dahil) yeryüzüyle nasıl etkileşime girdiğine odaklanırlar. Ayrıca, eğimler, istinat duvarları ve tüneller için tasarım yapar ve planlar.

Yapı mühendisleri, güçlerini ve dayanıklılıklarını sağlamak için binalar, köprüler veya barajlar gibi büyük projeleri tasarlar ve değerlendirir.

Ulaştırma mühendisleri, caddeler ve otoyollar gibi günlük sistemleri planlar, tasarlar, işler ve bakımını yaparlar, ancak aynı zamanda havaalanları, toplu taşıma sistemleri ve limanlar gibi daha büyük projeler de planlarlar.

Eğitimi:

İnşaat Mühendisliği eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının da olması nedeniyle 5 yıla çıkar.

Nerelerde Çalışır?

İnşaat mühendisleri genellikle iç mekanlarda ofislerinde çalışıyor. Ancak, bazen inşaat sahasında açık havada zaman geçirirler, böylece sahadaki işlemleri izleyebilir veya sorunları çözebilirler. Ara sıra, inşaat mühendisleri başka ülkelerdeki büyük mühendislik projeleri üzerinde çalışmak için yurtdışına seyahat ederler.

Advertisement

İnşaat Mühendislerinin çalıştığı alanlar;

  • Mimarlık, mühendislik ve ilgili hizmetler
  • Devletin yaptığı, eğitim kurumları ve hastanelerin inşaatı
  • Konut dışı bina inşaatı
  • Konut inşaatı
  • Köprü, cadde, baraj, havaalanı vb. inşaatı

İnşaat Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler;

İnşaat mühendisleri ayrıca aşağıdaki spesifik özelliklere sahip olmalıdır:

  • Karar verme becerileri. İnşaat mühendisleri, finansal maliyetler ve güvenlik endişeleriyle ilgili planların uygulanabilirliğini belirlemek gibi çoğu zaman birbiriyle çelişen hedefleri dengelemektedir. Kentsel ve bölgesel planlamacılar, bu konularda tavsiye almak için inşaat mühendislerine sıklıkla danışırlar.
  • Liderlik özellikleri. İnşaat mühendisleri, gerçekleştirdikleri projeler veya araştırmalar için nihai sorumluluğa sahiptir. Bu nedenle, proje planlarını uygulamak için inşaat yöneticilerine, inşaat mühendisliği teknisyenlerine ve diğerlerine liderlik edebilmelidirler.
  • Matematik becerileri. İnşaat mühendisleri matematik, trigonometri ve matematikteki diğer ileri konu başlıklarını çalışmalarında analiz, tasarım ve sorun giderme için kullanırlar.
  • Organizasyon becerileri. Altyapı projeleri için tasarım belgelerini yalnızca lisanslı inşaat mühendisleri imzalayabilir. Bu, inşaat mühendislerinin bir proje ilerledikçe tasarım dokümanlarına uyumu sağlamak için şantiyedeki işleri izleyebilmelerini ve değerlendirmelerini zorunlu kılmaktadır.
  • Problem çözme yetenekleri. İnşaat mühendisleri, çok yönlü projelerin planlama, tasarım, yapım ve işletmesi veya karmaşık problemleri değerlendirme ve çözme becerisi gerektiren birçok değişkenle araştırmada en üst düzeyde çalışır.
  • Yazma Becerileri. İnşaat mühendisleri, mimarlar, peyzaj mimarları ve şehir ve bölge planlamacıları gibi diğer profesyonellerle iletişim kurabilmelidir. İnşaat mühendislerinin açık bir şekilde rapor yazabilmeleri gerektiği anlamına gelir.


Leave A Reply