İnsan Vücudunda Gerçekleşen Difüzyon, Difüzyonun Yaşandığı Organlar

0
Advertisement

Difüzyon insan vücudunda nasıl gerçekleşir? İnsan vücudunda hangi organlarda difüzyon olayı mevcuttur? Vücudumuzdaki difüzyon hakkında bilgi.

Difüzyon, atomların veya moleküllerin yüksek konsantrasyondan düşük konsantrasyona geçtiği süreçtir. Difüzyon hızı sıcaklık, konsantrasyon ve moleküler kütle gibi bir dizi faktörden etkilenir. Difüzyon insan vücudu içinde önemli bir süreçtir ve akciğerler, böbrekler, mide ve gözler dahil olmak üzere bir dizi organ içinde moleküllerin taşınması için gereklidir.

akciger koah

Kaynak: pixabay.com

Akciğer

Akciğerler, her biri kılcal damarlarla yakın temas halinde olan milyonlarca küçük hava kesesine sahiptir. Hava solunduğunda alveoller şişer. Oksijen alveol duvarı boyunca ve kılcal damarlara yayılır. Aynı zamanda solunumdan kaynaklanan bir atık ürün olan karbondioksit, kılcal damardan alveollere yayılır. Kişi nefes verirken, alveoller söner ve karbondioksit akciğerlerden çıkar.

böbrek

Kaynak: pixabay.com

Böbrekler

Böbrekler atık ürünleri uzaklaştırır. İyon ve diğer küçük moleküllerin konsantrasyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Böbrekler, glomerulus adı verilen yarı geçirgen bir duvarlı yapı üzerinde sonlanan, nefron adı verilen milyonlarca küçük boru şeklindeki yapıdan oluşur. Atık içeren kan, bir glomerulusla çevrili bir kan damarı düğümünden geçirilir. Su, sodyum ve potasyum, glikoz gibi küçük moleküller glomerulustan nefrona geçebilir. Nefrona giren malzemenin kolektif adı filtrattır. Süzüntü çok miktarda atık ürün içermekle birlikte, vücut tarafından yeniden kullanılabilen glikoz gibi moleküller de içerir. Nefronun tübülü, düşük yararlı molekül konsantrasyonu içeren kılcal damarlarla çevrilidir. Difüzyon, bu moleküllerin kan dolaşımına tekrar girmesine izin verir. Tübül içinde kalan atık moleküller üre haline dönüştürülür.

ince bağırsak

İnce bağırsak

İnce bağırsak sindirim sisteminin bir parçasıdır ve yiyeceklerin sindiriminden ve besin maddelerinin emilmesinden sorumludur. İnce bağırsağın astarı, mikro villus olarak bilinen küçük saç benzeri foliküllere sahip epitelyal hücrelerle kaplıdır. Lipitler, ince bağırsağı kaplayan epitel hücrelerine doğrudan yayılabilir ve burada organeller tarafından işlenirler. Amino asitler gibi diğer moleküller, kolaylaştırılmış difüzyon olarak bilinen bir işlemle epitel hücrelerine aktarılır. Bu süreçte epitelyal hücrelerin zarları içindeki özel transfer proteinleri moleküllerin ince bağırsaktan çıkarılmasına yardımcı olur.

Advertisement
göz kaş

Kaynak: pixabay.com

Göz

Gözdeki korneanın hücrelerine oksijen sağlayan herhangi bir kan damarı yoktur. Bu insan vücudunda alışılmadık bir durumdur. Göz gerekli olan oksijeni difüzyonla atmosferden elde eder. Oksijen ilk önce gözün gözyaşları içinde çözünür ve daha sonra korneaya yayılır. Benzer şekilde, karbondioksit atığı korneadan atmosfere yayılır.


Leave A Reply