Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Teknolojisinin Özellikleri Neler Olacak?

1
Advertisement

Web 3.0 nedir? Web 3.0 ile hayatımızda ve internet kullanımında ne gibi değişiklikler yaşanacak. Web 3.0 ile yaşanabilecek gelişmeler neler?

Yalnızca girdiklerinizi doğru bir şekilde yorumlamakla kalmayan, aynı zamanda ilettiğiniz her şeyi anlayan, tükettiğiniz tüm içeriğin her zamankinden daha özel olduğu yeni bir internet türü hayal edin. Web’in evriminde yeni bir aşamanın en uç noktasındayız. Bazı öncüler buna Web 3.0 diyor. Muhtemelen, bugün zaten var olan birkaç erken aşama Web 3.0 uygulaması var, ancak yeni internet web altyapısına tam olarak gömülene kadar gerçek potansiyelleri gözlemlenemiyor. Ama Web 3.0 tam olarak nedir, neye benzeyecek ve hayatlarımızı nasıl değiştirecek?

Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Teknolojisinin Özellikleri Neler Olacak?

Kaynak: pixabay.com

Tanım: Web 3.0 Nedir?

Web 3.0, web sitelerinin ve uygulamaların makine öğrenimi (ML), Büyük Veri, merkezi olmayan defter teknolojisi (DLT) vb. Gibi teknolojiler aracılığıyla bilgileri akıllı insan benzeri bir şekilde işleyebileceği gelecek üçüncü nesil internettir. Web 3.0 ilk olarak World Wide Web mucidi Tim Berners-Lee tarafından Anlamsal Web olarak adlandırılmıştı ve daha otonom, akıllı ve açık bir internet olmayı hedefliyordu.

Web 3.0 tanımı aşağıdaki gibi genişletilebilir:

Veriler, merkezi olmayan bir şekilde birbirine bağlanacaktır. Bu, verilerin çoğunlukla merkezi depolarda depolandığı mevcut internet neslimize (Web 2.0) doğru büyük bir sıçrama olacaktır.

Ayrıca, kullanıcılar ve makineler verilerle etkileşime girebilecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için, programların bilgiyi hem kavramsal hem de bağlamsal olarak anlaması gerekir. Bunu akılda tutarak, Web 3.0’ın iki temel taşı semantik web ve yapay zekadır (AI).

Web 3.0, Kripto Para Teknolojileri ve Blok Zinciri

Web 3.0 ağları, blok zinciri ve kripto para teknolojisinin temel taşları olan merkezi olmayan protokoller aracılığıyla çalışacağından, bu üç teknoloji ile diğer alanlar arasında güçlü bir yakınsama ve simbiyotik ilişki görmeyi bekleyebiliriz. Birlikte çalışabilir, sorunsuz bir şekilde entegre olacak, akıllı sözleşmelerle otomatik hale getirilecek ve Afrika’daki mikro işlemlerden, sansüre dayanıklı P2P veri dosyası depolamadan ve Filecoin gibi uygulamalarla paylaşmaya, her şirketin işlerini tamamen değiştirip yürütmesine kadar her şeyi güçlendirmek için kullanılacaklar. Mevcut DeFi protokolleri, buzdağının sadece görünen kısmı olarak gözüküyor. Mevcut devlet otoritelerinin erimesi ve bambaşka yeni yönetim protokollerinin ortaya çıkmasını bu üç teknolojideki gelişmeler sağlayacaktır.

Advertisement
Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Teknolojisinin Özellikleri Neler Olacak?

Kaynak: pixabay.com

Web 3.0 Teknolojileri

Web 3.0 teknolojisine bakarken aklımızda tutmamız gereken birkaç ayrıntı var. Her şeyden önce, konsept yeni değil. Web 1.0 ve 2.0 uygulamalarının ilk geliştiricilerinden biri olan Jeffrey Zeldman, 2006 yılında desteğini Web 3.0’ın arkasına koyan bir blog yazısı yazmıştı. Ancak bu konuyla ilgili görüşmeler 2001 gibi erken bir zamanda başlamıştı.

Web 3.0 Teknolojilerinin Gelişimi

Web 3.0, yapay zeka ve blok zinciri gibi en son teknolojilerle birlikte eski nesil web araçlarının doğal bir evriminden ve ayrıca kullanıcılar arasındaki bağlantı ve artan internet kullanımından doğacak. Görünüşe göre, İnternet 3.0 öncüllerinin bir yükseltmesidir. Öncüller neler tabii ki Web 1.0 ve 2.0.

Web 1.0 (1989-2005)

Statik Web olarak da adlandırılan Web 1.0, çok az veya hiç kullanıcı etkileşimi olmadan sınırlı bilgiye erişim sunmasına rağmen 1990’larda ilk ve en güvenilir internetti. Eskiden, kullanıcı sayfaları oluşturmak ve hatta makaleler hakkında yorum yapmak pek mümkün değildi. Garip ama bu tarz ir internet mevcuttu.

Web 1.0, internet sayfalarını elemek için algoritmalara sahip değildi. Bu da kullanıcıların ilgili bilgileri bulmasını son derece zorlaştırıyordu. Basitçe ifade etmek gerekirse, dar bir patika ile tek yönlü bir otoyol gibiydi. Burada içerik oluşturmanın seçilmiş bir azınlık tarafından yapıldığı ve bilgilerin çoğunlukla dizinlerden geldiğini söylememiz gerekir.

Web 2.0 (2005-günümüz)

Sosyal Web veya Web 2.0, Javascript, HTML5, CSS3 vb. Gibi web teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde interneti çok daha etkileşimli hale getirdi. Bu da girişimlerin YouTube, Facebook, Wikipedia ve daha pek çok etkileşimli web platformları oluşturmasına olanak tanıdı.

Bu, veriler artık çeşitli platformlar ve uygulamalar arasında dağıtılabildiği ve paylaşılabildiğinden, hem sosyal ağların hem de kullanıcı tarafından oluşturulan içerik üretiminin gelişmesinin yolunu açtı. Bu internet çağındaki araçlar setine, yukarıda bahsedilen Jeffrey Zeldman gibi bir dizi web yenilikçisi öncülük etti.

Advertisement
Web 3.0 (henüz gelmeyecek)

Web 3.0, kullanıcılara yardımcı olmak için akıllı programlar çalıştırabilen yapay zeka sistemlerinin gücüyle interneti daha akıllı hale getirecek veya neredeyse insan benzeri bir zeka ile bilgileri işleyecek web evriminin bir sonraki aşamasıdır.

Tim Berners-Lee, Anlamsal Web’in (Semantik Web) sistemler, insanlar ve ev cihazları ile “otomatik” arayüz oluşturması gerektiğini söylemişti. Bu nedenle, içerik oluşturma ve karar verme süreçleri hem insanları hem de makineleri içerecektir. Bu, yüksek düzeyde uyarlanmış içeriğin akıllıca oluşturulmasını ve doğrudan her internet tüketicisine dağıtılmasını sağlayacaktır.

Web 3.0’ın Temel Özellikleri

İnternetin bir sonraki aşamasını gerçekten anlamak için, Web 3.0’ın dört temel özelliğine bir göz atmamız gerekiyor:

  • Ubiquity (Aynı Anda Heryerde Bulunma)
  • Anlamsal ağ
  • Yapay zeka
  • 3D Grafikler
Ubiquity

Ubiquity, özellikle aynı zamanda her yerde olmak veya olma kapasitesine sahip olmak anlamına gelir. Başka bir deyişle, her yerde mevcut olma durumudur. Bu anlamda, örneğin, bir Facebook kullanıcısı anında bir görüntüyü yakalayıp paylaşabildiğinden, Web 2.0 zaten her yerde mevcuttur. Bu, sosyal medyaya erişimleri olduğu sürece, nerede olurlarsa olsunlar herkes tarafından kullanılabilir olduğu için her yerde bulunabilir halde olmaktır.

Web 3.0, interneti her zaman ve her yerde herkes için erişilebilir hale getirerek bunu bir adım öteye taşır. IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisi çok sayıda yeni akıllı cihaz ortaya çıkaracağından, bir noktada internete bağlı cihazlar artık Web 2.0’da olduğu gibi bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda yoğunlaşmayacak. Yani gördüğünüz her türlü cihaz internete bağlanmanız için gerekli donanım ve özelliklere sahip olacak.

Anlamsal ağ (Semantic Web)

Anlam (lar), kelimeler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu nedenle, Berners-Lee’ye göre Anlamsal Web, bilgisayarların içerik, işlemler ve kişiler arasındaki bağlantıları içeren Web’den gelen birçok veriyi analiz etmesini sağlar. Pratikte bu nasıl görünür? Mesela şu iki cümleyi ele alalım:

I Love Bitcoin
I <3 Bitcoin

Sözdizimleri farklı olabilir, ancak anlambilimleri hemen hemen aynıdır. Çünkü anlambilim yalnızca içeriğin anlamı veya duygusuyla ilgilenir. Web’de anlambilimin uygulanması, makinelerin verileri analiz ederek anlam ve duyguların kodunu çözmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak, internet kullanıcıları, gelişmiş veri bağlantısıyla daha iyi bir deneyime sahip olacaklar.

Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Teknolojisinin Özellikleri Neler Olacak?

Kaynak: pixabay.com

Yapay zeka

Wikipedia, yapay zekayı makinelerin gösterdiği zeka olarak tanımlar. Web 3.0 makineleri, bir veri kümesi tarafından iletilen anlam ve duyguları okuyup deşifre edebildiğinden, akıllı makineler ortaya çıkarır. Web 2.0 benzer yetenekler sunsa da, ağırlıklı olarak insan temellidir ve önyargılı ürün incelemeleri, hileli derecelendirmeler vb. Gibi bozuk davranışlar bol miktarda yer alır.

Örneğin, Trustpilot gibi çevrimiçi inceleme platformları, tüketicilerin herhangi bir ürün veya hizmeti gözden geçirmesi için bir yol sağlar. Ne yazık ki, bir şirket büyük bir grup insanı bir araya getirebilir ve hak etmeyen ürünleri için olumlu eleştiriler oluşturmaları için onlara ödeme yapabilir. Bu nedenle, güvenilir veriler sağlamak için internetin gerçek olanı sahtekarlıktan nasıl ayırt edeceğini öğrenmek için yapay zekaya ihtiyacı var.

Google’ın AI sistemi, Gamespot ticaret fiyaskosunun ardından, uygulamayı yapay olarak olumsuz oylamayı amaçlayan derecelendirme manipülasyonu girişimlerini tespit ettiğinde Play Store’dan Robinhood uygulamasına ilişkin yaklaşık 100.000 olumsuz yorumu kısa süre önce kaldırdı. Bu, yakında İnternet 3.0’a sorunsuz bir şekilde uyacak ve blogların ve diğer çevrimiçi platformların verileri eleyip her kullanıcının beğenisine göre uyarlamasına olanak tanıyan bir yapay zekaya sahip olacağız. Yapay zeka teknolojileri ilerledikçe, nihayetinde kullanıcılara mümkün olan en iyi filtrelenmiş ve tarafsız verileri sağlayabilmeyi başaracağız.

Advertisement
Mekansal Web (Spatial Web) ve 3D Grafikler

Bazı fütüristler, grafik teknolojisinde devrim yaratarak fiziksel ve dijital arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmayı ve net üç boyutlu (3D) sanal dünyaları net bir şekilde odaklamayı hedeflediği için Web 3.0’a Mekansal Web (Spatial Web) de diyorlar. 2D benzerlerinden farklı olarak, 3D grafikler yalnızca Decentraland gibi fütüristik oyun uygulamalarında değil. Aynı zamanda emlak, sağlık, e-ticaret ve daha pek çok sektörde yepyeni bir anlayışın ve düzenin önünü açıyor.


1 Yorum

Leave A Reply