Kızıl Tilki ve İri Kulaklı Tilkinin Özellikleri, Hakkında Bilgi

1
Advertisement

Kızıl tilki ve iri kulaklı tilki nasıl bir hayvandır? Kızıl tilkilerin ve iri kulaklı tilkilerin özellikleri, nerede yaşar, nasıl beslenir, hakkında bilgi.

tilki

Kaynak: pixabay.com

KIZIL TİLKİ

Kızıl tilkiler, köpekgiller ailesinden olan tilkilerin en yaygın türü. Kuzey Amerika’nın büyük bir bölümünde, Avrupa ve Asya kıtalarının neredeyse her yerinde, Afrika’nınsa kuzeyinde küçük bir bölgede görülür. Ülkemizde kızıl tilkinin yaygın olarak görüldüğü yerler Doğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara ve Ege bölgeleridir.

Kızıl tilkilerin hepsi adlarında geçtiği gibi kızıl değildir. Bazılarının gövdesi griye çalan sarı, kahverengi, açık toprak rengi, gri ya da simsiyah olur. Ağızlarının kenarları, boyunlarının alt kısmı, karın bölgeleri ve kuyruk uçları genellikle beyazdır. Bacakları, ayakları ve kulaklarının arkasıysa genellikle siyahtır. Kızıl tilkinin bilinen kırk beş alt türü var. Kızıl tilkilerin uzunluğu kuyruklarıyla birlikte yaklaşık 1 metre, kütleleriyse yaklaşık 10 kilogramdır. Kızıl tilkiler ortalama on iki yıl yaşar. Kızıl tilkiler soğuktan korunmak için uzun ve tüylü kuyruklarından yararlanır.

Kızıl tilkiler genellikle geceleri ve alacakaranlıkta avlanır. Kendilerinden küçük olan bazı memeli hayvanları avlarlar. Fare, sincap, tavşan gibi küçük hayvanlarla ya da karaca, dağ keçisi, ceylan gibi hayvanların yavrularıyla beslenirler. Başka bir hayvanın avladığı bir hayvan bulurlarsa onu da yiyebilirler. Hem etçil hem de otçul yani hepçil olan kızıl tilkiler av bulamadıkları zaman bazı hayvanların yumurtalarını, meyve ve ot da yerler.

Kızıl tilkilerin kulakları çok iyi duyar. Örneğin bir kızıl tilki, karın altında bulunan bir fareyi çıkardığı sesleri dinleyip takip ederek yakalayabilir. Bunun için önce farenin yerini belirler. Sonra sıçrayarak başını ve gövdesinin bir kısmını kara daldırır. Hızla karı eşeleyerek fareyi yakalar. Yakalayamazsa hemen pes etmez ve yakalayıncaya kadar fareyi takip eder.

Kış aylarında çiftleşen kızıl tilkilerin gebelik süresi yaklaşık elli gündür. Dişi kızıl tilki bir seferde en fazla on iki yavru doğurur. Yeni doğan yavrular tüysüz olur. Ayrıca doğduklarında yavruların gözleri kapalıdır, yaklaşık iki hafta sonra gözleri açılır.

Advertisement

Yavrular bir aylık olunca yuvanın dışına çıkmaya başlar. Yuvalarının önünde anneleriyle ve kardeşleriyle oynar ve avlanmayı öğrenirler. Kızıl tilkiler genellikle başka hayvanların toprağa kazdıkları yuvaları genişleterek kendilerine yuva yapar. Toprağın altındaki bu yuvalarda yavrularını büyütürler. Yeni doğan yavrular annelerinin sütüyle beslenir. Yavrular kendileri avlanmaya başlayınca yuvadan ayrılır.

İri Kulaklı Tilki

İri kulaklı tilki (Otocyon megalotis), Canidae (köpekgiller) familyasından etçil memelidir. Ayrı cinsten olmasına karşın adını tilkilere benzerliğinden alan bu iri kulaklı hayvan Afrika’nın doğu ve güney kesimlerindeki çorak alanlarda yaşar. Öbür familya üyelerinden farklı olarak 42 değil, 48 dişi vardır.

Postu sarımsı boz, yüzü, bacakları, kuyruğunun ve kulaklarının uçları siyahtır. 30 cm’lik kuyruğuyla birlikte uzunluğu yaklaşık 80 cm’ye ulaşırken ağırlığı 3-4,5 kg arasında değişir. Tek başına ya da küçük gruplar halinde yaşayan bu hayvanların temel besini başta termit olmak üzere çeşitli böceklerdir. Dişiler 60-70 gün süren gebelik döneminin ardından sayıları 2-5 arasında değişen yavrular doğurur.


1 Yorum

  1. yusuf derici on

    çok güzel bir hayvan.beğendim.sokaklarda görmeye alışık olduğumuz kedilerden biraz daha büyük ve biraz daha akıllı.kedi ailesinin bütün üyelerini severim.emeği geçenlere teşekkür ederim.

Leave A Reply