İslamda Başkalarının Kusurlarını Araştırmak

0
Advertisement

İslam dininde başkalarının kusurlarını araştırmak nasıl karşılanır? Başkalarının kusurlarını araştırmak ile ilgili ayetler, hakkında bilgi.

İslamda Başkalarının Kusurlarını Araştırmak

Toplumdaki her ferdin kendine göre bir yaşam tarzı vardır. İnsanlar özel hayatlarıyla ilgili bir takım yaşanılanların ortaya çıkmasını arzulamaz. Toplumda fertler, kusurlarının başkalarınca araştırılmasını ve bunların başkalarına taşınmasını istemez. Böyle bir davranış herkesi rahatsız eder.

Kusur araştırmanın hiç kimseye faydası bulunmamaktadır. Tam aksine birçok zarara sebep olmaktadır. Başkalarının ayıplarının araştırılıp insanlara anlatılması toplumun fertlerini birbirine düşürür. Toplumda kin, nefret ve düşmanlık filizlenir ve çirkinliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Hoş olmayan durumların meydana çıkmasına zemin hazırlanır.

Başkalarının kusurlarını araştırmak, merak duygusundan kaynaklanabildiği gibi, birilerine zarar vermek amacıyla da yapılabilir. Zeki, çalışkan, üretken ve kendini yetiştirmeyi amaç edinen insanlar başkalarını kusurlarını araştırmadığı gibi, bunları yapmaya zaman bile bulamazlar.

Dinimiz başkalarının ayıplarını araştırmayı çirkin bir davranış olarak nitelendirmektedir. Kur’an-ı Kerim’de “… Birbirinizin kusurlarını araştırmayın…” (Hucurât suresi, 12. ayet) şeklinde buyurulmakta, kusur araştırmanın Yüce Allah tarafından yasaklandığı belirtilmektedir.

Advertisement

Peygamberimiz de insanların hatalarını araştırmayı doğru bulmamış ve “Müslümanların kusurlarını örten kimsenin Allah da dünya ve ahirette ayıplarını örter.” hadisiyle görülen hataların bile örtülmesini tavsiye etmiştir.

Hz. Ömer (r.a), “Başkalarının kusurlarını araştırmak yerine kendi hatalarınıza bakınız. Böyle yapmazsanız bunun zararı başkalarına değil, dönüp dolaşıp yine size dokunur.” diyerek bu konuda ne yapılması gerektiğine dikkat çekmiştir. Müslümanın kendi kusurlarıyla uğraşmasının daha doğru olacağını belirtmiştir.

Kusurunun araştırıldığını öğrenen kişi bundan rahatsız olur ve araştıran kişiye karşı öfkeyle yaklaşır. İstenmeyen tatsızlıklar ortaya çıkabildiği gibi, saygı ve sevgi bağları kopar. Huzur bozulur, kavgalar cinayet işlemeye kadar varabilir.

Bizler kendi kusurlarımızla uğraşmayı ilke edinmeli, başkalarının ayıplarını örtüp, elimizden geldiğince çirkin davranışları ortadan kaldırmayı amaçlamalıyız.


Leave A Reply