İslamda Büyüklenme ve Kibir, Dinimize Göre Kibir Nedir? Zararları

0
Advertisement

İslam dininde büyüklenmek ve kibir nasıl karşılanır? Kibir, büyüklenmek ile ilgili ayetler, dinimizde kibre olan yaklaşım hakkında bilgi.

İslamda Büyüklenme ve Kibir

Kişinin kendisini başkalarından farklı, özel ve üstün görmesine kibir (büyüklenmek) denir. Kibirli insan kendini çok beğenir buna karşın başkalarını küçük görür. Yüce Allah kibirden kaçınmamız gerektiğini şu ayetle emretmektedir: “İnsanlardan (kendini büyük görerek) yüzünü çevirme, yolda böbürlenerek yürüme, zira Allah büyüklük taslayıp, kendini beğenip övünen hiç kimseyi sevmez.” (Lokman suresi, 18. ayet)

Peygamberimiz, “Kalbinde, zerre kadar kibir bulunan kimse, cennete giremez.” buyurmuş, “Kimse kimseye eziyet etmesin, kimse kimseye karşı böbürlenmesin.” diyerek alçak gönüllü olmamız gerektiğini belirtmiştir.

Her insanın karakteri, yetenekleri ve sahip oldukları imkânları farklıdır. İnsan ölümlü bir varlıktır. Dolayısıyla sahip olduğu parasına, makamına, endamına, çocuklarının sayısına güvenerek böbürlenmemelidir. Yunus Emre bu durumu şu sözleriyle çok güzel ifade etmektedir: “Mal sahibi mülk sahibi / Hani bunun ilk sahibi?”

İslam dininin yapılasını istemediği davranışlardan biridir kibir.

Kibirli insanlar daima en güzel şeyleri kendilerinin yaptığına inanırlar. Kusurlu taraflarını görmek istemezler. Sahip oldukları malla, bilgi ve fiziki özellikleriyle gurur duyarlar. Fakat bunların geçici olduğunu unutup bir gün bunların ellerinden çıkacağını düşünmezler. Büyüklenmek çirkin bir davranıştır. Bu çirkin davranışı ilk yapan iblistir. Bu konuyla ilgili Kur’an-ı Kerim şöyle buyurmaktadır: “Hani biz meleklere: Âdem’e secde edin, demiştik. İblis hariç hepsi secde ettiler. O yüz çevirdi ve büyüklük tasladı, böylece kâfirlerden oldu.” (Bakara suresi, 34. ayet)

Advertisement

Atalarımız da kibirli olmayı kınamıştır. Hacı Bektaş Veli: “Kibrin kaynağı şeytandan, tevazünün aslı Rahman’dandır.” diyerek büyüklenmenin şeytana ait bir özellik olduğunu ve Müslümanlarda olmaması gerektiğini belirtmiştir.

Kibir hakkında Ayetler ve Hadisler İçin TIKLAYINIZ

Peygamber Efendimiz, insanlar arasındaki üstünlüğün ancak Yüce Allah’a olan bağlılıkla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiş ve insanlar arasında asla ayrım yapmamıştır. Soyluluk, zenginlik, maddi durum, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeden herkese eşit davranmıştır. Bizler Peygamberimizin bu yönünü örnek alıp, insanlara değer vermeliyiz. Kimseyi alaya almamalı ve küçük görmemeliyiz. Yüce Allah, “Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma. Çünkü sen ne yeri yarabilir ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin.” (İsrâ suresi, 37. ayet) buyurarak kibirlenmenin ve başkalarını küçük görmenin kötü bir davranış olduğunu belirtmiştir. Unutulmamalıdır ki kibir, toplumsal ilişkilere zarar vermekte ve insanlar arasındaki güzel bağları koparmaktadır.


Leave A Reply