İslamiyette Sünnet Ne Anlama Gelir

0
Advertisement

İslamiyette ve uygulamada sünet ne anlama gelir. Sünnet ne demektir kısa açıklaması ve sünnetin sözlük anlamı

Sünnet Arapça sunna’dan ütremiştir ve işlek yol anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed’in Müslümanlar tarafından uyulması gerekli sayılan ibadet, söz ve davranışlarının tümünü anlatan kavramdır. İslam inancında sünnet, Hz. Muhammed’in yaptıklarını ve söylediklerini anlatır, tutulması gerekli bir yol olarak ortaya çıkar. Bu yolda yürüyen Müslümanlara da Sünni adı verilir.

Farz ile sünnet arasında şöyle bir ayırım vardır: Farz, Müslüman olmak için yapılması kesinlikle zorunlu dinsel bir görevdir; sünnet ise yerine getirilmemesi günah sayılmaz. Sünnet kavramı hemen hemen hadis kavramıyla aynı anlamda kullanılır. Namazın, orucun, abdest almanın, haccın, umrenin ve hutbe okumanın da sünnetleri vardır. Özellikle namazda farz olan rekatların yanı sıra sünnet kabul edilen rekatları kılmak büyük sevap olarak kabul edilmektedir.

Sünnetin dinsel inanışın yanı sıra uygulamada ikinci bir anlamı daha vardır. Bu da erkek çocukların cinsel organının ucundaki derinin kesilmesidir. Bu işleme Arapçada hitan adı verilir. İslâm dininde sünnet Kuran ile buyrulmuş bir işlem değildir. Bir Yahudi geleneği olan sünneti, Araplara geçmiş bir gelenek olarak kabul eden Hz. Muhammed koruyarak bir hadisle Müslümanlara önermiştir. Yahudilerde erkek çocukları sünnet ettirmek bir Tanrı buyruğudur. Bu nedenle erkek çocuk doğumunun sekizinci gününde sünnet ettirilir. Hıristiyanlıkta sünnet yer almaz, sünneti zorunlu sayan tek kilise Habeşistan Kilisesi’dir.

Günümüzde Müslümanlığı kabul etmiş olan tüm uluslar, sünneti yerine getirilmesi zorunlu bir görev sayarlar. Erkek cinsel organının uç bölümünü örten derinin kesilmesiyle sünnet gerçekleşir. Müslüman inancına göre, Müslüman olmayan biri Müslüman olmak isterse, önce sünnet olmak zorundadır.

Advertisement

Yorum yapılmamış

Leave A Reply