İşleyen Demir Işıldar Ne Demektir? Atasözünün Anlamı Açıklaması Kompozisyon

0
Advertisement

İşleyen demir ışıldar, pas tutmaz ne demektir? İşleyen demir ışıldar atasözünü açıklayan, ile ilgili kompozisyon, yazı örneği.

İşleyen Demir Işıldar

İŞLEYEN DEMİR IŞILDAR

Atasözünün Kısaca Anlamı: tembel tembel oturan kimse hantallaşır, iş yapma yeteneğini yitirir, çalışan kimse gittikçe açılır, daha yararlı işler yapar.

Açıklaması:

Bu ata sözünde çalışmanın önemi vurgulanmaktadır. Çalışan insanın hem daha sağlık hem de daha güzel bir hayata sahip olacağından bahsedilir. Hiç pas tutan demirle ışıldayan demir aynı olur mu? Olmaz tabi. Işıldayan demir her zaman tercih edilir, daha sağlamdır ve güzeldir. İşte çalışan insan da aynı parıldayan demir gibidir. Daha sağlıklı, daha işe yarar, tercih edilir, beğenilir. Oysa paslı demir, tembel insana benzer. Tembel kişi de durdukça pas tutar, sağlıksızlaşır, kimse tarafından beğenilmez, tercih edilmez olur, işe yaramaz. Kısaca çalışmak insanın kendisine yararlı bir eylemdir.

ÇALIŞMAK

Çalışmayan insan hantallaşır, canlılığını, iş yapma gücünü yitirir. Çalışan ise gittikçe güçlenir; başarılı işler yapar; mutlu olur.

Bir otomobili, bisikleti, saati, küreği… bir köşeye atalım. Aradan uzunca bir süre geçince paslanmaya, çürümeye başladığını görürüz. Oysa bu araçlara bakılsaydı, çalıştırılsaydı, pırıl pırıl olurdu.

Advertisement

İnsan da, bir araç, bir demir parçası gibidir. Bir köşede tembel tembel oturursa, organları uyuşur, ağırlaşır. Hareket etmediği için, yedikleri erimez; vücutta yanıp enerjiye çevrilmez. Beden, bir yağ tulumuna döner…Beynimiz de aynı şekilde kullanılmadıkça paslanır. Yeni şeyler öğrenmek beynimizin de ışıldamasını sağlar. Gelişmesini, daha iyi çalışmasını sağlar.

Bununla da kalmaz; bedensel yapısı bozulan insanın kafası, düşüncesi de iyi işlemez. İş yapamadığı için, kendini başkalarından küçük görmeye, beğenmemeye başlar. Huyları ve davranışları bozulur, inatçı, kavgacı, geçimsiz, uyumsuz bir insan olur. Başkaları tarafından sevilmez, sayılmaz.

Kendimizi tembelliğe kaptırıp, böyle kötü durumlara düşmeyelim.

Pik Demir

PİK; Ham demire «pik» denir. Bu kelime dilimize İngilizce’den gelmedir: Vaktiyle, 1300-1700 yılları arasında, demir, filizlerinden kule şeklindeki ocaklarda elde edilirdi. Bu ocaklarda, demir, eritilmeden, yumuşayıncaya kaçlar ısıtılır, sonra da içinde kalan kömür, dışık (cüruf) yarı sıcak halde dövülerek çıkarılırdı. Bu işlemde bazı durumlarda sıcaklık birdenbire artınca, demir sıvı hale geçer, donduktan sonra da dövülemeyecek kadar sertleşir, kırılgan bir hal alırdı. İngiliz demircileri kendilerini çok uğraştıran bu çeşit demire «pigiron» (domuz demir) demişler, «domuz» anlamına gelen «pig» kelimesi de «pik» olarak dilimize geçmiştir.

Pik ham demirden başka bir şey değildir. Sertliği, kırılganlığı içindeki fazla oranda karbondan ileri gelir. Dökme demir, çelik elde etme metotlariyle pikin içindeki karbon oranı azaltılır, kullanılmaya elverişli hale sokulur.

Çalışmak İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Advertisement


Leave A Reply