Isparta’da Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Isparta ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Isparta ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Isparta’da Gezilecek Yerler

Kızıldağ Milli Parkı

Kızıldağ Milli Parkı

Kızıldağ ve çevresi ilk olarak 1969 yılında milli park ilan edildi; 1993 yılında da alanı genişletilerek 59 bin 400 hektara çıkarıldı. Akdeniz Bölgesi orman kuşağından İç Anadolu step bölgesine geçiş zonunda yer alan milli park, doğal peyzaj özellikleri açısından etkileyici bir çeşitlilik gösteriyor. Dağlık alanlar, yaşlı orman örtüsü, su yüzeyi, düzlükler, dik ya da yumuşak yamaçlar bir bütün olarak alanın karakterini oluşturuyor. Bu özelliklerden en önemlisi orman örtüsü. Alanda ılıman bölge vejetasyonu hâkim. Özellikle ardıç (Juniperus sp.), sedir (Cedrus sp.), karaçam (Pinus nigra), kızıl-çam (Pinus brutia), köknar (Abies sp.) ve meşe (Quercus sp.) ormanları geniş yayılım gösteriyor. Hayvan türleri açısından da çok zengin olan Kızıldağ Milli Parkında 173 kuş türü tespit edildi. Beyşehir Gölü Havzası da balık türleri için önem taşıyor. Bu sularda kadifebalığı (Tinca tinca), tatlı su kefali (Leuciscus cephalus), gökçebalık (Alburnus akili), gümüşbalığı (Atherina boyeri) gibi türler yaşıyor.

Milli park mağaracılık faaliyetlerine çok uygun. Yenişarbademli’nin 8 kilometre kuzeybatısındaki Pınargözü, dünya literatürüne girmiş önemli mağaralardan. Büyüksivri Tepesi ise dağcılar için önemli. Günübirlik rekreasyonel kullanıma uygun milli parkta Sindel, Küre, Karamık, Körkuyu, İncebel, Malanda gibi yaylalar bulunuyor. Yaylalarda yılın belli dönemlerinde Honamlı Yörükleri konaklıyor. Doğa yürüyüşlerine uygun milli park, Beyşehir Gölü’ne bakan manzara noktalarına da sahip.

Kovada Gölü Milli Parkı

Kovada Gölü Milli Parkı

Eğirdir ilçesindeki 6 bin 534 hektarlık alan 1970 yılında milli park ilan edildi. En önemli kaynak değeri Kovada Gölü olan milli park, yaban hayat zenginliği ve manzara noktalarıyla bölgede önemli bir cazibe merkezi. Isparta il merkezine 58 kilometre, Eğirdir ilçe merkezine 24 kilometre mesafede.

Advertisement

Eğirdir Gölünün bir uzantısı olan Kovada Gölü, aradaki dar vadinin alüvyonlarla dolması sonucunda bugünkü şeklini aldı. Genişliği 9 kilometreyi bulan göl çevresinde doğal yaşam için önemli habitatlar uzanıyor.

Alan yüzde 71 gibi yüksek bir oranda ormanlık alanlarla kaplı. Kovada Gölü Milli Parkında orman kuran ağaçlar karaçam (Pinus nigra), kızılçam (Pinus brutia), ardıç (Juniperus sp.) ile meşe (Quercus sp.) türleri. Göl çevresinde çınar ve yüksek rakımlarda Toros köknarıyla (Abies cilicica) Toros sediri (Cedrus libani) de karışıma katılıyor. Kovada Gölü Milli Parkı sınırlarında 28 endemik bitki türü bulunuyor.

Kovada Gölünde sazan, tatlı su levreği (Leuciscus cephalus), tatlı su ıstakozu (Astacus leptodactylus) gibi su canlıları görülüyor. Milli parkta en çok rastlanan memeli türleri ise yabandomuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan ve sincap. Yöre kuşlar açısından da büyük önem taşıyor. Angıt (Tadoma ferruginea) ve keklik (Alectoris chukar) Kovada Gölü Milli Parkı’ndaki türler arasında sayılabilir.

Günübirlik etkinlikler, kampçılık, doğa yürüyüşleri yapılabilen milli parkta bir kır gazinosu da bulunuyor.

Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü, Beyşehir’in küçülmesinin ardından Türkiye’nin en büyük doğal tatlı su gölü haline geldi. Gölün kuzeyde kalan ve daha küçük olan kısmı Hoyran, güneydeki bölümü ise Eğirdir olarak anılıyor. Eğirdir ilçesi gezinizin başlangıç noktası olabilir. Ancak gölün en bakir yeri sadece köy yollarından geçerek ulaşılan kuzey bölümü. Buraya Gelendost ilçesinden gelen yol izlenerek ulaşılıyor. Hoyran bölümünün Kemer köyüne kadar olan kısmı en güzel Eğirdir manzaralarını sunuyor. Güneyde göle dik yükselen dağın tepesindeki Akpınar köyünden de tüm göl seyredilebilir. Gölün rengi turkuvaz, ancak rüzgâra göre aynı anda yedi renge birden bürünüyor. Sukuşları için önemli bir kışlama alanı olan gölde yüksek sayıda elmabaş pakta, tepeli pakta, macarördeği ve sakarmeke kolonileri var.

Advertisement


Leave A Reply