İstanbul Adalar Gezi Rehberi, Hangi Adada Ne Var, Nereler Gezilir?

0
Advertisement

İstanbul Adaları oldukça meşhur. her gün Adalara bir çok yerli ve yabancı turist ziyarette bulunur. Adalar’da hangi adada nerelere gidilir? Nereler gezilir?

Tatil beldesi kimliğini hâlâ koruyan Adalar’a eğer daha önce gitmediyseniz daha fazla zaman kaybetmeyin…

Havaların bahar ile yaz mevsimi arasında gidip geldiği bugünlerde hem piknik hem de hafta sonu kaçamağı için en ideal mekânların başında geliyor Adalar. Marmara Denizi’nin güney doğusunda bulunan Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Yassıada, Kaşıkadası, Sivriada ve Tavşanadası, Prens adaları olarak da bilinir. Adalar’ın toplam nüfusu 20 binin üzerinde. Ancak, yaz mevsimiyle beraber bu rakam 100 bini aşıyor. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’ya vapur ve deniz otobüsü seferleri ile kolayca ulaşılabiliyor. Tatil beldesi kimliğini hâlâ koruyan Adalar’a eğer daha önce hiç gitmediyseniz daha fazla zaman kaybetmeyin deriz.

Büyükada

5.4 kilometrelik yüzölçümüyle 9 adanın en büyüğü ve İstanbul’a en uzak olanı. Yunanca ‘büyük’ anlamına gelen Prinkipo, zamanla Büyükada olarak dilimize yerleşmiş. Güney tarafında Yücetepe, kuzeyde de İsa Tepesi olmak üzere iki tepesi var. Yücetepe’de Aya Yorgi kilise ve manastırı, İsa Tepesi’nde ise Hristos Kilise ve manastırı bulunuyor. Eğer hava açıksa Aya Yorgi’den Sedef Adası’nı ve İstanbul’u rahatça seyredebiliyorsunuz. Bu mevkide, bir çok kilise ve manastır ile bunların kalıntıları bulunuyor. Bu açıdan Büyükada hem doğal hem de kültürel dokusunu koruyabilmiştir.

Troçki’nin sürgün günlerinde yaşadığı ev de Büyükada’da bulunuyor. Adanın kuzey – güney doğrultusuna dik olarak çıkan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, taş ve çakıldan oluşsa da deniz sefası yapmak isteyenlere temiz bir ortam sunuyor. Lunapark, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp Ada’nın tüm çevresini dolaşan büyük tur, diğeri Araba Meydanı’ndan başlayıp Dil’den, Aşıklar Kır Gazinosu’ndan Lunapark’a oradan da Maden’e geçerek binildiği noktaya dönülen küçük tur olmak üzere araba turları, Lunapark meydanındaki süslü eşeklerle yapılan turlar, Büyükada gezilerinin olmazsa olmazları.

heybeliada

Heybeliada

Heybeliada

Büyükada’dan sonraki en büyük ikinci ada. Bir zamanlar bakır madeni çıkarılan adaya Halki, yani bakır ismi verilmiş. Heybeye benzediğinden sonraları Heybeliada adını almış. Uzun yıllar Deniz Harp Okulu ile Deniz Lisesi Komutanlığı’na ev sahipliği yapan ada, Deniz Harp Okulu’nun Tuzla’ya taşınmasından sonra sakin bir atmosfere büründü. Heybeliada, Hüseyin Rahmi Gürpınar ile özdeşleşmiştir.

Ada, Değirmentepe, Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi ve Ümit Tepesi olmak üzere toplam 4 tepeden oluşur ve Türkiye’nin ilk sanatoryumu, ruhban okulu gibi kurumlarıyla da ünlüdür. Adadaki birçok manastır ve kiliseden bir tanesi de iskelenin karşısında bulunan Aya Nikola Kilisesi. Bu kilisenin sağ tarafından devam ederseniz Lozan Şehitleri Caddesi’ne çıkabilirsiniz. Halk Kütüphanesi ve Karamanyan Oteli’ni geçtikten sonra İsmet İnönü’nün evini görebilirsiniz. Adadaki, birine Büyük Tur, diğerine Küçük Tur (Aşıklar Turu) denilen iki tur yolunda, yaz mevsimlerinde eşek ve arabalarla turlar yapılır. Heybeliada da, İstanbul’un diğer adaları gibi motorlu araçtan arındırılmıştır.

Advertisement
Burgazada

Burgazada

Burgazada

Yuvarlak biçimli Burgazada, Adalar içinde büyüklük sıralamasında üçüncü sırada yer alır. Heybeliada nasıl Hüseyin Rahmi ile anılıyorsa Burgazada da Sait Faik Abasıyanık’ın adıyla özdeşleşmiştir. 2003 Ekim’inde çöplüğünde başlayan yangının yayılması sonucu 40 hektarlık yeşil alanını kaybetti. Sonradan ağaçlandırma çalışmaları yapılan ada, sayfiye özelliğini hâlen korumakta.

Ahşap köşkler genellikle sahilde Gezinti Caddesi’nde, Kaşıkadası ve Heybeliada’ya bakan tepenin eteklerindeki Gönüllü ve Mehtap sokaklarındadır. Vapur iskelesinden doğuya doğru gidildiğinde adanın eski plajına ulaşılır. Buradan Heybeliada’ya doğru uzanan bir burun ve burnun ucunda bir fener vardır. Ada üzerindeki tek tepe Bayrak Tepesi’dir. Kıyıdan duvar gibi yükselen bu tepenin üzerinde Hristos Manastırı vardır. Burası aynı zamanda adanın en yüksek noktasıdır. Aynı yönde kıyıdan devam edilince Kalpazankaya’ya gelinir. Kalpazankaya’nın hemen yanında bulunan küçük koy, Burgaz’ın gezinti yerlerinden biridir. Kalpazankaya’nın güneyinde Marta Koyu, kuzey batı tarafında Aya Yorgi Manastırı bulunmaktadır.

Kınalıada

Adını, üzeri makilerle kaplı olduğu dönemlerdeki kızılımsı görünüşünden alan Kınalıada, Prens Adaları’nın en küçüklerinden biri… Çınar Tepesi, Teşvikiye Tepesi ve Manastır Tepesi olmak üzere üç tepesi bulunuyor. Kayalıklardan ve sarp yamaçlardan oluşması nedeniyle Kınalıada’da, ağaçlık alan yer almıyor. Çınar Tepesi’ndeki büyük radyo ve televizyon antenleri ise görüntü kirliliği yaratıyor.

Kınalıada

İskelede indikten sonra karşınızda göreceğiniz İkiz Sirakyan Evleri, adanın hem mimari açıdan hem de güzellik açısından tek göze çarpan yapısı. Kınalıada’daki Hristos Manastırı da bir diğer önemli tarihi eser. Selçuklu Sultanı Alparslan’a yenilen Bizans İmparatoru Diyogenes, tahttan indirildikten sonra bur manastıra kapatılmış ve ömrünün sonuna kadar sürgün hayatı yaşamış. En fazla yarım saatte adanın bir ucundan diğerine gidilebildiği için adada fayton kullanılmıyor. Denize girmek için Ayazma Plajı ideal…

Advertisement


Leave A Reply