İstanbul Ortaköy Gezilecek Yerler ve Mekanları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İstanbul’un en nadide ve en güzel semtlerinden birisi olan Ortaköy semtinin tarihi güzellikleri ve gezilecek yerleri hakkında bilgiler.

İstanbul Ortaköy Gezilecek Yerler ve Mekanları Hakkında Bilgi

Boğaziçi’nin Avrupa yakasında, Beşiktaş’a bağlı nadide semttir Ortaköy. Cami, kilise ve sinagogun bir arada bulunduğu Ortaköy, 1990’lı yıllardan beri İstanbullular yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur.

Buna katkıda bulunan en önemli etkenler arasında üç dini temsil eden Ortaköy Camii, Ayios Fokas Kilisesi, Etz Ahayim Sinagogu’nun iç içe birarada bulunmasıdır. Dar, organik sokakları, cumbalı evleriyle farklı bir atmosfer barındıran, önemli iki imparatorluk tarihini motiflerinde taşıyan Ortaköy, İstanbul’un en güzel gezi adreslerindendir.

Halk arasında Ortaköy Sinagogu olarak bilinen Etz Ahayim Sinagogu, Boğaziçi Köprüsünün sağ ayağında yeralır. Yapım tarihiyle ilgili olarak kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak 600-700 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. 1941 yılında geçirdiği yangın sonuucunda harabeye dönen tarihi yapı, yeniden inşa edilmiştir.

TARİHİ ORTAKÖY CAMİİ

Asıl adı Büyük Mecidiye Camii olmasına karşın, semtin simgesi olmasından dolayı Ortaköy Camii 1853’de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış. Mimarı Nigoğas Balyan olan cami, oldukça zarif bir görüntüye sahiptir. Barok üslubundaki eser, bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkâr bölümü olmak üzere iki bölümden oluşur. Geniş ve yüksek pencereler, Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.

Advertisement
Ortaköy

Kaynak: pixabay.com

Bu özelliğiyle cami, gündüz ayrı, geceyse apayrı bir güzelliğe sahiptir. Ortaköy Hamamı olarak da bilinen Hüsrev Kethüda Hamamı, 16.yy Osmanlı eserlerinden birisidir. Dönemin veziriazamı Kara Ahmet Paşa’nın kayhası Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılan bu hamamın inşa edilen tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, yapının Mimar Sinan’ın imzasını taşıdığı kayıtlı bilgiler arasında. 1990’a kadar asıl görevini yerine getiren bu tarihi yapı, 2001 yılında restorasyona girerek önce restoran, günümüzde de tasarım atölyesi olarak kullanılmaktadır. Fakat işlevselliğini yitirmiş olsa da 16. Yüzyıl görünümünü koruyarak bugüne ulaşan nadide bir Mimar Sinan eseri olan yapının Ortaköy için değeri büyüktür.

Boylu boyunca yürümesi dahi büyük keyif olan, Beşiktaş’tan Ortaköy’e uzanan ve adını verdiği Çırağan caddesi üzerinde bulunan Çırağan Sarayı, tarihi boyunca birçok Osmanlı sultanına ev sahipliği yapmıştır. Saray, eskiden Kazancıoğlu Bahçeleri adıyla bilinmekteydi. 1909 yılında Meclis-i Mebusan Binası olarak da kullanıldığı bilinen saray, tarihi boyunca 3. Ahmet, 2.Mahmut, Sultan Abdülmecit, Sultan Abdülaziz ve 5. Murat gibi padişahların etkisinde kalarak ve onlara ev sahipliği de yapmıştır. Yapılan her restorasyon çalışmasıyla farklı bir zenginlikle donatılan tarihi saray, günümüzde nişan, düğün ve önemli toplantıların düzenlendiği önemli bir mekan konumuna gelmiştir.

Ortaköy’deki otantik dükkanlar, mekanı ziyarete gelenleri cezbeder. Deniz kenarında sıralanmış yerlerde Boğaz’a karşı içilen sıcak bir bardak çayın tadı burada bir başka olur. Ortaköy’ün meşhur lezzeti kumpir de ksinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır. Bunların dışında meydandaki renkli pazar ziyaret edilebilir, hediyelik eşya satan dükkanlar gezilebilir ve ayrıca Boğaz turuna da çıkılabilir.


Leave A Reply