İstanbul’un En İyi 7 Tarihi Hamamı, Tarihe Yolculuk Yaparak Yıkanmak

0
Advertisement

İstanbul’a gidenlerin yıkanmasalar da mutlaka gidip görmeleri gereken, tarihi özelliği olan hamamları bir araya getirdik. En iyi 7 tarihi hamam.

İstanbul’da çok güzel ve tarihi hamamlar var ve aralarında karar vermek çok zor. Ama sizin için bir liste yapmaya çalıştık ve İstanbul’un en iyi 7 hamamını seçtik. İşte listemiz:

7 – Cagaloğlu Hamamı

Cagaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı, Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı yakınlarındaki Sultanahmet’te yer almaktadır. Ziyaretçiler için her zaman ilk tercihtir, ancak popülaritesi sadece merkezi konumundan değil. New York Times’ın “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1900 Yerler” listesinde ve Indiana Jones gibi ünlü filmlerde görmek mümkün.

6 – Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, klasik Osmanlı hamamının harika bir örneğidir. Yıllarca kapalı olduğu 1910 yılına kadar aktif hamamdı. Yakınlardaki Sultanahmet Hapishanesinin dolu olduğu zamanlarda hükümlüleri barındırmak için kullanıldı. Sonra kağıt ve yağ için bir depo haline geldi. İlk kez 1957’de restore edilmiş ve daha sonra 2007 yılına kadar bir halı mağazası olarak kullanılmıştır. Büyük bir restorasyondan sonra orijinal kullanımına geri dönmüştür. Klasik Osmanlı hamamı olarak inşa edilmiş olmasına rağmen, erkekler ve kadınlar için bölümler birbirinin ayna görüntüleri ile aynı eksen üzerine inşa edilmiştir.

Advertisement

5 – Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı, şehrin en eski yapısı olarak bilinen Çemberlitaş Sütununun yanında yer almaktadır. Çemberlitaş Hamamı, Valide-i Atik Yardım Kompleksi’ni desteklemek için gelir elde etmek amacıyla II. Selim’in karısı ve III. Murad’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Yapım tarihi 1584, tasarımcısı ise en büyük mimarı olan Mimar Sinan’dı. Buraya Gül Hamamı da denir.

4 – Galatasaray Hamamı

Galatasaray Hamamı

Söylentilere göre Sultan II. Bayezid, av partisi yaptıktan sonra ormanda yürüyüş yapıyordu. Bayezid güzel bahçenin ortasında küçük bir kabin görür. O zamanlar ünlü derviş ve şair olan Gül Baba ile tanışmak ve güzel bahçenin sahibi olmak ister. Sultan II. Bayezid ona herhangi bir dileği olup olmadığını sorar. Gül Baba, bir camiyi çevreleyen ortak tesislerden oluşan bir külliye inşa edilmesini ister. Arzusu kabul edilir ve külliye 1481’de inşa edilir. Gül Baba’nın mezarı halen Galatasaray Lisesi bahçesinde bulunur. Galatasaray Hamamı başlangıçta sadece Galatasaray öğrencileri tarafından kullanılmış ve 1834’te halka açılmaya başlanmıştır.

3 – Süleymaniye Hamamı

Süleymaniye Hamamı

Süleymaniye Hamamı, şehrin en popüler Hamamlarından biridir. Süleymaniye Camii, medrese, hastane, akıl hastanesi, market ve ilkokuldan oluşan Süleymaniye kompleksinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Süleymaniye Hamamı, mimar Sinan’ın sanatını ve dehasını kompleksin diğer bölümleri gibi birleştirir.

Advertisement

2 – Acemoğlu Hamamı

Acemoğlu Hamamı

Acemoğlu yeniçeriler olarak yetiştirilmek üzere askere alınmış çocuklar anlamına geliyor. Hamam, askere alınan bu çocukların yeniçeri olarak çalıştığı bir parçası olarak inşa edilmiştir. Asıl adı Acemi Oğlanlar’dı. Acemoğlu Hamamı, şehrin en eski hamamlarından biri olarak biliniyor.

1 – Çinili Hamam

Çinili Hamam

Çinili Hamam 1640 yılında cami, kütüphane ve polis teşkilatı bulunan kompleksin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Kompleks, Sultan I. Ahmed’in karısı Mahpeyker Kösem Sultan’ın emriyle inşa edilmiştir. Kösem Sultan, 17. yüzyılda Onu en güçlü kadını yapan siyasi karar almada benzeri görülmemiş bir etkiye sahipti. Halen Türk Hamamı geleneklerini hissedebileceğiniz bir Türk Hamamı olarak hizmet vermektedir. Banyodaki orijinal fayansların çalınmasına rağmen, sahipleri orijinal konseptine sadık kaldılar ve hamamı restore ederken mavi fayans kullandılar.


Leave A Reply