İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Yazı, Mehmet Akif Ersoy’un Büyük Eseri

0
Advertisement

İstiklal Marşı’nın kabulü nasıl olmuştur, tarihçesi, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy hakkında bilgi.

Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Bilgi

Bağımsız bir ulus olmanın simgelerinden birisi de ulusal marşlardır. Ulusların bağımsız ve özgür yaşama idealini belirten bestelenmiş manzum eserlere marş denir. Türk ulusunun yurt sevgisini, bağımsızlık aşkını, bayrak tutkusunu ve cesaretini anlatan marşa İstiklal (bağımsızlık) Marş’ı denir.

HAZIRLANIŞI VE KABUL EDİLİŞİ

İstiklal Marş’ımız yurdumuzun düşmanlar tarafından işgal edildiği dönemde hazırlanmıştır. Dönemin Genel Kurmay Başkam İsmet İnönü, Milli Eğitim Bakanlığı na Kurtuluş Savaşında halkımızın kararlılığını, inancını, heyecanını, coşkusunu anlatacak bir marş hazırlanması önerisini sundu. Bu öneri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edildi. Gazetelere ilan verilerek 500 TL. ödüllü bir şiir yarışması düzenlenmiştir.

Yarışmaya 724 şiir katıldı. Bir kurul tarafından incelenen şiirlerin 6 tanesi beğenildi. Ama bu şiirlerin de hiç biri marş olacak nitelikte bulunmadı. Milli Eğitim Bakanı, Hamdullah Suphi Tanrıöver’le iyi arkadaş olan Burdur Milletvekili Mehmet Akif para ödülü olduğu için bu yarışmaya katılmadı. Daha sonra ödül kaldırıldı. Mehmet Akif 48 saat içinde “İstiklal Marşı” adlı şiirini yazdı. Milli Eğitim Bakanı daha önce seçilen 6 şiirle birlikte Akif’in yazdığı şiiride komutanlara gönderip şiirleri beğenilerine göre sıraya koymalarını istedi. Akif’in şiiri hem komutanlar hem de seçici kurul tarafından birinci olarak seçildi. 1 Mart 1921 tarihindeki meclisin görüşüne sundu. 12 Mart 1921 tarihli oturumda meclis tarafından Akif’in şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

İSTİKLAL MARŞI’NIN BESTELENİŞİ

İstiklal Marşının yarışmasına 22 beste katıldı. Bu katılan bestelerin içerisinde yapılan seçimle Ali Rıfat Çağatay Bey’in bestesi kabul edildi. Bu beste 1930 yılına kadar söylendi. 1930 yılından sonra Osman Zeki Üngör Bey’in bestesi kabul edilerek günümüze kadar gelmiştir.

Advertisement

Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Marşı’nın Kabulü

Ulusal marşlar ülkelerin bağımsızlığını, özgürlüğünü, bayrağa ve yurda duyulan sevgiyi simgeler. Kurtuluş Savaşı öncesi ulusal marşımız yoktu.

İsmet İnönü’nün önerisiyle Milli Eğitim Bakanlığı, ulusal marş olmaya uygun 500 lira ödüllü şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya katılan 724 şiir beğenilmedi. Para ödülünden rahatsız olduğu için yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy‘dan şiir yazması istendi. M. Akif Ersoy’un yazdığı şiir 1 Mart 1 921 tarihinde, zamanın M. E. Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından TBMM kürsüsünde okundu ve beğenildi. 12 Mart 1921 tarihinde mecliste oylama ile ulusal marş olarak kabul edildi.

1930 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Osman Zeki Ungör, İstiklal Marşı‘nı besteledi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 4.maddesiyle de koruma altına alındı. M. Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’da doğdu. Veterinerlik, öğretmenlik ve öğretim üyeliği yaptı. I. TBMM’nde Burdur milletvekili seçildi. 1935’te sıtma, ardından da siroz hastalığına yakalandı. 63 yaşında İstanbul’da öldü. Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Leave A Reply