İtfaiye Tarihçesi Kısa

0
Advertisement

İtfaiyenin kısaca tarihçesi. Yangın döndürme örgütü olan itfayenin ilk çağlardan günümüze kadar ki tarihine oldukça kısa bir şekilde bakış…

İtfaiye

İtfaiye Tarihçesi Kısa

Eski Mısır’da Mezopotamya’da, Roma’da, Avrupa’nın birçok ülkesinde yangın söndürme örgütleri kurulduğu biliniyor.

19. yüzyılda tulumba denilen araçların bulunması, itfaiyenin kurulmasına, gelişmesine, yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur. Sonraları belediyeler atlı arabalardan oluşan itfaiye ekipleri oluşturmaya başladılar.

Osmanlılarda 16. yy’da İstanbul’da başlatılan itfaiye çalışmaları, 1714’te Davut Ağa’nın kurduğu tulumbacı örgütü ile gelişti. Ünlü Tophane yangınını bu örgüt söndürdü. Yeniçeri ocağında bir “Tulumbacı Ocağı” kuruldu. Yapılar ahşap (ağaçtan) yapıldığından tulumbacı örgütü sık sık çıkan yangınları önlemekte yetersiz kaldı. Dükkânların, atölyelerin kâgir (taş, tuğla vb.) yapılmasına başlandı. 1828’de Beyazıt’ta bugün de aynı amaçla kullanılan kule yapıldı. Galata Kulesi yangın gözetlemede kullanıldı. Tulumbacılar örgütü 1868’de belediyelere bağlı olarak çalışmaya başladı. Cumhuriyet döneminde günümüzdeki biçimini aldı. Günümüzde orman yangınlarını söndürmek için uçaklar, helikopterler kullanılmaktadır.

Bugün belediye olan her kent, kasaba ve beldede itfaiye örgütü vardır. Yirmi dört saat göreve hazır bekleyen itfaiye ekipleri yangın haberini alınca hızla yola koyulur, itfaiye ekibi yangını söndürme, içeride kalan insanları kurtarma, yangının çevreye yayılmasını önlemek için canla başla çalışır. Yollarda tüm araçlar itfaiye ekiplerinin taşıtlarına yol verir.

Advertisement

Yersiz telefon edip itfaiye ekibini gereksiz çağırmak suçtur.

Yangın felâketine uğrayanlara yardım etmek insanlık borcudur.


Leave A Reply