İyi Bir Tohum Nasıl Olmalıdır? Tohumun Yapısında Neler Bulunur?

0
Advertisement

İyi bir tohumun ne gibi özellikleri vardır? İyi tohum nasıl anlaşılır ve nasıl olmalıdır, tohumun yapısı nasıldır, yapısında neler bulunur, hakkında bilgi.

İyi Bir Tohum Nasıl Olmalıdır?
Tohum iri, ağır olmalı. Çünkü böyle tohumların oğulcuğu güçlüdür, canlıdır. Yedek besin depoları da doludur. Bu sayede, bitki çabucak serpilip büyüyebilir.

Tohum taze, sağlam olmalıdır. Bayatlamış, zayıf taneli, hastalıklı, kırık, böcek yenikli, küflü, donuk renkli tohumlarda çimlenme gücü ya pek azdır, ya da hiç yoktur.

Tohumun toprağa atılmasından sürüp toprağın yüzünde belirmesi arasında geçen zamana çimlenme zoru denir. Bir tohum ne kadar çabuk gelişip sürerse, çimlenme zoru (çimlenme gücü) o kadar yüksek demektir.

İnsanlar, hayvanlar gibi, bitkilerin de çeşitli hastalıkları vardır. Böyle hastalıklı bitkilerin tohumları da çok kez o hastalığı taşır, sağlam tohumlara bulaştırır. Onun için, kırık, kopuk, böcek yenikli, küflenmiş tohumları ayırmalı, bunları ekmemelidir. Çünkü, böyle tohumlarda oğulcuk çok kez zarar görmüş olur; dolayısıyla çimlenme iyi sonuç vermez. Üstelik, bunların hastalığı sağlam tohumlara bulaştırma tehlikesi de vardır. Bunu önlemek için, tohumu ekmeden önce ilaçlamaya büyük önem vermelidir.

Tohumun Yapısında Neler Bulunur?

Tohum yapısı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Döllenme olayından sonra, yumurtacığın kapısı kapanır; embriyon kesesi içinde kalır. Bundan sonra, yumurtacık da gelişmeye başlar, işte, bu değişikliğe uğramış yumurtacığa tohum diyoruz.

Advertisement

Ergin bir tohum üç bölümden meydana gelmiştir:
1) Koruyucu kabuk;
2) Besin deposu;
3) Embriyon.

Bunları da kısaca inceleyelim:

Koruyucu Kabuk : Döllenme sonunda, yumurtacığın zarları, kalınlaşarak, dayanıklılık kazanır. Çünkü, içindeki embriyonu sıcak, soğuk gibi dış etkilere karşı korumak zorundadır. Kabuk çeperleri bir balmumu tabakasıyla örtülür. Keten, kenevir gibi bitkilerin tohumlarının üzerindeki kabuklar pelteye benzer bir madde salgılar. Pamuk gibi bitkilerde ise, tohum kabuğu üzerinde uçma tüyleri, kanatlar çıkar. Kimi bitkilerin tohum kabukları ise, tohumun toprağa kolayca tutunabilmesi için, dikenli olur.

Besin Deposu : Yumurtacık zarlarında bu değişiklikler olurken, embriyon kesesi çekirdeği de çoğalmaya başlar; embriyon için gerekli besinleri yapmaya koyulur. Bunlar, azotlu, karbo-hidratlı, yağlı besinlerdir. Embriyon gelişmesini tamamlayıp, kendi başına bir bitki oluncaya kadar, bu besinleri kullanır. Embriyonun küçük çeneklerinin içleri yedek besin maddeleriyle dolar.

Embriyon : Döllenen yumurta hücresi çoğalır. Bir yandan embriyonu, bir yandan da onu tohuma bağlayan bölümleri meydana getirir.

Advertisement


Leave A Reply