İzmir’in En Güzel Köylerinden Şirince Gezi Rehberi, Neler Yapılır?

1
Advertisement

2012 yılındaki Mayaların kehanetinde adı geçtiği iddia edilen İzmir’in Selçuk ilçesindeki şirin tarihi ve turistik köyü Şirince gezi rehberi.

Ege’nin yeşil doğasında bütün güzelliğini koruyabilmiş turistik bir dağ köyü: Şirince. Selçuk’a giderken herkesin dikkatini bir tabela çekiyor: Şirince. Küçük bir dağ köyü olan Şirince, şarabı, asırlık çınar ağacı, eski Anadolu evleri ve lezzetli yemekleriyle herkesin ilgisini çekiyor. Adına yaraşır bir güzelliğe sahip olan bu küçük dağ köyünü ilk fırsatta görmeye çalışın.

Şirince

“Çirkince’nin” Tarihçesi

Şirince’nin ilk kuruluş tarihi ile ilgili somut bilgiler yok. Ancak bazı tarihçiler Efes kenti dağıldığında bazı insanların gelip buraya yerleşmiş olabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca Bizans İmparatoru Jüstinyanus’un VI. y.y.’da buraya yaptırdığı kilisenin yerleşimi arttırdığını düşünüyorlar. Şirince’de bugün 11. y.y.’dan kalma kalıntılar bulunuyor.

Tapu ve Kadastro arşivlerinde bulunan 1583 yılına ait kayıtlarda burası Çirkince olarak geçiyor. Daha sonradan Şirince ismini alan köyün isminin değiştirilmesi şöyle gerçekleşmiş: “Aydınoğulları döneminde azat edilen bir grup Rum, kendilerine yerleşim için gösterilen yeri pek beğenmeyip, ‘Yeriniz güzel mi?’ diye sorulunca ‘Çirkince’ cevabını verirler. Bir başka rivayete göre ise buraya yerleşen Rumların başkalarını burada istemediği için Çirkince ismini seçtikleri. Cumhuriyet dönemine kadar bu isim kullanılır. Daha sonraları İzmir valisi Kazım Paşa civarı dolaşırken, böylesine güzel bir yerin adının Çirkince olamayacağını ve Şirince olarak değiştirilmesini ister.”

İzmir Yunan işgalinden kurtulduğunda Çirkince’de yaşayan Rumlar burayı terk etmişler. Aradan bir yıl geçtikten sonra yapılan Mübadele gereği Türkiye’ye gelen Türklerden bir kısmı gelip Şirince’ye yerleşmişler.

Advertisement

Eskiden 1800’e yakın hane olduğu tahmin edilen Şirince’de bugün sadece 200 hane bulunuyor. Şarapçılık ve turizm köyün başlıca gelirini oluşturuyor.

Nasıl Gidilir?

Yolun İstanbul-İzmir arası olan bölümünü gitmenin birçok yolu bulunuyor. İzmir’e ulaştıktan sonra otobüs garından kalkan Selçuk otobüslerine binip, Selçuk’tan saat başı kalkan Şirince minibüsleriyle köye ulaşabilirsiniz. Eğer direkt otobüsle gitmek isterseniz Kuşadası otobüslerine binip Selçuk’ta inebilir ve aynı minibüsleri kullanabilirsiniz. Arabayla seyahat edecekseniz, Balıkesir’den sonra Aydın otoyoluna çıkıp Selçuk’a ulaşacaksınız. Selçuk girişinde, benzin istasyonunun karşısından 8 km’lik rampa ve bir kaç viraj sonrası Şirince köyüne ulaşabilirsiniz..

Taş Evler

Şirince eski halini gayet iyi koruyabilmiş bir köy. Bütün evler taştan yapılmış. Ayrıca sokakların çoğu arnavut kaldırımlı. Hemen hemen bütün evler çiçeklere bezenmiş. Pencere önlerinde renk renk sardunyalar açmış. Köy meydanında asırlık bir çınar dimdik ayakta duruyor. Bundan başka daha bir sürü çınar ağacı var. Ağaçların altında köy kahveleri ve dükkanlar kurulmuş. En ilginç olan yer ise bir Türk köyünde görmeye pek alışık olmadığımız Şarap Evi.

Yeme İçme Faslı

Selçuk yöresi çöp şişi ile ünlüdür. Şirince’de bu şişlerin en lezzetlisini tatma şansınız oluyor. Kimyonla servis yapılan çöp şişlerin yanında ev yapımı ayran çok iyi gidiyor. İsterseniz her köşe başında rastlayacağınız gözleme tezgahlarından birine de uğrayıp karnınızı doyurabilirsiniz.

Şirince’de mutlaka tadına bakılması gerekenlerin başında ise ev yapımı şaraplar geliyor. Üzümden yapılan şarapların yanı sıra çilek, şeftali, vişne ve mandalinadan yapılan şaraplar da bulunuyor. Köyün özellikle elma şarabı çok ünlü.

Yörede birçok restoran bulunuyor. Çöp şiş yemek için bir çok farklı seçeneğiniz var. Diğerlerinden memnun kalmayabilirsiniz. Ayrıca köy kadınlarının yaptığı ev yemeklerinin de tadına bakabilirsiniz.  Yemekleri gerçekten çok lezzetli.

Advertisement
Alışveriş

Köyün meydanında küçük bir çarşı kuruluyor. Tezgahlarda el işleri ve küçük aksesuarların yanı sıra, yöreye ait eski ve yeni eşyalar satılıyor. Örtüler ve yazmalar gerçekten büyüleyici güzellikte. Yörenin ünlü şarap çeşitlerini ve Şirinceli kadınların yaptığı doğal ürünleri de burada bulabilirsiniz. Köyün en güzel dükkanı ise Motif isimli bir el sanatları butiği. Burada köyün sandıklarından çıkma eski yazmaların, örtülerin dışında Buldan’dan, Muğla’dan gelen ürünleri de bulabiliyorsunuz.

Ayrıca Şirince içerisinde Nesin Vakfına bağlı olarak kurulmuş br Matematik Köyü’de yer almaktadır. Dilerseniz buraya da uğrayıp çocuğunuzu gönderebileceğiniz bu harika yer için bilgi alabilirseniz. (Sürekli açık değildir)


1 Yorum

Leave A Reply