Jamaika Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Jamaika – Jamaika ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, tarihi,  komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Jamaika bayrağı

Kaynak: pixabay.com

JAMAİKA;

  • Yüzölçümü: 10.991 km2.
  • Başkent: Kingston.
  • Dil: İngilizce, Kreol.
  • Din: Hristiyan (% 56 Protestan, % 5 Katolik), Müslüman (% 17), Hindu, Bahai, Musevi.
  • Para birimi: Jamaika doları = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Spanish Town, Montego Bay, Pormore, May Pen, Madevilla.

Orta Amerika’da Karaibler’de ada devletidir. Karaib Denizi’nde, Küba’nın 115 km güneydousunda, Haiti’nin 160 km batısında yer alan Jamaika, Büyük Antiller’in üçüncü büyük adasıdır.

Yüzey Şekilleri;

Genelde dağlık yapı gösteren adanın, orta kesiminde yükselen kalkerli kireçtaşı tepelikleri dar kıyı düzlükleriyle çevrelenir. Dağ ve tepelerin bir bölümü sık ormanlarla kaplıdır. Özellikle, kıyı bölgelerinde akgürgen ormanları yoğundur. Ada, üç jeolojik bölgeye ayrılır: Doğuda Mavi Dağların uzantısı olan, volkanik ve tortul yapıda en eski kayalardan oluşan iç sıradağlar; yüzölçümün % 50’sini kaplayan yayla ve tepeler (bunun en güzel örneği, batıdaki çatlaklar ve dibi görünmeyen yuvarlak çukurlarla dolu kuzeydeki Cockpit Bölgesi’dir); alüvyonlu topraklardan oluşan kıyı ovalan ve vadiler. Kuzeydoğuda Rio Grande, güneybatıda Black River dışında irili ufaklı çok sayıda kısa ırmak vardır. Adanın en yüksek noktası, doğuda mavi Dağlar üzerinde, aynı adı taşıyan mavi Dağ’dır (2.256 m).

İklim;

Denizlerin ve okyanus rüzgârlarının etkisiyle nemli, astropikal bir iklim gözlenir. Sıcaklık, yıl boyunca önemsiz değişiklikler göstermesine karşın, kıyı bölgelerinde 27-32°C arasındaki sıcaklık, yüksek kesimlerde 5.5-1 l°Cye kadar düşer. Yaz aylarında aşırı derecede artan nem oram, iklime yabancı olanlar için büyük rahatsızlık verir. Yıllık ortalama yağış tutan 2,215 mm’yi bulur. Ancak, yağış dağılımı büyük farklılık gösterir. Örneğin, okyanus rüzgârlarına açık olan kuzey bölgelerinde yıllık yağış tutarı 7.500 mm; güney kıyılarında, başkent Kingston’da 800-900 mm’dir. Adada iki kurak (temmuz-eylül, aralık-nisan), iki yağışlı (mayıs-haziran, eylül-kasım) mevsim yaşanır. Kasırga kuşağı üzerinde yer alan adada, yedi-sekiz yılda bir meydana gelen tayfun büyük zararlara yol açar.

Jamaika

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Yüksek düzlüklerde bazı ılıman türlere rastlanmakla birlikte, egemen bitki örtüsü tropikal türlerdir. Başta adanın ulusal simgesi peygamberağacı olmak üzere çintarçını, hatmi, kapokağacı, puansiana, guanga, maun, sedirçamı, balsam ağacı vb 3.000’in üzerinde bitki türü vardır.

Firavunfaresi, yabandomuzu, tavşan dışında yabanıl hayvan yoktur. Jamaika bülbülü, kolibrigiller, sinekkuşu, papağan, ağaçkakan ve pelikan en sık görülen kuş türleridir. Irmaklar ve ormanlarda kertenkele ve timsah, zehirli yılan gibi sürüngenler yaşar. Tırpan, merlan, kefal, İstakoz, karides, ada sularının zengin canlı türleridir.

Advertisement

Ekonomisi; Başta şekerkamışı ve tahıl olmak üzere, turunçgil, muz, melas, kakao, baharat, kopra başlıca tarımsal ürünlerdir,

Hayvancılık: Sığır, keçi, domuz, kümes hayvanları, temel hayvan varlığını oluşturur. Yıllık balık üretimi 10 bin ton dolayındadır.

Endüstri: Şeker işleme, rom, dokuma, çimento, yapı gereçleri, ayakkabı, boya, besin, başlıca endüstri etkinlikleridir. Yıllık elektrik enerjisi üretimi 1.7 milyar kWh’tır.

Doğal Kaynaklar: En önemli doğal kaynak boksittir (dünyanın 3. büyük üreticisi). Yıllık üretim, dünya alüminyum fiyatlarına bağlı olarak 7-12 milyon ton arasında değişir. Alçı taşı, kireçtaşı, mermer, öteki başlıca kaynaklardır.

Jamaika

Kaynak: pixabay.com

Tarihi

Kristof Kolomb’un bulduğu ada, 1509-1565 arasında İspanyol sömürge yönetimi altında kaldı. 1655’te İngilizler, adayı işgal ettiklerinde nüfus 3 bini geçmiyordu. 1962′ de meydana gelen şiddetli deprem, Port Royal ve Kingston’un büyük bölümünü yerle bir etti. 18. yüzyıl sonunda, başkaldıran kölelerin ayaklanması bastırıldı. 1782 ve 1806’daki İspanyol ve Fransız saldırıları İngilizler tarafından püskürtüldü. 1838’de köleliğin kaldırılmasıyla, plantasyonlarda çalıştırılan 300 bin Zenci köle dağlara çekilerek kendileri için küçük topraklarda çalışmaya başladılar. 1907’deki deprem ve yangın, Kingston ile Port Royal’daki büyük yapıların yıkılmasına yol açtı. 1938’deki ayaklanma, 1944’te yeni bir anayasa ve meclisin oluşumuna ortam hazırladı, 1955 Seçimlerini Ulusal Halk Partisi kazandı, parti başkanı Norman Manley başkan oldu. 1958’de Antiller Federasyonu’na katılan ülke, 1961’de yapılan halk oylaması sonucu federasyondan ayrıldı. Ertesi yıl, İngiliz Uluslar Topluluğu’nun bir üyesi olarak bağımsızlığını ilan eden ülkeyi, 10 yıl süreyle (1962-1972) İşçi Partisi yönetti.

1972 Seçimleri’ni kazanan Michael Mainley, demokratik sola dayalı bir politika izledi. 1976’da patlak veren karışıklıklar önlenemeyince haziranda sıkıyönetim ilan edildi. 1976 Seçimleri’ni yine Ulusal Halk Partisi kazandı. Ekim 1980’de yapılan, çok sayıda seçmenin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan seçimleri İşçi Partisi kazandı, Başkan R, Reagan yönetimi, liberal ekonomi sürdürüldüğü sürece, Jamaika’ya destek olunacağını duyurdu, Ronald Reagan, ABD tarihinde, Jamaika’yı ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu (Nisan 1982). Ulusal Halk Partisi, Aralık 1983 Seçimleri’ni boykot ederek katılmadı. 1984, 1985’te, IMF, Dünya Bankası reçeteleri doğrultusunda uygulanan politikalar grevlere ve şiddet eylemlerine yol açtı. Bunun üzerine, Başbakan Seaga, uygulamaları dondurarak tepkileri yumuşatmaya çalıştı (1986) ve Ağustos 1987’de görevden çekileceğini söylediyse de bu istifa gerçekleşmedi. Eylül 1988’de yaşanan dünyanın en şiddetli kasırgası (Gilbert Kasırgası, hızı saatta 250 km), yarım milyon kişiyi evsiz bıraktı, 40 kişi öldü. 500 milyon dolarlık maddi zarar meydana geldi. Şubat 1989’da yapılan genel seçimleri, muhalefetteki Ulusal Halk Partisi kazandı. 1992’deki seçimleri ise Percival J. Petterson kazandı ve başbakanlığı üstlendi.

Advertisement


Leave A Reply