Japon Balığı, Türleri , Özellikleri, Beslenmesi, Bakımı, Üremesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Japon balığı nasıl balıktır, özellikleri ve türleri nelerdir? Japon balığının beslenmesi, üretilmesi, türlerinin özellikleri hakkında bilgi.

japon balığı

Kaynak: pixabay.com

JAPON BALIĞI (CYPRİNUS AURATUS)

Bu balıklar ‘Japon Süs Balığı’ adıyla anılırlar Aslında Çin kaynaklıdırlar. Tüm dünyada, akvaryum ve havuzlarda çok yaygın biçimde sevilerek yetiştirilen bu balıkların Çin kaynaklı olan aslı gri-yeşil renkte bir Sazangildir.

Çinli yetiştiricilerin, bu gösterişsiz türden, değişik ve çekici renkte süs balıklarını elde etmeleri 1.000 yıllarına rastlar. Japon balıklarının Japonya’ya geçmesi ise çok daha sonra olacaktır. İngiltere’de 1.600, Fransa’da 1750 yıllarında görülecek Amerikaya ise XIX y. y. ın ikinci yarısında ulaşacaktır. Çin ve Japon yetiştiriciler 66 çeşidinin olduğunu söylemekteyseler de bugün Avrupa’da 12 tanesi bilinmektedir.

Bütün Japon balığı türleri, şekil olarak fark gösterirlerse de önemsiz derecede ufak ayrılmalar dışında gerek yaşama, beslenme ve gerekse üreme konusunda birbirlerine benzer karakter gösterir.

Bunlar oldukça uzun ömürlü balıklardır. Çoğunlukla 10-15 sene yaşarlar. Her şeyi yiyerek beslenebilirler; ancak katiyen ekmek verilmemelidir. Su kurtçuklarını, böcek, salyangoz, su piresi, enfüzvuar ve bitkisel besini ayırmaksızın yerler.

Serin sulardan hoşlanırlar. En sevdikleri ısı 15-20°C arasıdır. Bu sebeple oda hararetinde yaşayabildikleri gibi soğuk ortamda ayrıca ısıtılmaya ihtiyaç göstermezler.

Advertisement

Ortalama olarak 7-10 santim boyunda sakin karakterde balıklardır. Ancak bazı tür balıklar tarafından kuyrukları didiklenerek rahatsız edildiğinden, ayrı olarak beslenmesi tercih, edilmelidir. Bol havaya ihtiyaç gösterdiğinden eğer hava kompresörü yoksa, bir Japon Balığına 20 litre su hesap edilmeli ve akvaryum Myriophillum, Elodea gibi bitkilerle bitkilendirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, bitkilerin sağlam ve balığın hareketlerini engellemeyecek biçimde dikilmesidir. Aksi takdirde bitkiler balığın hareketleri ve soluması sırasında köklerinden söküleceklerdir. Akvaryumda yer tutacak ve balığı zedeleyebilecek dekoratif taş ve süsler çıkartılmalıdır. Tül Kuyruk’ların sularının temizliğine dikkat edilmeli, sık sık pipetle akvaryumun dibi arıtılmalıdır.

japon balığı

Kaynak: pixabay.com

Cinsiyetleri ve Üremesi

Bunların cinsiyetlerini ayırt etmek oldukça zordur En güvenilir yol yumurtlama zamanı karnı yumurtayla dolacak olan dişinin dolgunluğu ile, erkeğin bu devrede solungaç kapaklarında ve göğüs yüzgeçlerinde meydana gelecek parlak bandı izlemektir. Bazı akvuaristlere göre, bunların cinsiyeti anüs bölgesinin durumundan da anlaşılabilmektedir. Dişilerin anüs yöresi dışarı çıkık, erkeklerin ki içeri girik olmaktadır. Bir başka yöntem de yumurta dökme sırasında erkeğin dişiyi kovalamasından cinsiyet ayrımı yapmaktır.

Japon balıklarının üretiminde seleksiyon çok önemlidir. Üreme değişik nitelikte ayrı döllerden gelen çiftlerden yararlanılarak yapıldığında yeni türler elde edebilme olasılığı vardır, üstün nitelikte yavru elde etme oranı yüksektir. Bunun aksine sürekli olarak bir çiftin dölleri arasında döl alınmaya girişildiğinde ilk başlangıç noktasına gelinir. Elde edilen yavrular artık pek beğeninizi kazanamayacak bir biçime, yani aslına döner. Bilinen ve beğenilen Japon Balığı üyelerini şöyle sıralayabiliriz.

1) Japon Havuz Balığı

Havuzlarda çok rastlanan bir türüdür. Biçimli gövdeleri, parlak renkleriyle bahçeli evlerin süsü olarak ilgi çeker. Çoğunlukla portakal rengi ve kırmızıdırlar. Beyaz, sarı, siyah, alacalı olanları da vardır. İlk balık sevgisi duyarlar için iyi bir başlangıç balığıdır. Dayanıklıdırlar, kolay ürerler, uzun ömürlüdürler.

2) Şabankin

Havuz balıklarından daha küçük boyludurlar. Dayanıklı ve uzun ömürlüdürler. Ortalama 12 yıl yaşarlar. Gövdeleri ince uzun ve biçimlidir. Kuyrukları geniş ve uzundur. Anal yüzgeçleri gelişmiştir Ancak en çekici yönleri renkleridir. Şeffaf olan pullar derinin renk ve desenlerini aynen dışa yansıtır. Çok değişik renk ve renk düzenine sahip balıklar olmakla birlikte temel renkleri mavi ve menekşe rengi üzerine kırmızı, siyah, sarı beneklidirler.

3) Kornet

Gövdeleri biçimsel olarak aynen Shubunkin (Şabankin) gibidir. Uzun, biçimli gövdeye ve gelişmiş bir kuyruğa sahiptir. İdeal bir havuz balığıdır. Fazla su gerektirdiğinden büyük akvaryumlarda beslenebilirler. Kışın donmayan havuzlar onlar için idealdir. Çoğunlukla kırmızı iseler de sarı ve metal rengi olanları da vardır.

Advertisement

4) Yelpaze Kuyruk

Bu tür, gövde yapısının değiştiği ilk kuşaktır. Gövde kısalır, kalınlaşır ve yuvarlak bir biçim alır. Kuyruk yüzgeci birbirinden ayrı iki parça halindedir, ancak bu parçalar çatal biçiminde değil düz kenarlıdırlar. Sırt yüzgeci ve anal yüzgeç son derece gelişmiştir. Bu tür özellikle kış ayları için havuzlarda bırakılmamalıdır. Çünkü 15°-20°C su ısısı gerektirirler. İyi bir beslenme sağlandığı, özellik canlı yem verildiği zaman Nisan-Ekim ayları arasında dört kez döl alma olasılığı oldukça yüksektir.

japon balığı

Kaynak: pixabay.com

5) Tül Kuyruk-Peçe Kuyruk

Japon Süs Balıklarının kral ailesidir. Sırt, karın ve göğüs yüzgeçleri kuyruk yüzgeci gibi son derece gelişmiştir. Akvaryumlarda yetiştirilmeleri gerekir. Duyarlı ve nazik balıklardır. Karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez. 18°-22°C su ısısı, berrak su, geniş akvaryum, bol oksijen, dengeli beslenme sağlıkları için gereklidir.

6) Teleskop

Gözler dışarı doğru çıkık olup kuyruk tek veya çift lobludur. Canlı yemleri, yeşillik ve algler kadar severek yerler. Göz biçimleri nedeniyle özenli beslenmeyi gerektirirler ve fazla ışıktan hoşlanmazlar.

7) Çelestial

Teleskop Japon Balığının benzeridir. Bunda gözler yanlara doğru değil yukarıya doğru çıkıktır. Çok özenli bir beslenmeyi gerektirirler. Asla yukarıdan ışıklandırma kullanılmamalıdır. Yemlerinin yüzen yemlikler içinde verilmesini öneririz.

8) Torbagöz

Kapakta izlediğiniz bu balık çoğu akvaryumseverler tarafından çirkin bulunmasına rağmen az bulunan değerli bir türdür. Bunlara «Ağlayan Göz» de denilmektedir. Bakımları konusunda Teleskop ve Çelestial da olduğunca özen gerektirirler.

9) Aslan Baş

Baş biçiminin değişikliğiyle diğer Japon Balığı türlerinden ayırt edilir. Baş iri, yuvarlakça ve aslan başını andırır biçimdedir. Alın kısmında yele yerini tutan köpükümsü teşekküller başı süsler. Aslan Başlarda sırt yüzgeci görülmez Çok değişik renk düzenleri olanları vardır.

10) Oranda

Baş biçimi olarak yukarıda belirtilen Aslan Baş’a benzer. Ancak Oranda’da Aslan Baş’ın aksine sırt yüzgeci görülür.

11) İnci Gövde

Bu tür Japon Balıklarının gövdesinde bulunan inci taneleri görünümündeki teşekküller balığa çok çekici bir görünüm kazandırır.


Leave A Reply