Jean Antoine Houdon Kimdir?

0
Advertisement

Jean-Antoine Houdon kimdir? Jean-Antoine Houdon hayatı, biyografisi, çalışmaları, eserleri, heykelleri hakkında bilgi.

Jean-Antoine HoudonJean-Antoine Houdon; (d. 20 Mart 1741, Versailles – ö. 15 Temmuz 1828, Paris, Fransa), dinsel ve mitolojik konulu yapıtları 18. yüzyıl rokoko üslubunun en iyi örnekleri sayılan Fransız heykelcidir. Modelinin karakterini yapıtına ustaca yansıtmasıyla en iyi portre heykelcileri arasında sayılmıştır.

Houdon heykel yapmaya dokuz yaşında başladı ve Kraliyet Akademisi’nde uzun bir eğitim gördü. 1761’de Roma Ödülü’nü kazandı. Roma’dayken (1764-68) yaptığı mermerden büyük bir Aziz Bruno heykeli (1767, Sta. Maria degli Angeli Kilisesi, Roma) ve bir ekorşe figürüyle ününü pekiştirdi. Bir anatomi çalışması olan bu ikinci figür, sonraları sanat eğitiminde yaygın olarak kullanılan ekorşelere temel oluşturdu.

Houdon Paris’e döndükten sonra, 1770’te Kraliyet Akademisi üyeliğine kabul çalışması olarak uzanmış bir Morpheus figürü hazırladı (bu heykelin 1777 tarihli mermer bir kopyası bugün Louvre Müzesi’ndedir). Bu arada geçimini sağlamak için portre büst yapmayı sürdürdü; Deniş Diderot, Voltaire, Rus çariçesi II. Yekaterina (Büyük) ve Benjamin Franklin gibi ünlülerin portrelerini yaptı.

Jean-Jacgues Rousseau’nun ölümü üzerine yüzünün kalıbını aldı (bu kalıptan yaptığı tunç büst bugün Louvre Müzesi’ndedir). 1785’te George Washington’ın heykelini yapmak üzere ABD’ye gitti. Ön çalışmalarını birkaç hafta kaldığı Washington’ın Mount Vernon’daki evinde tamamladı. 1788’de Fransa’da gerçekleştirdiği asıl mermer heykel 1796’da Richmond’daki Virginia Eyalet Meclisi Binası’na yerleştirildi.

Houdon, daha sonra ister mermerle, ister tunç, alçı ya da kille çalışsın, heykellerinin ilk modelini her zaman kilden yapmaya başladı. Her türlü malzemeyi büyük bir teknik ustalıkla kullanırdı. Heykeli ya bütünüyle kendisi gerçekleştirir ya da yardımcılarının yürüttüğü çalışmaların son rötuşlarını yapardı. Heykelin yüzeyinde kullandığı aletlerin izlerini yok edecek hiçbir uygulama yapmaz, bunun canlılık duygusunu yok edeceğine, anlık izlenimlerin yakalanmasını engelleyeceğine inanırdı.

Advertisement

En ünlü mitolojik yapıtı ilk kez 1777’de sergilenen “Diana”dır. Gerçek boyutlarda ve çok ayrıntılı ele aldığı bu çıplak figürü, uygun olmayacağı düşüncesiyle resmi Salon’da sergilemekten kaçınmıştı. Paris’te Louvre Müzesi’nde, Petersburg’da Ermitaj’ da ve California’da San Marino’daki Henry E. Huntington Kütüphanesi ve Sanat Galerisi’nde yapıtın kopyaları bulunmaktadır. Fransız Devrimi’nin ve onu izleyen Napoléon döneminin kargaşası içinde bile Houdon’un ünü sarsılmadı. Ama 1815’te Napoléon’un yenilgiye uğratılmasından sonra gözden düştü.


Leave A Reply