Jeoloji Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev ve Sorumlulukları

0
Advertisement

Jeoloji Mühendisi nedir ve nasıl olunur? Jeoloji Mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Jeoloji Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Jeoloji Mühendisi jeolojinin disiplinlerarası çalışmalarında ve mühendisliğin temellerinde uzmanlaşmıştır. Alan; toprak, kaya, yeraltı suyu ve diğer doğal sistemler hakkında derinlemesine bir anlayış gerektirir.

Jeoloji Mühendisi

Jeoloji Mühendisleri, özel ve kamu kuruluşlarına gayrimenkul geliştirmedeki doğal, çevresel ve jeolojik tehditler konusunda danışmanlık yapmaktadır. Yer yapısının yeterince sağlam olup olmadığını değerlendirirler.

Ne İş Yapar?

  • ***Taslak, çevreyi inşa etme, geliştirme, kazıma, koruma ve kullanma planları yapar
  • ***Çalışılan belirli alanlardaki kaya, toprak ve yeraltı suyu örneklerini toplar ve sınıflandırır
  • ***Toplanan saha örneklerinin laboratuar analizini yapar
  • ***Kazı veya kuyu tesislerinde yeraltı suyu aktivitesi ve hidrojeolojik özelliklerin değerlendirilmesini yapar
  • ***Toplanan tüm bilgilerin doğru jeolojik kayıtlarını, haritalarını, kayıtlarını ve çizimlerini geliştirmir
  • ***Çeşitli projelerin jeolojik incelemelerini yapar
  • ***Çevresel araştırmalar ve çalışma alanları ile ilgili yasa ve yönetmelikler bilir ve uygular
  • ***Tehlikeli atık bertarafı ve tanımlanması bilgisine sahiptir, uygular
  • ***Çeşitli yerlere kapsamlı seyahat gerekebilir; iş yerel veya uzak bir alanda olabilir
  • ***Arazi örneklemesi yoluyla toplanan bilgilere dayanarak arazi ile ilgili eylem planları, sonuçlar ve iyileştirme planları geliştirir
  • ***Mükemmel problem çözme ve müşterilerle iletişim kurma yeteneğine sahiptir
  • ***Diğer mühendislik jeologlarının sunduğu bilgileri toplar ve bu bilgileri devletlere, şirketlere ve müşterilere iletir
  • ***İş planlarının geliştirilmesi ve saha örneklemesinin nasıl, ne zaman ve nerede gerçekleştirileceğini ayarlar
  • ***Saha örneklemesi, saha gözetimi, kazı, çekirdek örneklemesi ve yerlerin sondajını takip eder.
  • ***Araştırmaları planlar ve ekip yönetimi, bütçeleme ve raporlama gibi bir projeyi her yönden yönetir
  • ***Arazi kullanımı, geliştirilmesi veya korunmasını belirlemek üzere ilgili şirketlere, kurumlara veya müşterilere sunmak için eylem planları ve kapsamlı raporlar oluşturur
  • ***Saha içi araştırma veya analizlerin sorumluluklarını kullanarak ekibine rehberlik eder
  • ***Ekip araştırmaları için yeni işe alımların katılımı, eğitimi ve kolaylaştırılması için liderlik yapar
  • ***Eldeki işle ilgili tüm çevre yasaları ve düzenlemeleri hakkında kapsamlı bir anlayış ve bilgi edinmeye devam eder
  • ***Toprak kaymaları ve sismik etkiler gibi potansiyel tehlikeleri araştırır, değerlendirir ve tanımlar.

Eğitimi:

Jeoloji Mühendisliği mesleğinin eğitimi, üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin “Jeoloji Mühendisliği” bölümünde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır. Son üniversite sınavı YÖK Atlas verilerine göre;

Nerelerde Çalışır?

3213 sayılı Maden Yasası gereği jeoloji mühendisleri arama ve ön işletme faaliyet raporlarının hazırlanmasında maden mühendisleri ile birlikte çalışmaktadırlar.

Advertisement

Kamu kurumlarında çalışanlar yoğun olarak Devlet Su İşleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Türkiye Petrolleri A.O. gibi kuruluşlarda görev
yapmaktadırlar.

Bu uzmanların çoğu mühendislik veya çevre firmalarına danışmanlık yapar. Birçoğu otoyol departmanları, çevre koruma ajansları, orman hizmetleri ve hidro operasyonları tarafından istihdam edilmektedir.

İnşaat endüstrisi, tüneller, köprüler ve yüksek katlar için kaya ve toprak temellerinin dengesini sağlamak jeoloji mühendislerine bağımlıdır. Temeller, depremlere, toprak kaymalarına ve permafrost ve bataklıklar dahil toprağı etkileyen diğer tüm olaylara dayanmalıdır.

Jeoloji mühendisleri depolama alanlarını inşa etmek ve yönetmek için yollar bulur. Zehirli kimyasalları ve çöpleri atmak ve atık suları yönetmek için güvenli yollar bulurlar. Kazı planlar ve tüneller tasarlarlar.

Ulaştırma altyapıları, havaalanları, demiryolları, otoyollar ve hatta boru hatları için güçlü arazi ve güvenli yollar belirlemek jeoloji mühendislerine bağlıdır.

Bu mühendisler, doğal kaynakları (petrol, gaz, uranyum, katran kumları, jeotermal ve kömür) araştırmak için enerji alanlarında yoğun olarak çalışırlar. Ulaşılması güç kaynakları ve en az kirletici şekilde mayın üretme yöntemleri geliştirirlar. Nükleer reaktörler için bile, çukurların, rezervuarların ve madencilik tesislerinin güvenliğinden, deprem hasarından ve çevresel risklerden korumaktan sorumludurlar.

Advertisement

Yeraltı suyu başka bir jeoloji mühendisliği uzmanlığıdır. Endüstri ve çiftlikler, bazen baraj veya kuyu delme gerektiren güvenilir su kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Hidroelektrik barajlarına su temini bu mühendisler tarafından düzenlenir; hendekler tasarlarlar ve kıyı erozyonunu önlemeye çalışırlar.

Jeoloji mühendisleri, mevcut malzemeler azaldıkça yeni mineral kaynaklarını keşfeder.


Leave A Reply