Jimmy Carter Kimdir? Nobel Ödüllü Amerikan Başkanının Hayatı ve Kariyeri

0
Advertisement

Jimmy Carter kimdir ve ne yapmıştır? Nobel Ödüllü Amerikan başkanının hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri ve başkanlığı hakkında bilgi.

Jimmy Carter

Kaynak: commons.wikimedia.org

Jimmy Carter (1924 -)

Jimmy Carter, Amerika Birleşik Devletleri’nin 39. Başkanıydı.

  • Başkan olarak görev yaptı: 1977-1981
  • Başkan Yardımcısı: Walter Mondale
  • Parti: Demokrat
  • Doğum: 1 Ekim 1924, Plains, Georgia
  • Eşi: Rosalynn Smith Carter
  • Çocuklar: Amy, John, James, Donnel
  • Takma Adı: Jimmy

Biyografisi

Jimmy Carter, yüksek enflasyon ve artan enerji maliyetleri dönemindeki Amerikan başkanı olarak tanınır. Ayrıca 100 yıldan fazla bir süredir Derin Güney’in ilk başkanı olarak biliniyor.

Jimmy Carter, babasının bir fıstık çiftliğine ve yerel bir dükkana sahip olduğu Plains, Georgia’da büyüdü. Büyürken babasının dükkanında çalıştı ve radyoda beyzbol maçlarını dinlemekten zevk alırdı. Okulda iyi bir öğrenciydi ve aynı zamanda mükemmel bir basketbolcuydu. Jimmy liseden mezun olduktan sonra Annapolis’teki Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu’na gitti. 1946’da mezun oldu ve yeni nükleer enerjili denizaltılar da dahil olmak üzere denizaltılarda çalıştığı Donanma’ya girdi. Jimmy Donanma’yı seviyordu ve kariyerini babası James Earl Carter Sr. 1953’te ölünceye kadar orada geçirmeyi planlamıştı. Jimmy, aile işine yardım etmek için Donanmadan ayrıldı.

Jimmy Carter

Kaynak: commons.wikimedia.org

Başkan Olmadan Önce

Önde gelen bir yerel işadamı olarak, Carter yerel siyasete dahil oldu. 1961’de gözünü eyalet siyasetine çevirdi ve eyalet yasama meclisine aday oldu. Carter, Georgia yasama meclisinde görev yaptıktan sonra 1966’da vali adayı oldu. İlk valilik teklifini kaybetti, ancak 1970’te tekrar aday oldu. Bu kez kazandı.

Georgia Valisi Carter

1971’den 1975’e kadar Georgia valisiydi. Bu süre zarfında “Yeni Güney Valilerinden” biri olarak tanındı. Irk ayrımcılığına son verilmesi çağrısında bulundu ve bazı azınlıkları devlet pozisyonlarına aldı. Carter ayrıca iş deneyimini eyalet hükümetinin boyutunu küçültmek, maliyetleri düşürmek ve verimliliği vurgulamak için kullandı.

Advertisement

1976’da Demokratlar bir başkan adayı arıyorlardı. Önceki liberal adaylar kesinlikle kaybetmişlerdi, bu yüzden ılımlı görüşlere sahip birini istiyorlardı. Ayrıca, son Watergate skandalı nedeniyle Washington dışından birini istediler. Carter mükemmel bir uyumdu. O bir “yabancı” ve muhafazakar bir güneyli Demokrattı. Carter, 1976 seçimlerini kazandı ve 39. ABD başkanı oldu.

Jimmy Carter’ın Başkanlığı

“Dışarıdan” biri olması Carter’ın başkan seçilmesine yardımcı olurken, işinde ona yardımcı olmadı. Washington deneyiminin olmaması, kongrede Demokrat liderlerle iyi anlaşamamasına neden oldu. Carter’ın birçok faturasını bloke ettiler. Carter’ın başkanlığı, artan ekonomik problemlerle de işaretlendi. Enflasyon ve işsizlik, birçok insanın işini kaybetmesiyle çarpıcı bir şekilde arttı. Ayrıca, gazın fiyatı da fırladı. Hatta insanların arabaları için benzin almaya çalışmak için benzin istasyonunda saatlerce sıraya girecekleri noktaya kadar benzin sıkıntısı bile vardı.

Carter, Enerji Bakanlığı’nın kurulması, Eğitim Bakanlığı’nın kurulması, Vietnam Savaşı’nda savaşmaktan kaçınan vatandaşların affedilmesi ve tüm dünyada insan hakları için mücadele gibi bazı şeyleri başardı.

Jimmy Carter

Kaynak: commons.wikimedia.org

Camp David Anlaşıyor

Belki de Jimmy Carter başkan olarak en büyük başarısı İsrail ve Mısır’ı Camp David’de bir araya getirmesiydi. Camp David Anlaşmaları adlı bir barış anlaşması imzaladılar. Mısır ve İsrail o zamandan beri barış içinde.

İran Rehine Krizi

1979’da İslamcı öğrenciler İran’daki ABD büyükelçiliğine saldırdı ve 52 Amerikalıyı rehin aldı. Carter, bir yıldan fazla bir süre serbest bırakılmaları için pazarlık etmeye çalıştı. Ayrıca başarısız olan bir kurtarma görevini denedi. Bu rehineleri serbest bırakmadaki başarısızlığı zayıflık olarak görüldü ve 1980 seçimini Ronald Reagan’a karşı kaybetmesine katkıda bulundu.

Emeklilik

Carter, ofisten ayrıldığında hala genç bir adamdı. Emory Üniversitesi’nde birçok kitap yazdı ve dersler verdi. Barış ve insan hakları için çalışan dünya diplomasisine de dahil olmuştur. 2002’de çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

Advertisement


Leave A Reply