Josef von Sternberg kimdir? Josef von Sternberg hayatı, biyografisi, eserleri,filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgi.
Josef von Sternberg;(29.5.1894 – 22.12.1969)
Viyanalı Yahudi bir ailenin oğlu olan Sternberg, 1908 yılında ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. 17 yaşındayken film göstericisi olarak iş buldu. Birinci Dünya Savaşı’ndan önce kurgucu olarak çalışan Sternberg savaş sıralarında orduda fotoğrafçı olarak hizmet verdi. 1919’da ilk kez reji asistanlığı yaptı. The Mystery of the Yellow Moon adlı filmlerine bir aristokratın katılmasıyla daha büyük bir ciddiyet kazandırabileceklerini uman film yapımcıları, jenerikte Sternberg’in adının önüne “von” sözcüğünü eklediler. ABD’de Almanların sevilmemesine karşın, Sternberg adını değiştirmedi.
1925: Maceralı İlk Filmi The Salvation Hunters (1925) adlı filmde ilk kez başrolde oynamayı aklına koyan oyuncu George K. Arthur, Sternberg’e, ilk filmini finanse edebileceğini bildirdi. Bu filmde bir karı-koca ile öksüz bir çocuk daha iyi yaşam koşullan ararlar. Bu filmin prömiyeri başarısızlıkla sonuçlandığı halde, Charlie Chaplin’in film göstericisi bu filmi patronuna gösterdi. Bu filme bayılan Chaplin’in kurucuları arasında bulunduğu United Artists adlı film şirketi, Sternberg’in filmini satın aldı. Ayrıca Sternberg’i kendisine bir film hazırlaması için angaje etti, ama bu film hiçbir zaman gerçekleştirilemedi.
1927-30: Orta Derecede Başarılar 1927 yılında New York’ta birbirinin rakibi iki gangsterin iktidar kavgalarını anlatan Underworld adlı melodramatik gangster filmini gerçekleştirdi. Bu dünyanın çok canlı bir biçimde anlatılışı ve karamsar atmosferi, bu filmin 30’lu yıllarda çok sayıda gangster filmine örnek olmasını sağladı. Sternberg’in Hollywood film işletmeciliğiyle kızgın bir hesaplaşması olan The Last Command (1928) sansasyon yarattı. Kendi ifadesine göre filmin senaryosu Ernst Lubitsch’e aitti ama jenerikteki takma adı Lajos Biro idi. Sternberg 1930’da ilk sesli yapıtı olan Thunderbolt adlı bir gangster filmi çevirdi.
1930-35: Dietrich Dönemi O zamana kadar Hollywood’da yetenekli ve yenilikçi bir yöntetmen olarak takdir edilen Sternberg, 1930’da uluslararası üne kavuştu. Bu başarı, Sternberg’in keşfettiği ve Heinrich Mann’ın “Professor Unrat” adlı romanından sinemaya uyarlanan Der blaue Engel (Mavi Melek) adlı filmde ilk rolünü oynayan Marlene Dietrich ile ayrılmaz bir biçimde ilişkiliydi. Dietrich’in gece kulübü şarkıcısı Lola Lola’yı e–tik bir oyunla canlandırması ve Friedrich Hollaender’in bestelediği şarkıları kısık sesiyle yorumlaması, 30’lu yılların tartışmasız seks sembolü olmasına yol açtı. Sternberg romanın erkek kahramanını önemli bazı açılardan değiştirdi. Edebi örnekteki profesör dar kafalı, seksüel açıdan tutuk, iktidar peşinde biri iken, Sternberg onu antipatik olmayan eksantrik ve trajik bir kahraman haline getirdi.
Almanya’da çektiği bu ilk ve tek filmin başarısından sonra Dietrich ile birlikte ABD’ye giden Sternberg, bunu izleyen beş yıl içinde Paramount şirketi için Dietrich’in rol aldığı ve Dietrich için tasarlanmış olan birkaç film çevirdi. Dietrich her zaman vamp rolündeydi. Güdümlü ışık ve ışık perdelerinin uygulanmasıyla yapay bir hale gelen bu filmlerin hiçbiri “Mavi Melek” düzeyine erişemedi. Paramount 1935’te bu egzantrik yönetmenle yaptığı kontratı feshetti. Hollywood’da kalan Dietrich, sonradan başka yönetmenler altında komedyen olarak da yetenekli olduğunu kanıtlayabildi.
1945’ten Sonra: Damlaya Damlaya Gelen İş Teklifleri Sternberg İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, aralarında milyoner Howard Hughes’ın siparişi üzerine 1950’de çekilen ve sonradan tanınmayacak hale getirilen Jet Pilot filmi de olmak üzere, ancak üç film daha çevirdi. Sternberg’in son yapıtı The Saga of Anatahan oldu. Bu filmde Pasifik’te bir adada mahsur kalan Japon askerleri İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra da, savaşın hâlâ sürdüğüne inanırlar ve adada bulunan tek kadın için birbirlerine girerler. Sinemacılıktan uzaklaştıktan sonra da Hollywood’da yaşayan Sternberg, 75 yaşında bir enfarktüse yenik düştü.