Judo Nedir? Judo Ne İşe Yarar? Judo Nasıl Bir Dövüş Sanatıdır?

0
Advertisement

Judo nedir? Judo dövüş sanatı sporunun özellikleri nelerdir? Judo ne işe yarar, tarihçesi, gelişimi hakkında bilgi.

judo

Judo; halk arasında “Japon güreşi” diye de anılan bir Uzakdoğu sporudur. Önceleri yalnız Buda tapınaklarında ve rahipler arasında kutsal bir anlam içinde yapılan bu spor, daha sonra tüm Japonya’ya yayıldı. “Aba Güreşi“nden önce “Kumi-Uchmu“nin, sonra da “Jiu-Jitsu” sunun doğduğu kabul edilir. Bu spora bugünkü biçimine kazandıran Jigara kano adlı bir Japon üniversite öğrencisidir. 1880’de Japonya’da doğan Judo, 1945’ten sonra bütün dünyaya yayıldı ve yüzyılımızın en ilgi gören spor dallarından biri oldu. Günümüzde, dünyada en az 8 milyon kişinin judo sporu yaptığı bilinmektedir. 1956’dan bu yana iki yılda bir düzenlenen dünya şampiyonalarının yanı sıra, 1964’te olimpiyat oyunları programına alındı.

Judo Hareket

Judo Hareketleri

Judonun Kuralları Nelerdir?

Judo karşılaşmaları, pirinç saplarının preslenmesinden oluşturulan, üzeri vinleks kaplı “tatami” adı verilen minderde yapılır. Minder boyutu, ulusal karşılaşmalarda 6 x 6 m; uluslararası karşılaşmalarda 10 x 10 m, yerden yüksekliği 15 cm’dir. Minder kenarında karşılaşma alanı içinde kalan 1 m genişliğinde kırmızı renkte bir bölümü çevreleyen 2 m genişliğinde emniyet bölgesi vardır. Sporcular, ceket (kimono), pantolon (zubon), kuşaktan (obi) oluşan bir elbise giyerler. Sporcular, karşılaşma boyunca ayırımı sağlayan kırmızı ve beyaz işaret kemeri taşırlar. Karşılaşma süresi, eskiden 3-20 dakika arasında değişirken 1973’te 5 dakika ile sınırlandırıldı. Judo karşılaşanları, 1 minder, 2 yan hakem olmak üzere, üç hakem tarafından yönetilir. Sonuçlar 2/3’lük çoğunlukla alınır. Minder hakeminin kararı kesin geçerlidir. Judo ilkelerinde yumuşaklığa ve nezakete ters düşen, sakatlayıcı hareketler yasaktır. Bu kurallara uymayan sporcuya Hanşoku-make (diskalifiye), Kei-koku (ihtar), Çui (ikaz), Şido (tanbih) gibi değişik ceza puanlan verilir. Karşılaşmalarda Japonca terimler, uluslararası dil olarak kabul edilmiştir.

Rakibinin iki ayağını yerden keserek sırtüstü düşüren sporcu, “İppon” (10 tam puan) kazanarak maçı bitirir. Ayrıca, rakibini 30 saniye sırtüstü yerde kaçırmadan tutan; yerdeki çekişinde, rakibini elbise yakalarından yararlanarak boğma sınırına getiren ya da dirsek kırma tekniği uygulayarak acıtma noktasına getirip pes ettiren sporcu “İppon” kazanır. İppon’un yanı sıra, Woza-Arı (rakibini tama yakın yere düşürüp 25 saniye hareketsiz tutması durumunda 7 puan); Yuko (rakibin yan düşürülmesi ya da 20 saniye yerde hareketsiz tutulması durumunda 5 puan); Koka (rakibin kalça üzerine düşürülmesi ya da 10 saniye hareketsiz tutulması durumunda 3 puan), judoda, puan alıcı oyunlardır. Judo sporuna yeni başlayan acemilere “Kyu” ustalar “Pan” sınıfına girer. Sırayla beyaz, sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi, siyah kuşaklar, sporcunun ustalık derecesini belirtir.

Kemi (düşüş), Şizei (duruş), Şintai-Jai, sabaki (hareket etme ve dönme) Kumu-Kutu (tutuşma), Kuzuşi (denge bozma), Nage Waza (atma), Judo karşılaşmalarında uygulanan başlıca tekniklerdir. Minikler (8-11 yaş), yıldızlar (11-14 yaş), ümitler (14-18 yaş), gençler 18-21 yaş), büyükler (21 yaş yukarısı) dallarında 7 siklette düzenlenir.

Advertisement

Judo Ne İşe Yarar?

Judo, boğuşmaya ve fırlatmaya odaklanan bir Japon dövüş sanatı ve dövüş sporudur. Kaba kuvvete dayanmak yerine rakibin enerjisini ona karşı kullanmak esasına dayanır. Judo kendini savunma, spor ve fiziksel uygunluk için kullanılabilir.

Judo, kardiyovasküler zindeliği, esnekliği, gücü ve dengeyi geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca koordinasyon, odaklanma ve konsantrasyonu geliştirmeye yardımcı olur. Ek olarak, disiplin, saygı ve alçakgönüllülüğü öğretmeye yardımcı olur.

Judo, her yaştan, bedenden ve zindelik seviyesinden insan tarafından uygulanabilir. Aynı zamanda 1964’ten beri olimpik bir spordur. Ayrıca kolluk kuvvetleri, askeriye ve güvenlik personeli tarafından göğüs göğüse dövüş becerilerini geliştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

 


Leave A Reply