Kaftan Nedir? Kaftanın Tarihçesi ve Osmanlı Devleti’nde Kaftan

0
Advertisement

Kaftan nedir, ne anlama gelir? Kaftan kimler tarafından hangi tarihte giyilmiştir, özellikleri nelerdir? Kaftanın tarihçesi ve Osmanlı’da Kaftan.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaftanı

Kanuni Sultan Süleyman’ın Kaftanı

Kaftan Anlamı

“Kaftan”

1. Çoğu ipekten yapılan, bir tür uzun, süslü üst giysisi
“Başkasına ait sırmalı kaftanı giymektense kendi malım olan eski hırkayı tercih ederim.” – Ö. Seyfettin
2. Padişahların gönül almak, ödüllendirmek için birine giydirdikleri değerli kumaş veya kürkten yapılmış giysi, hilat

“biçilmiş kaftan “
Bütünü ile uygun, elverişli (iş)

Tarihi

Kaftan, bornoz veya tunik çeşididir ve binlerce yıldır dünya çapında bir dizi kültürde giyilir ve Asya kökenlidir. Rus kullanımında kaftan, dar kollu erkek takım elbise tarzını ifade eder. Birçok Orta Doğu etnik grubu tarafından kullanılan kaftanın kökeni eski Mezopotamya’dır (günümüz Irak’ı). Yün, kaşmir, ipek veya pamuktan yapılmış olabilir.

Kaftan için stiller, kullanımlar ve isimler kültürden kültüre değişir. Kaftan genellikle bir palto gibi veya bir kıyafet üstüne giyilir, genellikle uzun kolludur ve ayak bileklerine kadar ulaşır. Sıcak iklime sahip bölgelerde, hafif, gevşek oturan bir giysi olarak giyilir. Bazı kültürlerde kaftan, kraliyet ailesinin sembolü olarak hizmet etmiştir.

Advertisement

kaftan

Osmanlı İmparatorluğunda Kaftan

Kaftanlar Osmanlı İmparatorluğu padişahları tarafından giyilirdi. Giysi, renkler, desenler, kurdeleler ve düğmeler dahil olmak üzere süslemeleri, onu giyen kişinin sırasını gösterirdi. 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar büyük desenlere sahip tekstil ürünleri kullanıldı. 16. yüzyılın sonları ve 17. yüzyılın başlarında, kumaşlardaki dekoratif desenler daha küçük ve daha parlak hale geldi. 17. yüzyılın ikinci yarısında en değerli kaftanlar ‘çizgili’ olanlardı: değişik nakış ve küçük desenlere sahip dikey şeritler – “Selimiye” kumaşları.

Türkiye’de üretilen kumaşların çoğu İstanbul ve Bursa’da üretildi, ancak bazı tekstil ürünleri Venedik, Cenova, İran, Hindistan ve hatta Çin’den gelmiştir. Kaftanlar kadife, bürümcük (ipek çözgü ve pamuk atkı ile bir tür krep), diba (Farsça: دیبا), hatayi, kutnu, kemha, seraser (Farsça سراسر) (ipek çözgü ve altın veya gümüş metalik iplik atkı ile brokar kumaş), serenk, zerbaft (Farsça زربافت) ve tafta (Farsça تافته) dan yapılırdı. Tercih edilen renkler çivit mavisi, kermes kırmızısı, menekşe, pişmis ayva veya sarıydı.

Fatih Sultan Mehmet Kaftanı

Fatih Sultan Mehmet Kaftanı

Kaftan 17. ve 18. yüzyılda yeniçeriler tarafından da giyildi. 20. yüzyılda erkek haysiyetler tarafından giyilmeye devam edildi.

Kaftan, Osmanlılar tarafından Barbary Devletlerine tanıtıldı ve Fas’a kadar modası yayıldı. Kaftan, Cezayir ve İstanbul’da yaşayan Saadi kralı Abd al-Malik tarafından Fas’a tanıtılmış olabilir. İlk başta sarayın haysiyetleri ve kadınları tarafından giyilirken, 17. yüzyılın sonlarından itibaren orta sınıflar arasında moda oldu.


Leave A Reply