Kalker Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kalker nedir? Kalker nerelerde bulunur? Kalker taşının özellikleri, yapısı, hakkında bilgi.

KALKER

Kalker kimyada «kalsiyum karbonat» bileşiğidir (Ca C03) «kireçtaşı» da denir. Üzerine asit dökülünce köpürür. Kalsiyum karbonatın kristal yapılı olmayıp taş yapılı olan şeklidir. Tabiatta kalker en çok raslanan taş çeşitlerinden biridir. Saf kalkerler olduğu gibi, içinde başka maddeler de bulunan kalkerler daha çoktur. Kalkerlerin çoğu ince taneli, sık yapılıdır. Kalın kalıplar halinde ayrılabilenleri, sık yapılı olanları yapı işlerine çok elverişlidir. Görünüşü güzel olmıyan, delikli, dayanıksız olan saf kalkerlerden ise kireç elde edilir. Bundan dolayı kalkere «kireç taşı» da denir.

Kalkerler menşe bakımından, ya sıcak denizlerde bulunan mercan gibi hayvancıkların, ya da denizlerde yaşayan, kabuğu, iskeleti kireçli başka hayvanların kireç maddelerinin birikmesinden meydana geldiği gibi, eskiden böyle ortaya çıkmış kayaların parçalanıp yeni tabakalar teşkil etmesinden de meydana gelebilir.

Kalkerin birçok çeşitleri vardır. Başlıcaları şunlardır: Killi kalker, tebeşir, Oolitlk kalker, pizolitli kalker, kavkılı kalker, nümilltli kalker, mercan kalkeri.

Basıncın, fazla ısının etkisiyle başkalaşan kalkerler, mermerleri meydana getirirler

Advertisement

Leave A Reply