Kameraman Nedir? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Çalışma Ortamı

0
Advertisement

Kameraman nedir, ne iş yapar? Kameramanların çalışma ortamı nedir? Kameramanların görev ve sorumlulukları, mesleği hakkında bilgi.

Kameraman nedir?

Işıklar! Kamera! Aksiyon!

Bir kamera operatörü, en sevdiğimiz TV şovları, sinema filmleri, müzik videoları, belgeseller, haberler ve spor etkinlikleri için çekim yapmak üzere film prodüksiyon şirketleri, video prodüksiyon şirketleri ve televizyon ve kablo şirketleri tarafından istihdam edilmektedir.

Kameraman

Kaynak: pixabay.com

Kamera Operatörü ne yapar?

Kamera operatörleri, vinçler, mobil montajlar, taşınabilir kameralar, uzaktan kumandalı kameralar ve dijital kameralar dahil olmak üzere çeşitli teknik ekipmanlarla çalışır.

Kamera operatörleri TV şovları, sinema filmleri, müzik videoları, belgeseller, haberler ve spor etkinlikleri için çok çeşitli materyaller yakalar.

Bir kamera operatörü genellikle aşağıdakileri yapar:

Advertisement
  • – bir yapımın genel vizyonunu belirlemek için bir yönetmenle birlikte çalışır
  • – bir sahneyi iyileştirmek için bir yönetmenle çekim ve düzenleme tekniklerini tartışır
  • – sahneler hazırlar ve prova yapar
  • – kamera türünden düzenleme için yazılıma kadar uygun ekipmanı seçer
  • – ekipmanı monte eder ve kurar
  • – kamera komut dosyalarını takip eder
  • – yönlere hızlı yanıt verin
  • – yaratıcı bir şekilde kadraj ve çekimler yapar
  • – aydınlatma ve teknik ekiplerle işbirliği yapar
  • – yönetmenin vizyonuna göre bir sahne çekin veya düzenler

Birçok kameramanın kendi gözetimleri altında çalışan bir veya daha fazla asistanı vardır. Asistanlar, kamera ekipmanını kurar ve depolama ve bakımından sorumlu olabilir. Ayrıca operatörün en iyi çekim açısını belirlemesine yardımcı olur ve kameranın odakta kalmasını sağlar.

Dijital filmin artan kullanımı birçok kameraman işini değiştirdi. Birçoğu dijital kamera kullanmayı tercih ediyor çünkü bu enstrümanlar onlara çekim yapmaları için daha fazla açı veriyor. Dijital kameralar, bazı kamera asistanlarının işini de değiştirdi: Film yüklemek veya lens seçmek yerine dijital görüntüler indiriyorlar veya kamerayla kullanılacak bir tür yazılım programı seçiyorlar.

Aşağıda, kameraman türlerinin örnekleri verilmiştir:

Stüdyo kamera operatörleri – bir yayın stüdyosunda çalışır ve konularını sabit bir konumdan videoya alır. Aynı anda kullanımda olan bir veya birkaç kamera olabilir. Operatörler normalde çekimlerin sırasını veren talimatları izler.

Çekim başlamadan önce genellikle kamera hareketlerini çalışmak için zamanları olur. Canlı bir etkinlik çekiyorlarsa, bir an önce ayarlamalar yapabilmeli ve şovun yönetmeninin talimatlarını uygulayabilmelidirler.

Elektronik haber toplama operatörleri – bir raporlama ekibinin parçası olarak yerinde çalışırlar. EHO operatörleri olayları geliştikçe takip eder ve genellikle canlı olayları veya son dakika haberlerini kaydeder. Bu olayları yakalamak için operatörler aksiyonu önceden tahmin etmeli ve onu çekmek için hızlı hareket etmelidir. Bazen sahada kendi görüntülerini düzenlerler ve daha sonra yayınlanmak üzere bir stüdyoya geri gönderirler.

kameraman

Advertisement

Görüntü yönetmenleri – filmler ve sinema filmleri üzerinde çalışırlar. Bazı görüntü yönetmenleri çizgi film veya özel efektler çekmede uzmanlaşmıştır. Genellikle altlarında çalışan bir kameraman ve asistan ekibi vardır. Bir çekim yapmak için en iyi açıları ve kamera türlerini belirlerler.

Önlerinden geçeni çeken sabit kameralar veya hareketin etrafında hareket eden bir yola monte edilmiş bir kamera kullanabilirler. Bazı operatörler vinçlere oturur ve eylemi takip eder. Diğerleri aksiyonun etrafında hareket ederken kamerayı omuzlarında taşırlar.

Bir Kamera Operatörünün çalışma ortamı nasıldır?

Elektronik haber toplama operatörleri genellikle yerel olarak seyahat ederler ve büyük bir olayı haber yapmak için bir gecede kalmaları gerekebilir. Filmleri veya TV şovlarını çeken görüntü yönetmenleri ve kameramanları, mekanda çekim yapabilir ve bir seferde aylarca evden uzakta kalabilir.

Bazı kameramanlar, şiddetli hava koşulları, askeri çatışma durumları ve doğal afetler gibi rahatsız edici ve hatta tehlikeli koşullarda çalışır. Bir olayın gerçekleşmesini beklemek için uzun süre ayakta durmaları gerekebilir. Genellikle ağır ekipman taşırlar.

Çalışma saatleri kameramanların türüne göre değişir, ancak çoğu tam zamanlı çalışır. Yayıncılık alanında çalışanlar, bir teslim tarihini karşılamak için uzun saatler çalışmak zorunda kalabilir. Sinema endüstrisinde çalışanlar, film çekerken uzun, düzensiz saatler geçirebilir, ancak filmdeki çalışmaları tamamlandıktan sonra ve bir sonraki işleri için işe alınmadan önce bir işsizlik döneminden geçebilirler.


Leave A Reply