Kamerun Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Kamerun – Kamerun ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, tarihi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

kamerun bayrağı

Kaynak: pixabay.com

KAMERUN;

  • Yüzölçümü: 475.442 km2.
  • Başkenti: Yaounde.
  • Dil: Bantu, Sudan dilleri.
  • Din: Hıristiyan (%35 Katolik, %18 Protestan), Müslüman %22, doğal dinler (%35).
  • Para birimi: 1 Orta Afrika frangı = 100 Santim.
  • Başlıca kentleri: Douala, Garoua, Maroua, Nkongsamba, Bafoussam

Batı Afrika’da devlettir. Ortabatı Afrika’ da yer alan Kamerun; Nijerya, kuzeyT den Çad Gölü, doğudan Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti, güneyden Kongo, Gabon ve Ekvator Ginesi ile çevrilidir. Ülkenin, Atlas Okyanusu’ndaki kıyı şeridi uzunluğu 350 km’dir.

Yüzey Şekilleri;

Yaklaşık 40 km genişliğindeki kıyı düzlüğünün hemen ardından, yüksekliği 400-700 m arasında değişen büyük bir ova başlar. Ülkenin ortasında, 1.500 m yüksekliğindeki Adamava Yaylası yer alır. Yaylanın ortalama yükseltisi 800-1.400 m arasında değişir. Kuzeyde savarlık alanlar, Çad Gölü’ne doğru alçalır. Başkent Yaounde’nin 64 km kuzeybatısındaki Kamerun Dağı (4.037 m), aktif bir yanardağ olup ülkenin ve batı Afrika’nın en yüksek noktasıdır. Kıyılar ve ırmakların aşağı çığırları bataklıklarla kaplıdır. Atlas Okyanusu’ na dökülen Sanaga ve Nijer’in kollarından Benue, başlıca ırmaklarıdır.

Kamerun

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Ülkenin güneyinde, ortalama 24-30°C’lık sıcaklık ve yıllık 4.000-5.000 mm’lik yağış tutarıyla belirginlik kazanan ekvator iklimi göze çarpar. Kuzeyde 600 mm’ye kadar düşen yağış tutarı, batıda Kamerun Yanardağı’nın eteklerinde 10.000 mm’e yükselir. Orta Kamerun’da, temmuz-kasım arasında yağışlı, kasım-mayıs arasında kurak tropikal iklim egemendir.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ülkenin güney ve güneybatısı tropikal yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Orta Kemarun’da, kuzeyde çayırlıklara ve Çad Gölü yakınında bataklıklara dönüşen ağaçlıklı savanlar, batıda ağaçlıklı dağlar ve çayırlıklar görülür. Savan hayvanları arasında sığı, fil, zürafa, suaygırı, aslan ve gergedan bulunur.

Ekonomisi;

Batı Afrika ölçülerine göre, kişi başına düşen yıllık ulusal gelir yüksek sayılır. GSMH’ya %21 oranındaki katkı sağlayan tarım sektörü işgücünün %80’ini; %37 oranında katkı sağlayan endüstri sektörü, işgücünün %10’unu istihdam eder.

Advertisement

Tarım. Manyok, darı, mısır, platin, yerelması, yerfıstığı, muz, kakao, kahve, şekerkamışı, palmiye yağı ve tohumu, pamuk, kauçuk, en önemli tarım ürünleridir. Kakao üretiminde dünya beşincisi, kahve üretiminde on üçüncüdür.

Hayvancılık. Sığır, koyun, keçi, domuz, kümes hayvanları, kırmızı ve beyaz et, süt, yumurta, başlıca hayvan varlığı ve hayvansal ürünlerdir. Yıllık balık ve deniz kabukluları üretimi 12.000 tondur.

Kamerun

Kaynak: pixabay.com

Endüstri. Çimento, alüminyum, kauçuk, bitkisel yağ, ayakkabı, içki ve meşrubat, besin, sigara, sabun, temel endüstri etkinlikleridir. Yıllık elektrik üretiminin, %90 hidroelektrik santrallardan sağlanır.

Doğal Kaynaklar. En önemli doğal kaynak, 1973’te Rio de Rey’de bulunan petroldür.Kribi yakınlarında demir filizi, Mimim Martup’ta 1 milyar ton rezervli boksit yatakları, öteki öneli yeraltı zenginlikleridir. Ülke yüzölçümünün yarıya yakın bölümü ormanlarla kaplıdır. Özellikle, abanoz, tik, maun ağaçları gibi kerestesi değerli tropikal yağmur ormanlarından, yılda 9.9 milyon m3 ürün elde edilir.

Tarihi

1472’de Portekizli denizci Fernao do Poo, ülke kıyılarına ayak basan ilk Avrupalı oldu. Karşılaştığı ilk ırmakta gördüğü kerevitleri karides zanneden Fernao do Poo, ırmağa, karides ırmağı anlamına gelen Ri dos Cameroes adını verdi, sonraları bu ülkenin adı oldu.

19. yüzyılda Büyük Britanya ve Fransa bölgeyle ilgilenmeye başladı. 1884’te Almanya, Kamerun’da ilk sömürgesinde kurdu. Birinci Dünya Savaşı’nda Belçika, Fransa ve Büyük Britanya, sınıra yakın iki bölgeye Nijerya’yı alırken, Fransa, ülkenin geri kalan 4/5’ini ele geçirdi. Milletler Cemiyeti 1919’da bölünmeyi onayladı ve ülke, 1946’da Birleşmiş Milletler koruması altına girdi. İngiliz Kamerunlu Nijerya’ya bağlı olarak yönetilirken, Fransız Kamerunu bağımsız bir sömürgeydi. Fransız Kemarunu’nda 1946 -1960 arasında 100’ü aşkın parti kuruldu. Kamerun Halklan Birliği (UPC), 1948’de kuruldu. 1955’te bir ayaklanma hareketine girişen örgüt kapatıldı. Ancak, 1956’dan, Fransızların ayaklanmayı bastırdığı 1962’ye kadar gerilla savaşları sürdürüldü. 1958 sonunda Fransız Kamerunu özerklik hakkını kazandı. Ülke, 1 Ocak 1960’ta Fulberlerden Ahmadou Ahidju başkanlığında bağımsızlığını kazandı. 1 Ekim 1961′ de, Kamerun Federal Cumhuriyeti kuruldu.

Advertisement

Kamerun Ulusal Birlik Partisi, 1972’de federal sisteme son vererek, birleşik cumhuriyet kurulması kararını aldı. Çad’daki iç savaş nedeniyle, on-binlerce mülteci Kamerun’a sığındı. 1981’de Kamerun ile Nijerya arasında sınır anlaşmazlığından kaynaklanan kanlı çatışmalar meydana geldi. Bağımsızlığın kazanılmasından itibaren 22 yıl aralıksız başkanlık görevini sürdüren ulusal önder Ahmadou Ahidju, yerini Kasım 1982’de yardımcısı Paul Biya’ya bıraktı. Ancak, 1983 ve 1984′ te bastırılan darbe girişimlerinden sorumlu tutulan Ahidju yanlıları tutuklandı, bazıları görevden alındı. Ulusal Birlik Partisi’nin adı Kamerun Demokratik Halk Hareketi olarak değiştirildi (1985). Biya, Nisan 1988’de yeniden başkan seçildi.


Leave A Reply