Banka Borcu Yapılandırma Kılavuzu, Ödemekte Zorlandığım Krediyi Nasıl Yapılandırabilirim?

0
Advertisement

Borçlarını ödemekte sıkıntı çekenlerin merak ettiği banka borcu yapılandırma konusunu derinine inceledik ve sizin için borç yapılandırma kılavuzu oluşturduk.

Ölen Kişinin Kredi Borcuna Ne Olur? İhtiyaç Kredisi Çeken Kişi Ölürse Ne Olur?

Kaynak : pixabay.com

Banka borçlarınızı yani kredilerinizi ödemede zorluk yaşıyorsanız veya kredi faiz oranları sizin krediyi aldığınız zamana göre daha düşükse ve daha az faiz ödemek istiyorsanız bu borçlarınızı kendi ödeme imkânınıza göre yeniden yapılandırabilmeniz mümkün. Ama kredi borcunuzu yapılandırırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar da mevcut.

Banka borcu nasıl yapılandırılır? Faiz oranları düşünce kredimi nasıl yapılandırabilirim? Veya ödemesi geciken kredi nasıl yapılandırılır? Tüm merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Faizler Düşünce Kredi Yapılandırma

Ani ihtiyaçlarımız veya yapmak istediğimiz yatırımlar için elinde hazır parası bulunmayanların mecburi olarak başvurduğu banka kredilerinde, ülkenin ekonomik verilerine göre dönemsel olarak farklı faiz oranları uygulamakta.

Yani bugün çektiğiniz kredinin faiz oranı %1’in üzerindeyken 1-2 sene sonra bu oran daha aşağılara çekilebilir.  Çektiğiniz kredinin faizinin yüksek olması özellikle uzun vadeli ve yüksek kredilerde iyice hissedilen bir ödeme yüküne dönüşür. İşte bu yüzden faizler düştüğünde kredi yapılandırma yoluna gitmek çokça tercih edilen bir yöntemdir.

Faizler Düşünce Kredimi Nasıl Yapılandırabilirim?

Hâlihazırda ödemekte olduğunuz kredinin faiz oranı yüksekse ve faizler birkaç sene sonra düşmüş ise kredinizi yapılandırmak için kredi çektiğiniz bankaya başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Her ne kadar siz bankanın kredinizi yapılandırmak zorunda olduğunu düşünseniz de bankaların bunu yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Advertisement

Bankalar karlarının büyük çoğunluğunu müşterilerinden aldığı faizlerle kazanmaktadır. Bilinçli ve ne istediğini bilen müşteriler çok da bankaların işine gelmediğini söyleyebiliriz. Bu yüzden faizler düştüğünde kredinizi yapılandırırken sizinle ilgilenen müşteri temsilcisinin tutumu ve tavrı çok önemlidir. Bunun yanında sizin tavrınız ve kendinizi ifade etme şekliniz kredinizi yapılandırırken işlerinizi kolaylaştırabilir.

Tüm kredileriniz için bankanızdan yeni faiz oranı ve masraflar hesaplanarak yeni bir ödeme planı çıkartılmasını isteyebilirsiniz. Bu planı inceleyerek mevcut durumda ve yapılandırma sonrasında karınızı hesaplayabilirsiniz. Bazı durumlarda özelikle kredi ödemesi neredeyse bitmek üzere olan kişilerde yapılandırma kardan çok zarara yol açabilir. Çünkü yapılandırma sonrası oluşacak dosya masrafları ekstra bir bedel olarak kredinize yansıyacaktır.

Eğer bankanız kredinizi yapılandırmaya yanaşmıyor ise başka bir bankadan daha düşük faizle kredi çekerek mevcut kredinizi kapatabilirsiniz. Yine bu durumda hangisinin sizin için daha avantajlı olduğunu iyice hesaplamanız gerekmektedir.

Konut kredilerinde ise daha detaylı bir inceleme gerekmektedir. Çünkü müşterisinin yüklü kredisini hemen kapatarak faiz gelirinden mahrum olmak istemeyen bankalar, ek bir masraf olan kapatma faizi adı altında bir bedel talep etmektedir. Bu bedel bankadan bankaya değişmekle birlikte ortalama toplam kalan borcunuzun %2’si kadardır.

Haciz

Borçları Ödemekte Zorlanınca Kredi Yapılandırma

Bazen her şey insanın planladığı gibi gitmeyebiliyor. Ani masraflar, işten çıkmalar, çıkarılmalar gibi durumlar tüm ödeme düzeninizi alt üst edebilir. Her ne kadar insan bu duruma hazırlıklı olması gerektiğini bilse de eğer bir borcun, özellikle de banka kredisinin, altında eziliyorsak çok zor bir süreç yaşayabiliriz.

Advertisement

Krediyi çekerken öderim sandığınız borç zamanla değişen durumlarda ciddi bir yüke dönüşebilir. Kredi taksitleri gecikebilir hatta yasal takibe girebilirsiniz ki şunu bilin ki yasal takibe girmenizin ardından banka o borcu almak için elinden geleni yapacaktır. O yapmasa anlaştığı hukuk şirketi borcu tahsil etmek için her türlü çirkinliği yapacaktır. Çirkinlik diyorum çünkü o hukuk şirketinin o elemanlarıyla muhatap olmuşluğum olduğu için üslup ve kapasite olarak seviyelerini biliyorum.

İşte bu yüzden kredinizi ödemekte zorlandığınızı anladığınız zaman öncelikle kendi içinizde önlemlerinizi almalısınız. Öncelikle kredinizi ödemeli diğer giderlerinizi 2. Sıraya koymayı çalışmalısınız. Eğer bu mümkün olmuyor ise ve kredi ödemelerinde zorlanmak bir yana birkaç ay gecikeme yaşandı ise kredinizi bütçenize göre yeniden yapılandırma yoluna gitmelisiniz.

Ödemekte Zorlandığım Krediyi Nasıl Yapılandırabilirim?

Kredinizi ödemekte güçlük çekiyorsanız kredinizi bütçenize uygun bir hale getirmek için kredi çektiğiniz banka ile görüşerek yapılandırabilirsiniz. Yine her ne kadar bankanızın inisiyatifinde bir durum olsa da derdinizi halinizi güzelce anlattığınız takdirde bankanız size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Kredinizi yapılandırarak vadenizi uzatabilir aylık ödemelerinizi azaltabilirsiniz. Her ne kadar ekstra faiz yükü binecek olsa da kredinizi ödeyememekten daha iyi bir seçenektir.

Kredi borcunuzu erteleme imkanı, bir kaç ay öteleme gibi bir şansınız maalesef bulunmadığından vadeyi uzatarak yapılandırma makul bir yöntem gibi gözükmektedir.

Başka bankadan kredi çekerek mevcut kredi veya kredilerinizi kapatmak istiyorsanız faiz oranı en uygun bankayı araştırarak başvuruda bulunmanızı tavsiye ederiz. Ama şunu bilmeniz gerekir ki başka bankalarda ödeyemediğiniz kredi borcunuz var ise başka bir banka size yeni bir kredi vermeye yanaşmayacaktır. Bu yüzden kredinizin bulunduğu banka ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

Eğer borcunuz yasal takibe girmiş ama henüz avukatlık olmamış ise yine banka yetkilileriyle görüşerek borcunuzu yapılandırma yoluna gidebilirsiniz. Ancak borcunuz avukatlık olmuş ise banka borçtan alacağı hakları hukuk şirketine satmış demektir. Böyle bir durumda borcunuzu yapılandırma, taksitlendirme gibi işlemleri hukuk bürosu yetkilileri ile görüşmelisiniz.


Leave A Reply