Kan Grupları Tablosu ve Kan Grupları Hakkında Bilgiler

11
Advertisement

Kan grupları nelerdir? Kan Uyum Tablosu, hangi kan grubu hangi kan grubundan kan alabilir, kan gruplarının özellikleri, hangi kan grubu kimden kan alabilir yada verebilir?

kan hücreleri

Kaynak: pixabay.com

Kan Grupları Tablosu

Kan bakımından insanlar başlıca 4 grupa ayrılır: 1 — A Grubu; 2 — B Grubu; 3 — AB Grubu; 4 — 0 Grubu. Bunlardan başka birtakım ara gruplar daha vardır. Ayrıca, kanda RH harfleriyle gösterilen özel bir etken bulunur. Kan gruplarının özellikleri şunlardır:

A Grubu — Bu gruptan olanlar hem kendi gruplarından, hem de 0 grubundan kan alabilirler. Başka gruptakilere kan veremezler.

B Grubu — Bu gruptan olanlar da tıpkı A grupundakiler gibi, hem kendi gruplarından, hem de 0 grubundan kan alabilirler, başkasına veremezler.

AB Grubu — Herkesten kan alabilirler. Bunlara «genel alıcılar» denir.

0 Grubu — Belirli bir miktarda herkese kan verebilir, kendi gruplarından başka hiçbir gruptaki insandan kan alamazlar. Bunlara da «genel vericiler» denir.

Advertisement

RH Etkeni — Karı-kocada bu etkenin uyuşmazlığı, doğacak çocuk için, ölüm tehlikesi yaratan bir kan bozukluğuna yol açar.



KAN GRUPLARI;

İnsanlarda, alyuvarlarında bulunan (aglutinojen) allerjik özelliği olan maddelere göre sınıflandırılan A-B-AB ve 0 olmak üzere tanımlanan dört ana grup kan vardır. Bu ana grupların ayrıca, özellik gösteren daha başka alt grupları da bulunmaktadır. A-Rh (+) ve 0 Rh ( + ) en çok olan kan gruplarıdır. AB — Rh (-) ve B- Rh (-) çok az bulunur.

Herhangi bir nedenle kan nakli (transfüzyonu) gerektiğinde acil tedavinin zamanında yapılabilmesi için herkesin kendi kan grubunu bilmesi şarttır. En ideal şekli ile, At ancak aynı grup kanlar arasında kan alışverişi yapılır. Unutulmamalıdırki kan uyuşumu kesinlikle gereklidir.

Kan gruplarından A grubundaki insanların alyuvarlarında A grubu maddeler; B grubundaki insanların alyuvarlarında B grubu maddeler vardır. AB grubunda ise, hem A ve hem de B grubu maddeler bulunur. (o) Kan grubundaki insanların alyuvarlarında ise (A) ve (B) grubunda bulunan maddeler bulunmaz.

Kan grupları Dünya yüzeyinde az çok gruplaşmış bir dağılım gösterir. Örneğin; Avrupa ve Amerika’da (A) grubu daha çoktur.

Advertisement

Çeşitli nedenlerle kan verme durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda, herşeyden önce alıcı ve vericinin aynı kan grubundan olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca kan verme sırasında; kan yavaş yavaş, damla damla verilmelidir. Ancak çok acil durumlarda hızlı olarak dakikada 50 – 100 cm³ verilebilir.

Kan vericiden alındığı gibi alıcıya verilir ya da yalnız kırmızı kan hücreleri verilebilir. Bu özellikle uzun süre devam eden kansızlıklarda fazla kanama geçirenlerde olmaktadır.

Trombosit denen kan hücreleri kanama durumunu önlemede kullanıldığı gibi bazen modern kanser tedavisinde, plazma, yanıklarda, hemofili denen kanamanın durmadığı durumlarda kullanılmaktadır.


11 yorum

    • necla abla onlar tahmin illaki öyle olacak değil benim annemde babamda a pozitif bende a pozitifim ama kardeşim b nagatif annemler araştırdılar böyle durumlar nadiren rastlana biliyormuş yani bu tahminler illa olacak diye bişey yok

      • Aileden birinin anne veya babadan birinin B geninin taşıması gerekir.Diger türlü b olma ihtimali yoktur.

    • Kan grubuyla ilgili genler 2 farklı genle belirleniyor örneğin sizin A0 ve RH +- ise Burda baskın olan gen A ve + dolayısıyla fenotipinize bu A+ olarak yansır ama kızınıza sizden – ve 0 genleri gitmiş olabilir çaprazlanirken .. Babasından da aynı şekilde 0 ve – genlerini aldıysa çekinik olan 00 rh– Kan grubunu yansıtır fenotipine ..

  1. Necla hanim, siz ve kocanizin genlerinde ayni zamanda 0 geni bulunmasi dolayisiyla kizinizin 0 kan grubu olmasi mumkundur.

    • İlk cocukta bir sıkıntı olmayabilir ama 2.de antikor kanı çökeltcegi icin sıkıntı doğurabilir bu sorun artık aşılarla çözülebilir.

  2. Anne adayı b rh pozıtıf baba adayı a rh pozıtıf ilerde bir sorun olur mu bız nısanlıyız evlenmek ıstıyoruz

    • Bunun yanıtını mutlaka bir sağlık kuruluşundan alın. İnternet üzerinden genel bir bilgiye ulaşabilirsiniz ancak mutlaka bu sorunun yanıtını bir sağlık kuruluşunda çalışan bir uzmandan alın…

Leave A Reply