Kan Hücreleri Nerede ve Nasıl Üretilir? Kan Hücrelerinin Oluşum Aşamaları

0
Advertisement

Vücudumuzda kan üretimi nerede yapılır? Kan hücreleri nerede ve nasıl üretilir? Kanın yapısındaki maddeler ve görevleri nelerdir.

Kan Hücreleri Nerede ve Nasıl Üretilir?

Kanın bileşimi

Kan yaklaşık yüzde 78 sıvı ve yüzde 22 katıdan oluşur. Birincil bileşenler plazma (sıvı kısım), kırmızı kan hücreleri (eritrositler), beyaz kan hücreleri (lenfositler, monositler, eozinofiller, bazofiller ve nötrofiller) ve trombositlerdir. Tüm kan hücreleri öncelikle kemik iliğinizde, kollar, bacaklar, sırt ve göğüs kemiğindeki uzun kemiklerde oluşur. Kemikteki sarı ilikte yağ, kırmızı ilikte hematopoetik (kan oluşturan) kök hücreleri bulunur.

Plazma

Plazma, kan hücrelerini, antikorları, vitaminleri, mineralleri, elektrolitleri (sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi), proteinleri ve pıhtılaşma faktörlerini (kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan) vücut boyunca taşır. Yemek yediğimizde yada sıvı tükettiğimizde, besinler ve sıvılar ince ve kalın bağırsakta emilir, plazmanın yenilenir ve kan hücreleri dolaşarak ve vücut sistemlerini besler.

Kırmızı kan hücreleri

Kırmızı kan hücreleri (eritrositler) kanın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturur. Kırmızı kan hücreleri, akciğerlerinizden gelen oksijeni akciğerlere ve dokulara geri taşıyan hemoglobini üretir. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinizde oluşur ve olgunlaştıkça disk şeklini alırlar, dar damarlardan geçmeleri için şekil değiştirmeleri gerekir. Normalde 120 gün yaşarlar. Kandaki oksijen seviyeleri düşmeye başladığında, böbrekleriniz eritropoietini salgılar ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırmak için kemik iliğine haber gönderir. Eğer kişi anemik ise, kemik iliği daha fazla kırmızı kan hücresi üretmeye çalışır ve bunu telafi ederek retikülositlerin (olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleri) salınmasına neden olur.

Advertisement

Beyaz kan hücreleri

Beyaz kan hücreleri (lökositler) kemik iliğinizde üretilir ve kan hacminin sadece yüzde 1’ini oluşturur; Bununla birlikte, enfeksiyon, yaralanma veya alerjiler gibi durumlarda, vücudun ihtiyaçlarına yanıt olarak sayıları artar. Farklı tipte beyaz kan hücreleri, vücudu korumak için farklı savunma mekanizmalarında uzmanlaşmıştır. Çoğu beyaz kan hücreleri, adenoidler, dalak veya timus gibi lenfoid dokuda kemik iliği dışında olgunlaşır.

Trombositler

Trombositler, megakaryosit adı verilen büyük hücreleri parçalayan fragmanlardır. Megakaryositler olgunlaşır ve kemik iliğinizde kalır, ancak trombositlerin kırılmasıyla, kan akışınıza küçük disk şeklinde parçalar halinde girerler. Bir yaralanma ya da kanama meydana geldiğinde, trombositler şekil değiştirerek, psödopodiyi (sahte ayaklar) geliştirerek, bir pıhtı oluşturmak üzere birbirine yapışır.


Leave A Reply