Kan Şekeri Testi Nedir? Neden Yapılır? Yüksekliği ve Düşüklüğü Belirtileri

0
Advertisement

Kan şekeri nedir ve kan şekeri testi neden, nasıl yapılır? Kanda şeker yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri ve belirtileri nelerdir?

kan alma

Kaynak: pixabay.com

Kan Şekeri Testi Nedir? Neden Yapılır?

Kan Şekeri Testi Nedir?

Kan şekeri testi kanınızdaki şekeri ölçer. Glikoz bir şeker türüdür. Vücudunuzun ana enerji kaynağıdır. İnsülin adı verilen bir hormon, kan akışınızdan hücrelerinize glikozun taşınmasına yardımcı olur. Kanda çok fazla veya çok az glikoz ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Yüksek kan şekeri düzeyleri (hiperglisemi) diyabet belirtisi, kalp hastalığına, körlüğe, böbrek yetmezliğine ve diğer komplikasyonlara neden olabilen bir bozukluk olabilir. Düşük kan şekeri düzeyleri (hipoglisemi) ayrıca tedavi edilmezse beyin hasarı da dahil olmak üzere önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kan Şekeri Testi Neden Yapılır?

Kan şekeri seviyelerinizin sağlıklı olup olmadığını bulmak için bir kan şekeri testi kullanılır. Genellikle diyabetin teşhisine ve izlenmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Yüksek glikoz seviyesi (hiperglisemi) veya düşük glikoz seviyesi (hipoglisemi) semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınız bir kan şekeri testi isteyebilir.

Yüksek kan şekeri seviyelerinin belirtileri şunlardır:

Artan susuzluk
Daha sık idrara çıkma
Bulanık görme
yorgunluk
İyileşmesi yavaş olan yaralar

Düşük kan şekeri seviyelerinin belirtileri şunlardır:

kaygı
Terlemek
titreme
Açlık
kafa karışıklığı

Advertisement

Diyabet için belirli risk faktörleriniz varsa, bir kan şekeri testine ihtiyacınız olabilir. Bunlar şunları içerir:

Aşırı kilolu olmak
Egzersiz eksikliği
Diyabetli aile üyesi
Yüksek tansiyon
Kalp hastalığı

Hamileyseniz, gebelik diyabeti olup olmadığını kontrol etmek için hamileliğinizin 24. ve 28. haftaları arasında kan şekeri testi yaptırırsınız. Gebelik diyabeti, sadece hamilelik sırasında gerçekleşen bir diyabet şeklidir.

hamile

Kaynak: pixabay.com

Kan şekeri testi nasıl yapılır?

Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alır. İğne yerleştirildikten sonra, test tüpü veya flakon içine az miktarda kan alınacaktır. İğne girip çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bazı glikoz kan testleri türleri için kanınız çekilmeden önce şekerli bir içecek almanız gerekecektir.

Şeker hastasıysanız, sağlık uzmanınız kan şekerinizi evde izlemek için bir kit önerebilir. Kit parmağınızı delmek için bir cihaz içerecektir. Bunu test için bir damla kan toplamak için kullanacaksınız. Kit talimatlarını dikkatlice okuyun ve kanınızı doğru şekilde toplayıp test ettiğinizden emin olmak için sağlık uzmanınızla görüşün.

Muhtemelen kan şekeri testinden sekiz saat önce yemek yemeyi ve içmeyi kesmeniz gerekir. Hamileyseniz ve gestasyonel diyabet için kontrol ediliyorsanız:

Advertisement

Kanın çekilmesinden bir saat önce şekerli bir sıvı içirilirsiniz.
Sonuçlarınız normal kan şekeri seviyelerinden daha yüksek gösteriyorsa, açlık gerektiren başka bir teste ihtiyacınız olabilir.
Glikoz testiniz için gereken özel hazırlıklar hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Sonuçlar ne anlama geliyor?

Sonuçlarınız normal glikoz seviyelerinden daha yüksek gösteriyorsa, bu sizin diyabet hastası olduğunuzu veya risk altında olduğunuzu gösterebilir. Yüksek glikoz seviyeleri ayrıca aşağıdakilerin de bir işareti olabilir:

Böbrek hastalığı
Hipertiroidi
pankreatit
Pankreas kanseri

Sonuçlarınız normal glikoz seviyelerinin altındaysa, aşağıdakilerin bir işareti olabilir:

Hipotiroidi
Çok fazla insülin veya diğer diyabet ilacı kullanımı
Karaciğer hastalığı

Glikoz sonuçlarınız normal değilse, mutlaka tedaviye ihtiyaç duyan tıbbi bir durumunuz olduğu anlamına gelmez. Yüksek stres ve bazı ilaçlar glikoz seviyelerini etkileyebilir. Sonuçlarınızın ne anlama geldiğini öğrenmek için doktorunuz ile görüşün.

Kan şekeri testi hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?

Diyabetli birçok insan her gün kan şekeri seviyelerini kontrol etmek zorundadır. Diyabet hastasıysanız, hastalığınızı yönetmenin en iyi yolları hakkında sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.


Leave A Reply